Επιστροφή

Σχετικά με συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών


Προς απάντηση δηλώσεων αναφορικά με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών παραθέτουμε τα ακριβή αποσπάσματα και καλούμε όσους προβαίνουν σε παρερμηνείες, όπως ο εκπρόσωπος της Ν.Δ, να τα διαβάσουν και να μην μένουν μόνο στους τίτλους.

«Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών και τους τελευταίους μήνες είναι αναγκασμένη να ξεπληρώνει τα χρέη της χρησιμοποιώντας τη δική της πολύ περιορισμένη ρευστότητα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν μία χώρα σε πρόγραμμα. Σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς λένε «καμία ρευστότητα για σένα, καμία εκταμίευση, καμία νέα σύμβαση», τότε φυσικά αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε άλλη χώρα που βρισκόταν σε κάποιο είδος προγράμματος του ΔΝΤ, της «τρόικας» ή της ΕΚΤ.

Αυτό που ονομάζεται χρεοκοπία έχει ήδη συμβεί το 2012, όταν η ελληνική κυβέρνηση χρεοκόπησε στα 100 δισ. ευρώ υπαρχόντων δανειακών υποχρεώσεων. Οποιασδήποτε μορφής χρεοκοπία δεν θα ήταν η σωστή λύση τώρα. Δεν είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε, ούτε κάτι το οποίο σχεδιάζουμε και δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας. Έχουμε μία συμφωνία. Τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η οποία πολύ συγκεκριμένα λέει ότι η τελευταία αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος θα κριθεί έως τα τέλη Απριλίου. Δουλεύουμε πολύ σκληρά με αυτό το στόχο και δεν έχουμε αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει τον τρόπο να δημιουργήσει κοινό έδαφος ανάμεσα στο προηγούμενο πρόγραμμα -πάνω στο οποίο πολλοί από τους εταίρους μας επιμένουν απλά και μόνο επειδή είναι εκεί και εδώ υπάρχει μία σχετική αδράνεια- και τα νέα δεδομένα της πραγματικότητας»