Επιστροφή

Ομιλία του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή

 

Θα διαβάσατε όλοι τι λέει το δελτίο Τύπου των τεσσάρων θεσμών, ότι η διαπραγμάτευση έχει πάει πάρα πολύ καλά στα δύο βασικά ζητήματα: την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος και το ασφαλιστικό. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου, που είναι Σάββατο, και στο δικό μου επίπεδο θα αρχίσουν οι συζητήσεις τη Δευτέρα, 4 Απριλίου. Σκοπός είναι η πρώτη φάση αυτών των διαπραγματεύσεων να έχει τελειώσει μέχρι τις 12, 13 Απριλίου. Μετά αρχίζουν οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον -είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ- με στόχο να υπάρξει μια τελική συμφωνία για όλο το πακέτο, δηλαδή και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά και το χρέος. Αυτός είναι ο στόχος. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί «παίκτες» που έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί «παίκτες» που θέλουν να βρεθεί λύση. Και νομίζω ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση μέχρι τις 22 Απριλίου.
Αυτά για τη διαπραγμάτευση. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι λέμε εμείς για το φορολογικό και για το τι λέμε για το ασφαλιστικό. Απλώς να ενημερώσω τον κόσμο ότι αυτά που βλέπω στα δελτία των οκτώ και των εννιά το βράδυ είναι πολύ μακριά απ’ αυτά που συζητάμε. Ξαφνιάζομαι με το τι έχω διαβάσει και το τι έχω δει. Δεν ξέρω σε ποιες συναντήσεις αναφέρονται και σε ποιες συζητήσεις. Πάντως όχι σε αυτές όπου έχω εγώ κάποια συμμετοχή.
Για να συνδέσω τώρα την ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση με αυτή την τροπολογία, πρέπει να σας πω ότι αν η εικόνα που έχετε είναι μια εικόνα πληθώρας συμβούλων που μας βοηθούν, κάνετε λάθος.
Όχι μόνο δεν έχουμε πληθώρα συμβούλων, αλλά η άλλη πλευρά (το ΔΝΤ που έχει τεράστια εμπειρία σε τέτοιες διαπραγματεύσεις αλλά και οι άλλοι θεσμοί), είναι οπλισμένη με πάρα πολύ μεγάλη τεχνοκρατική βοήθεια.
Λέγοντας αυτό, δεν θέλω να υποτιμήσω καθόλου τη συμβολή των υπηρεσιακών σ’ αυτήν τη διαπραγμάτευση. Είναι και δικηγόροι και οικονομολόγοι και άλλοι στο δικό μου Υπουργείο και σ’ άλλα Υπουργεία που έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους. Έχουν δουλέψει απεριόριστες ώρες χωρίς καμία γκρίνια μέχρι τις δώδεκα, μέχρι τη μία, μέχρι τις δύο το πρωί. Θέλω να ευχαριστήσω απ’ αυτό το βήμα αυτά τα παιδιά που έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους για να συμβάλουν σ’ αυτήν τη διαπραγμάτευση, πραγματικά, πέραν από όσο θα μπορούσε να ζητήσει ένας Υπουργός Οικονομικών.
Τούτων δοθέντων, όμως, απαιτούνται και συγκεκριμένες γνώσεις για τη διαπραγμάτευση -παλιότερα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τώρα για το χρέος- που δεν μπορούμε να τις έχουμε ούτε από τους υπηρεσιακούς, ούτε από συμβούλους με την πιο πολιτική χροιά, τους οποίους έχει ο κάθε Υπουργός. Γι’ αυτό κατά καιρούς χρειάζεται να υπάρχουν κάποια συμβόλαια με κάποιους εμπειρογνώμονες, με διαδικασίες διαφανείς, όπως θα εξηγήσει και θα αναλύσει ο Πρόεδρος του ΚYΣOIΠ κ. Δραγασάκης σε λίγο, καθώς υπάρχει ανάγκη αυτής της πιο εξειδικευμένης γνώσης. Για τα άλλα που ακούγονται, για τις λεπτομέρειες, γιατί πήραμε αυτόν τον σύμβουλο και όχι τον άλλο και πώς πληρώθηκε αυτό, δεσμεύομαι τη Δευτέρα που υπάρχουν επίκαιρες ερωτήσεις να απαντήσω πιο συγκεκριμένα.
Γενικότερα, έχουμε μια τροπολογία με την οποία θα μπορέσουμε να αναθέσουμε συγκεκριμένα έργα σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή οργανισμούς όταν υπάρχει ανάγκη, πράγμα που συμβαίνει πολύ συχνά και πρέπει να γίνεται γρήγορα. Νομίζω ότι θα ξέρετε όσοι ήσασταν πριν –και κοιτάω συγκεκριμένα άτομα- ότι υπήρχαν πολύ μεγάλα συμβόλαια και για το PSI και για τις ιδιωτικοποιήσεις για το ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς απλώς αυτό το συνεχίζουμε με πολύ πιο περιορισμένες δαπάνες και με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια.