Επιστροφή

Απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου Κεράνης (Θηβών) (11.3.2016)

Αθήνα, σήμερα στις 11 Μαρτίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.02΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.

Η έκτη με αριθμό 631/8-3-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη μεταφορά των δημόσιων υπηρεσιών στο Καπνεργοστάσιο «Κεράνης» στο Ρέντη, είναι η μόνη που θα συζητηθεί.
Πρέπει να πούμε και ένα ευχαριστώ στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλεξιάδη, που είναι πάντα συνεπής στην ώρα των επίκαιρων ερωτήσεων και πάντα προσέρχεται και απαντά.
Πλην μιας, όλες οι ερωτήσεις δεν συζητούνται λόγω κωλύματος των Υπουργών. Η μοναδική ερώτηση που θα συζητηθεί είναι του κ. Καμμένου και είναι τυχερός ο κ. Καμμένος, που είναι πρώτος…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Πρώτος και τελευταίος!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Γι’ αυτό το λέω ότι είστε τυχερός, διότι δεν υπάρχει άλλος.
Θα συζητηθεί, λοιπόν, τώρα η έκτη με αριθμό 631/8-3-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη μεταφορά των δημόσιων υπηρεσιών στο Καπνεργοστάσιο «Κεράνης» στου Ρέντη.
Ο κ. Καμμένος έχει τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Καλημέρα, κύριε Υπουργέ! Πάλι οι δυο μας είμαστε. Σήμερα είμαστε μόνο οι δυο μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός: Είναι και ο κ. Θεωνάς εδώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ο κ. Θεωνάς. Ο κ. Θεωνάς είναι πάντα μαζί μας. Δεν ξέρω γιατί, κάποιος τον ειδοποιεί.
Είναι σημαντικό –να εξηγήσουμε λίγο την ερώτηση, για να ακουστεί και σε όποιον μας παρακολουθεί από την τηλεόραση- ότι έχουν περάσει δεκατέσσερα χρόνια από το 2002, όταν δαπανήθηκαν περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ για να αξιοποιηθεί από το Δημόσιο το πάλαι ποτέ Καπνεργοστάσιο «Κεράνης» στου Ρέντη και καμιά κίνηση δεν έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο στόχος ήταν η αγορά, η ανακαίνιση του εν λόγω κτηρίου ώστε να μεταφερθούν εκεί δημόσιες υπηρεσίες και να εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ, που δαπανά το Δημόσιο σε ενοίκια σε διάσπαρτα κτήρια σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.
Θα μπορούσαν εκεί να μεταφερθούν -και είχαν γίνει συζητήσεις- το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι και τα Δικαστήρια Πειραιά. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ακόμα και με εξώδικες προσφυγές προς τη Δικαιοσύνη, για να μην προχωρήσει η διαδικασία, δηλαδή να μην πάει το Δημόσιο σε αυτό το κτήριο. Δεν είμαι και σίγουρος, θα μας πείτε, αν έχετε τα στοιχεία, και πόσο μεγάλο είναι το κτήριο αυτό. Νομίζω είναι 1.800τμ, 1.500τμ, 2.000 τμ. Δεν το θυμάμαι καλά, δεν το γνωρίζω.
Το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί άμεση επίλυση. Αυτή η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύσεις και να εξοικονομήσει χρήματα, αλλά και να βρούμε και πιθανόν τους ενόχους, οι οποίοι δεκατέσσερα χρόνια έχουν απαγορεύσει από το Δημόσιο να γλιτώσει χρήματα και πληρώνει αντίστοιχα ενοίκια, ενώ έχει αγοράσει κτήριο και το έχει ανακαινίσει με λεφτά του ελληνικού λαού.
Κύριε Υπουργέ, ερωτάστε:
Για ποιον λόγο παρά την υπέρογκη δαπάνη των 70.000.000 ευρώ για την αγορά και ανακατασκευή του κτηρίου του «ΚΕΡΑΝΗ» τόσα χρόνια μετά δεν έχει πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση καμίας δημόσιας υπηρεσίας;Γιατί παρά τις προσπάθειες πολλών Υπουργών, πριν από εσάς να πραγματοποιήσουν τη μεταφορά κάποιας υπηρεσίας, όλες έπεσαν στο κενό;
Ποιοι αντιτίθενται στη μεταφορά και ποιους λόγους προβάλλουν; Αν έχουμε αυτά τα στοιχεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα έχουμε.
Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας για τη νομιμότητα της σύμβασης πώλησης και επανενοικίασης του κτηρίου ΚΕΡΑΝΗΣ και κατά πόσο αυτή είναι επ’ ωφελεία του Δημοσίου;
Τέλος, ισχύει ότι προτίθεστε να προβείτε σε μεταφορά οικονομικών υπηρεσιών εκεί; Έχει ελεγχθεί η καταλληλότητα του κτηρίου και αν όχι, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, όπως άλλωστε ζητούν να μάθουν μεταξύ άλλων και οι Σύλλογοι Εφοριακών και Τελωνειακών, οι οποίοι είναι από αυτούς που έχουν και ίδιον συμφέρον και έχουν κάνει και γράμμα για να μετεγκατεσταθούν εκεί; Αληθεύει ότι δεν δύνασθε, λόγω έλλειψης αρμοδιότητας, να ζητήσετε και να διερευνήσετε ζητήματα ασφάλειας του κτηρίου πριν αυτό περάσει επίσημα στην αρμοδιότητά σας;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, εάν στο πολιτικό λεξικό της χώρας θα έπρεπε να βάλουμε κάτω από τη λέξη «σκάνδαλο» κάποια παραδείγματα, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, για το τι σημαίνει σπατάλη για το Δημόσιο και το τι σημαίνει σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων συμφερόντων, διότι με την ερώτησή σας πρέπει να ανοίξει ένας πολύ μεγάλος φάκελος για τα ενοίκια που πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο, την ίδια στιγμή που διαθέτει δικά του κτήρια και μπορεί να στεγάσει υπηρεσίες.
Θα ήθελα να σας πω, ότι μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών το 2014 δαπανήσαμε 24.000.000 ευρώ για να στεγάσουμε τις υπηρεσίες μας, όταν το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν το σύνολο της διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου και μπορούσε στην Αθήνα και στην περιφέρεια να στεγάσει υπηρεσίες σε σύγχρονα κτήρια, πρώτα από όλα για τους πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους.
Ανοίγουμε, λοιπόν, ένα τεράστιο θέμα και να είστε σίγουροι ότι δεν θα κλείσει εύκολα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτά τα πράγματα να πέσουν κάτω έτσι.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο κτήριο. Πρώτα από όλα να σας πω κάποιες πληροφορίες. Το κτήριο έχει εμβαδόν 40.000 τμ, από το οποίο οι χώροι στάθμευσης είναι περίπου 2.880 τμ, περίπου δηλαδή 650 θέσεις στάθμευσης. Οι θέσεις εργασίας,που μπορεί το κτήριο να φιλοξενήσει, είναι της τάξης των 2.100 έως 2.400 και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλει το Δημόσιο είναι 221.000 ευρώ, δηλαδή 2.650.000 τον χρόνο, για να είναι το κτήριο κλειστό. Πληρώνουμε το ενοίκιο αυτό και το κτήριο είναι κλειστό!
Και δεν είναι το μοναδικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο. Δεν είναι ανέκδοτα αυτά. Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, που μειώνουμε δικαιώματα πολιτών, που αναγκαζόμαστε και βάζουμε φορολογικά μέτρα δύσκολα. Δεν είναι το μοναδικό κόστος τα 221.000 ευρώ τον μήνα για να κρατάμε το κτήριο κλειστό, διότι το Δημόσιο επιβαρύνεται με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, επιβαρύνεται με φύλαξη του κτηρίου από αστυνομικούς είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, που είναι υποχρεωμένοι να είναι εκεί.
Είναι πραγματικά μια θλιβερή κατάσταση, στην οποία δίνουμε τέλος, διότι στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η στέγαση των υπηρεσιών γενικά του Δημοσίου. Ξεκινάμε από τα του οίκου μας, για να είναι αυτό ένα παράδειγμα για το τι πρέπει να γίνει σε όλο το Δημόσιο και σε όλες τις πόλεις. Έχουμε ζητήσει στοιχεία και έχουμε μαζέψει στοιχεία.
Θα σας απαντήσω πολύ συγκεκριμένα. Πρώτα από όλα, ρωτάτε αν το κτήριο είναι κατάλληλο ή όχι. Ξέρετε, στην προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την μετακίνηση εκεί, έχουν ακουστεί του κόσμου τα σενάρια, για αμίαντους, για προβλήματα στατικότητας, για προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας. Μόνο ότι έχει το κτήριο εξωγήινους δεν μας είπαν κι ότι κάποια στιγμή θα βγει από το υπόγειο ένα διαστημόπλοιο (όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας) και θα καταστρέψει όσους είναι μέσα! Μπορεί να ακούσουμε και κάτι τέτοιο.
Εγώ, όμως, θα καταθέσω στα Πρακτικά, μεταξύ άλλων εγγράφων, το έγγραφο της αντίστοιχης Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης ΤεχνικώνΥπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, διότι εγώ εμπιστεύομαι απόλυτα τη δημόσια διοίκηση. Δεν θα προσφύγουμε σε ιδιωτικές τεχνικές επιχειρήσεις ή αλλού για να τεκμηριώσουν εάν το κτήριο είναι κατάλληλο.
Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών που έχει πλήρη φάκελο, λέει στο τέλος: «Ως εκ τούτου, το κτήριο διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες για πολεοδομικά θέματα, στατικής επάρκειας, φωτισμού, αερισμού κλπ. Ειδικότερα, για την έκδοση της αδείας, είναι ιπροϋπόθεση η κατάθεση Σχεδίου Υγιεινής και Ασφάλειας και Φακέλου Υγιεινής και Ασφάλειας».
Επειδή στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας έχω μια ευαισθησία λόγω και της προηγουμένης ιδιότητάς μου, της συνδικαλιστικής, πήγα και επισκέφθηκα το κτήριο. Να είστε σίγουροι ότι μόλις τελειώσουν τα τυπικά, θα ζητήσω και αντιπροσωπεία της Βουλής να πάει. Θα ζητήσω, επίσης, να ανοίξει και στους δημοσιογράφους για να δει ο ελληνικός λαός το μέγεθος του σκανδάλου, το τι είχαμε κλειστό τόσο καιρό και το τι έπρεπε να κάνουμε.
Το κτήριο έχει άψογες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Είναι βιοκλιματικό, έχει μεγάλους χώρους, έχει μέσα εξοπλισμό και έπιπλα που είναι με τα νάιλον και τα χαρτιά πάνω.
Επειδή έχω επισκεφθεί πάρα πολλά κτήρια του ελληνικού Δημοσίου -από το 1987 υπηρετώ στο ελληνικό Δημόσιο- δεν υπάρχει τέτοιο κτήριο, τόσο μεγάλο κτήριο με τέτοιες συνθήκες σχεδόν πολυτέλειας, το οποίο κρατάμε κλειστό.
Όσον αφορά στο ζήτημα της Δικαιοσύνης που αναφερθήκατε-γιατί το άλλο το έγγραφο είπαμε ότι θα σας το καταθέσω- το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε. Θα καταθέσω στα Πρακτικά σχετικά έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ότι τρεις ποινικές δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για αυτό το θέμα, η υπ’ αριθμόν Γ08-8855, η Γ07-7182, η Γ08-5350, έχουν τεθεί στο αρχείο. Οι δικογραφίες είχαν σχέση με ζητήματα που αφορούσαν διακοπή εργασιών στο κτήριο των πρώην καπναποθηκών με αφορμή οικοδομικές εργασίες, επικίνδυνη οικοδομή κλπ. Για αυτά τα θέματα η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο.
Επίσης, ο Οικονομικός Εισαγγελέας απαντά ότι η υπόθεση για τη συγκεκριμένη έρευνα που κάνει, αρχειοθετήθηκε κατά το άρθρο 43 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Βεβαίως -και εγώ δημοσιογραφικά το ξέρω, δεν το ξέρω από κάπου αλλού-υπάρχει μία έρευνα σχετικά με την αγορά και την πώληση του κτηρίου. Θα καταθέσω το σχετικό έγγραφο της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και Διαχείρισης Κινητών Αξιών, που περιγράφει ότι μεταβιβάστηκαν χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, τριάντα πέντε ακίνητα του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο, τα οποία μετά αξιοποιήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας και επαναμίσθωσης,«sale and leaseback».
Το θέμα αυτό (από ό,τι διαβάζω κι εγώ στον Τύπο) είναι θέμα δικαστικής έρευνας. Θα κάνετε ερώτηση σε άλλον Υπουργό.
Πρέπει να διερευνηθεί εάν υπάρχει ζήτημα. Η όποια μετακίνηση Υπηρεσιών εκεί, δεν κλείνει το θέμα. Ίσα ίσα, πρέπει να διερευνηθούν αυτά τα θέματα, διότι,πρέπει να δούμε, αυτοί οι οποίοι μας κουνούν σήμερα το δάχτυλο και μας κάνουν κριτική, όταν ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών ή στα άλλα Υπουργεία, πώς διαχειρίζονταν αυτά τα ζητήματα.
Διότι εγώ είμαι υπέρ της περιστολής δαπανών, αλλά τέτοιων δαπανών, όχι με το να απολύουμε καθαρίστριες ή να περικόπτουμε μισθούς ή άλλα δικαιώματα εργαζομένων ή άλλες καταστάσεις. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το θέμα της καταλληλόλητας του κτηρίου είναι σαφέστατη η απάντηση.
Θέλω, όμως, εδώ -και με μία ανοχή από το Προεδρείο σε σχέση με τον χρόνο- να ενημερώσω το Σώμα για κάποια κρίσιμα στοιχεία που βρήκα σχετικά με τα ενοίκια του ελληνικού Δημοσίου.
Σας είπα ότι εκεί πληρώνουμε 221.000 ευρώ τον μήνα για να είναι κλειστό. Ταυτόχρονα, σε κάποιες άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών πληρώνουμε τα εξής τον μήνα: ΚΕΦΟΜΕΠ 32.870 ευρώ, ΚΕΜΕΕΠ: 18.440ευρώ, ΥΕΔΔΕ: 15.360 ευρώ, ΕΜΥΣ: 11.235 ευρώ, ΔΕΔ: 8.000 ευρώ, ΣΔΟΕ: 135.000 ευρώ.


Αυτά είναι ενοίκια που πληρώνει τον μήνα το ελληνικό Δημόσιο, συν πάρα πολλά άλλα για να φτάσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών στα 24.000.000 ευρώ ετήσια.
Τα κτήρια αυτά που σας είπα, μάς μαζεύουν 220.000 ευρώ τον μήνα και φιλοξενούν λιγότερους από χίλιους πεντακόσιους υπαλλήλους. Φιλοξενούν χίλιους με χίλιους εκατό υπαλλήλους. Δηλαδή αν αυτό αξιοποιηθεί, έχουμε κι άλλες χίλιες θέσεις εργασίας κενές. Και αν συγκρίνουμε αυτά τα κτήρια τα συγκεκριμένα, όπως το κτήριο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή άλλα κτήρια με αυτό της Θηβών, είναι σαν να συγκρίνεις ένα αχούρι με ένα παλάτι. Κι εδώ υπάρχει και πάρκινγκ και μια σειρά από άλλα πράγματα.
Τα περίεργα, όμως, δεν σταματούν εκεί. Τα περίεργα είναι ότι αν συγκρίνουμε (γιατί με βάση την ερώτησή σας έκανα σχετική έρευνα) τα ενοίκια του Δημοσίου…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)
Μάλλον να πάμε στη δευτερολογία για τα υπόλοιπα στοιχεία. Να πω μόνο τα δύο τελευταία. Αν συγκρίνουμε τα μισθώματα του Δημοσίου και συγκρίνουμε το πόσο πληρώνουμε ανά τετραγωνικό μέτρο σε αυτό το κτήριο που είναι ένα παλάτι κυριολεκτικά, πληρώνουμε 5,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυτό είναι το ενοίκιο που αντιστοιχεί, ενώ στα άλλα κτήρια, που είναι πολύ χειρότερα, χωρίς πάρκινγκ, πληρώνουμε 11,56 ευρώ, 9,92 ευρώ, 14,50 ευρώ, 14,60 ευρώ, 13,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ανοίξατε μια μεγάλη πληγή για το ελληνικό Δημόσιο. Εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξοικονομήσουμε χρήματα, για να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία και δεν υπάρχει περίπτωση έστω κι ένα ευρώ του πολίτη που διαχειριζόμαστε, να μην το σεβαστούμε και να μην το χρησιμοποιήσουμε με ευλάβεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Καμμένο, έχετε τον λόγο ξανά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα στοιχεία που μας δώσατε είναι συγκλονιστικά. Ως πολίτης ενημερωνόμουν για πολλά ζητήματα σπαταλών του ελληνικού Δημοσίου. Ως πολιτικός έναν χρόνο και κάτι που έχω την τύχη να είμαι στη Βουλή, δεν φανταζόμουν αυτό το εύρος. Μπορούμε να μιλήσουμε για σκάνδαλο, μπορούμε να πούμε κορώνες για τους προηγούμενους, αλλά αυτό είναι μια κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και από δόλο –δεν θα ντραπώ να το πω- κατά του ελληνικού λαού και του ελληνικού Δημοσίου.
Όταν έχεις κτήριο δικό σου, το οποίο πληρώνεις 2.650.000 ευρώ τον χρόνο για να το κρατάς κλειστό και το οποίο είναι στις καλύτερες συνθήκες που υπάρχουν, είναι σαν ξενοδοχείο, όπως μας είπατε, -εγώ θα πάω μόνος μου πριν τους άλλους, θα πάω να το δω τώρα που μου το είπατε, θα το ανοίξω και θα το δω- και συγχρόνως αντί για 5,5 ευρώ το τετραγωνικό που πληρώνουμε σε αυτό το κτήριο το υπερπολυτελές,πληρώνουμε 13, 14, 15 ήκαι 17 ευρώ το τετραγωνικό για κτήρια του Δημοσίου, εκεί υπάρχει δόλος. Δεν εξηγείται διαφορετικά.
Δεν μπορεί σε μια γειτονιά ένα κτήριο να το νοικιάζει το Δημόσιο με 14 ευρώ το τετραγωνικό και στην απέναντι γωνία να είναι ένα κτήριο με 5,5 ευρώ το τετραγωνικό. Είναι πρόβλημα. Θα επανέλθω και θα το ψάξουμε και δικαστικά.
Απλώς τα στοιχεία παρακαλώ, όσα μας είπατε σήμερα, να τα καταθέσετε στη Βουλή και θα πρέπει να αναλάβουμε –εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να αναλάβω- τη διαλεύκανση γιαόλα τα κτήρια που μας δώσατε, να δούμε πώς έγιναν οι συμβάσεις, με ποιους έγιναν οι συμβάσεις, πότε κατατέθηκαν στην Εφορία, αν υπήρχαν μεσιτικά γραφεία που είχαν εμπλακεί για να δώσουμε τις καλύτερες τιμές και προσφορές.Πότε ανανεώνονταν οι συμβάσεις; Εν μέσω κρίσης ανανεώθηκαν συμβάσεις με ίδιες ή καλύτερες τιμές; Να το δούμε και αυτό, γιατί μέσα στα πέντε χρόνια φανταστείτε να έχουμε ανανεώσει και σύμβαση με πεσμένες εμπορικές αξίες, με ύφεση, με διαλυμένη την αγορά ακινήτων και πόσω μάλλον των εμπορικών μισθώσεων, να έχουμε τις ίδιες τιμές με αυτές που είχαμε προ κρίσης ή ακριβότερες.
Είπατε ότι μπήκατε μέσα και είδατε το κτήριο και ότι ενέπνεε μία πολυτέλεια αλλά και μία χλιδή. Θα υπήρχε κάποιος λόγος φαντάζομαι. Ελπίζω ο λόγος αυτός να ήταν κάπως δικαιολογημένος, διότι αν πληρώσαμε 70.000.000 ευρώ για να κάνουνε μπάνιο σε τίποτα γιακούζι, δεν πιστεύω να υπάρχουν τίποτα γιακούζι μέσα στο κτήριο ή τίποτα διαμερίσματα περίεργα με κλειστές πόρτες και μάρμαρα και γρανίτες, γιατί αν δώσαμε λεφτά για τα πάρει ένας εργολάβος για να μας βάλει γρανίτες και γιακούζι σε κτήριο του Δημοσίου, το οποίο σήμερα το πληρώνουμε για να είναι κλειστό, θα πρέπει να ελεγχθεί αυτός που υπέγραψε την παραλαβή του κτηρίου από τον εργολάβο και την ανακαίνιση, που έδωσε 70.000.000 ευρώ του ελληνικού λαού, να μας πει ποιος ήταν ο σκοπός του να φτιάξει αυτή τη χλιδή.
Προχθές πήγα στο τελωνείο της Ελευσίνας για πρώτη φορά στη ζωή μου,που πήρα τέσσερις τόνους τρόφιμα για τους μετανάστες για τα συσσίτια της Εκκλησίας του Πειραιά, από μία λάντζα, από ένα καράβι, δεν έχει σημασία τώρα.
Οι άνθρωποι είναι τόσο εξυπηρετικοί, αλλά ντράπηκα για το ελληνικό δημόσιο, όταν είδα την κατάσταση του κτηρίου, των αρχείων, των τρόπων λειτουργίας, των μέσων και του χώρου, στον οποίο εργάζονται οι άνθρωποι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Θα πω ένα παράδειγμα. Πιάνουν όλη την ακτή μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους, τη θάλασσα και μέχρι μέσα. Είναι εκατόν εβδομήντα εργοστάσια και το τελωνείο στην Ελευσίνα. Οι χώροι είναι απαράδεκτοι.
Εδώ πέρα, λοιπόν, πρέπει να γίνει έρευνα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον κόπο που κάνατε να βάλετε τις υπηρεσίες να βρουν αυτά τα στοιχεία. Παρακαλώ πολύ να τα καταθέσετε, για να επανέλθουμε και να κάνουμε ενδελεχή έλεγχο. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Πρέπει να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα.
Κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί. Δεν υπάρχουν πια πολιτικές ευθύνες. Υπάρχει ποινική ευθύνη, για μένα κακουργηματική και απιστία από δόλο, γιατί το χτίζω, βάζω δέκα να κάνουν εξώδικα λέγοντας «μη μεταφέρετε υπηρεσίες του δημοσίου», έτσι ώστε να φοβηθεί ο δημόσιος λειτουργός να βάλει υπογραφή -τα ξέρετε πώς λειτουργούν- να μεταφέρει μια υπηρεσία μήπως πέσει το κτήριο.
Τελικά, εξωγήινοι είναι αυτοί που παίρνουν τα 2.650; Εκεί καταλήγουμε, ότι κάποιος εξωγήινος παίρνει 2.650 και κάθεται και δίπλα πληρώνουμε τετραπλάσιες ή τριπλάσιες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο. Το θεωρώ απαράδεκτο. Είναι ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης, δική μου, που δεν φανταζόμουν το εύρος του σκανδάλου και δική σας, που το αποκαλύψατε, να το φέρουμε σε πέρας και να δώσουμε τις λύσεις στη δημοσιότητα. Όμως, ό,τι βρούμε πρέπει να το δώσουμε στη δημοσιότητα για να φανεί στον λαό πλέον ότι κάποιος διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να σπαταλάμε τα χρήματα με αυτόν τον τρόπο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Καμμένο.
Κύριε Υπουργέ, και πάλι έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, πρώτα απ’ όλα, θέλω να ξεκαθαρίσω, για να μη μείνει οτιδήποτε σκοτεινό, ότι το πρώτο γραφείο που θα ζητήσω να μεταφερθεί σ’ αυτό το κτήριο θα είναι το δικό μου γραφείο και για να απαντήσω έμμεσα στα ζητήματα που προκύπτουν.
Υπάρχουν γραφεία, τα οποία έχουν μετασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια, με εγκαταστάσεις μέσα, που εγώ ούτε στο σπίτι μου δεν τις έχω, ούτε τις έχω δει σε σπίτια φίλων. Δηλαδή, πραγματικά υπάρχειμία πολυτέλεια, που θα φανεί, όμως, αυτό στην πορεία και με τις κάμερες.
Εγώ θα ζητήσω, όμως, να μεταφερθεί το γραφείο μου και οι συνεργάτες μου εκεί σαν πρώτο γραφείο και με τη συμβολική έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τον χώρο, αλλά και για να σταματήσει αυτός ο ρατσισμός, ότι πρέπει να είμαστε όλοι πέριξτης Πλατείας Συντάγματος, να είναι κοντά το Κολωνάκι και τα μαγαζιά και ότι επειδή είναι στου Ρέντη -γιατί ακούω και τέτοιες ρατσισμούς- πώς θα πάει εκεί το Υπουργείο Οικονομικών, που έχει, τέλος πάντων, μία «γκλαμουριά». Έτσι, εγώ θα ζητήσω το πρώτο γραφείο που θα μετακινηθεί να είναι το δικό μου γραφείο.
Σε σχέση με το κτήριο, το κτήριο έχει βασικές και αναγκαίες υποδομές, που έπρεπε να έχουν όλα τα κτήρια. Έχει καταπληκτικό παιδικό σταθμό, με ειδική διαμόρφωση μέσα, έχει καταπληκτικό ιατρείο και είναι κλειστά όλα αυτά τα πράγματα. Είναι κλειστά ακόμα και για να χρησιμοποιηθούν και για τα παιδιά που είναι εκεί γύρω, τέλος πάντων.
Βεβαίως, έχει μέσα και γραφεία υπουργών, που έχουν μετασκευαστεί με πολυτελείς εγκαταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, έχουν γίνει υπερβολικές δαπάνες. Για παράδειγμα, στο πάρκινγκ (για να μεγαλώσουν οι θέσεις στάθμευσης) υπάρχουν πολλά πάρκινγκ που ανεβαίνει το αυτοκίνητο σ’ ένα μηχανισμό, πατάς ένα κουμπί, ανεβαίνει ψηλά και μπαίνει από κάτω άλλο αυτοκίνητο. Τέτοια λεφτά πετάγαμε! Διότι αυτά είναι πληρωμένα από χρήματα του ελληνικού λαού, για να καταλάβουμε το τι έχει γίνει.
Σε σχέση, όμως, κύριε Βουλευτά, με το γενικότερο πρόβλημα των ενοικίων, πρέπει, νομίζω, εκεί να ρίξουμε βάρος και να φωτίσουμε το τι έχει γίνει.Εγώ ζήτησα και μου έφεραν έναν απλό πίνακα. Είναι ακόμα σε αρχική μορφή, αλλά πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί.
Πήρα, λοιπόν, σε κάθε υπηρεσία να μάθω πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν και ποιο είναι το μίσθωμα που πληρώνουμε για να δούμε πόσο μας κοστίζει ανά υπάλληλο. Είδα ότι έχουμε υπηρεσίες που πληρώνουμε ανά υπάλληλο για ενοίκιο 667 ευρώ, αλλού 704 ευρώ, αλλού 936 ευρώ. Φαντάζομαι ότι αν πάμε σε ένα -όχι πεντάστερο-τετράστερο ξενοδοχείο και πούμε «για να φέρουμε τριάντα υπαλλήλους, πόσα θέλεις τον μήνα;», θα μας ζητήσει κάτι πολύ λιγότερο και θα τους δίνει και πρωινό.
Οι εποχές, λοιπόν, που κάποιοι θεωρούσαν ότι το δημόσιο είναι η «αγελάδα που πρέπει να ποτίζει τους πάντες» τελείωσαν. Θα κάνουμε οικονομία. Θα κάνουμε σωστή διαχείριση.
Έχουμε ξεκινήσει ήδη ένα πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων υπηρεσιών του Λεκανοπεδίου. Δεν θα πάμε να μετακινήσουμε τη ΔΟΥ Κηφισιάς να την πάμε στου Ρέντη, και γιατί έχει δικό της κτήριο και γιατί πρέπει να είναι στην Κηφισιά. Όμως, οι υπόλοιπες υπηρεσίες, που δεν υπάρχει αναγκαιότητα να είναι σε μια περιοχή, θα πρέπει να μετακινηθούν σε κατάλληλα κτήρια, είτε στου Ρέντη είτε αλλού.
Και αυτό το φροντίζουμε και στην περιφέρεια.
Ελάχιστο χρόνο, θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, για να ολοκληρώσω.
Έχουμε ζητήσει και στην περιφέρεια να γίνει μια αντίστοιχη κίνηση, διότι δεν μπορεί να υπάρχουν πόλεις, όπου –μόνο για το Υπουργείο Οικονομικών θα πω, δεν λέω για τα άλλα Υπουργεία- είναι σε άλλο κτήριο η εφορία, σε άλλο κτήριο το τελωνείο, σε άλλο κτήριο το ΣΔΟΕ –τώρα η ΥΕΔΔΕ-, σε άλλο το γενικό χημείο, σε άλλο η επιθεώρηση. Έλεος!
Ζητήσαμε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να μαζευτούν σε κάθε πόλη σε ένα κτήριο, και για να κάνουμε οικονομία κλίμακος, για παράδειγμα στο πρωτόκολλο, σε θέματα διοίκησης, και για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση και να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, διότι σκεφτείτε ένας επιχειρηματίας που έχει ένα θέμα, για παράδειγμα στα Γιάννενα, και τρέχει από την εφορία στο τελωνείο, στο ΣΔΟΕ, που είναι σε διαφορετικά μέρη. Και το τελωνείο και το ΣΔΟΕ το πληρώνουμε κιόλας. Δεν είναι του δημοσίου. Εάν ήταν δημόσιο, ας κάναμε τέτοια σπατάλη.
Επειδή, λοιπόν, θέλουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα στον Έλληνα πολίτη για τη διαχείριση των χρημάτων, που ξέρουμε με τι αιματηρό τρόπο τα καταθέτει στο δημόσιο ταμείο, επιβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε τη δημόσια υπηρεσία και να διαφυλάξουμε και το τελευταίο ευρώ.
Καταθέτω για τα Πρακτικά τα έγγραφα που προανέφερα.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός):Χαίρομαι πραγματικά που απ’ αυτήν τη συζήτηση προκύπτει κάτι θετικό.
Θα σας έλεγα, όμως, κύριε Υπουργέ, ότι το θέμα είναι γενικότερο, διότι αφορά όλη, σχεδόν, τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρόδο –το ξέρει ο κ. Θεωνάς- το ΙΚΑ έχει ένα κτήριο, το οποίο για κατασκευαστικούς λόγους δεν παραλήφθηκε και δεν αξιοποιήθηκε. Υπάρχει,όμως.Το ΙΚΑ εξακολουθεί να ενοικιάζει άλλους χώρους, να πληρώνει δηλαδή.
Υπάρχει και ένας άλλος τεράστιος χώρος, το παλιό νοσοκομείο, που επισκέπτονται κατά καιρούς όλοι οι Υπουργοί –όχι της παρούσας, αλλά των προηγουμένων κυβερνήσεων- και λένε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως το «Κεράνης», που αναφέρατε, κύριε Καμμένο. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμα. Οπότε υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν, κύριε Υπουργέ, αφού έχετε τη διάθεση.
 
 
Συνημμένα στην ανάρτηση της απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη.