Επιστροφή

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στον ΑΝΤ1

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί μας, όπως είχαμε προαναγγείλει, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Καλημέρα σας. Χαρά μας που σας έχουμε κοντά μας. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Και δική μου χαρά. Καλημέρα. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είσαστε ο αγαπημένος του κ. Μητσοτάκη. Αλήθεια λέει με τον Τσακαλώτο μπορώ να τα βρω, με τον Τσακαλώτο μπορώ να συζητήσω. Με τον Τσίπρα δεν μπορώ να συζητήσω. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όπως καταλαβαίνετε, γιατί είσαστε παλιός στην πιάτσα, αυτή είναι μια επικοινωνιακή πολιτική, να δημιουργήσει σφήνα ανάμεσα σε καλούς και σε κακούς. Να το πω λίγο πιο λαϊκά: δεν τσιμπάμε με αυτά τα πράγματα. 
 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φέρνετε θετικά  μέτρα. Τα θετικά μέτρα, κακά τα ψέματα, έρχονται λίγο πριν από τις εκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζουν ως καθαρά προεκλογικά τερτίπια, προκειμένου να αναστρέψετε το κλίμα και προκειμένου να πείσετε ορισμένους από εκείνους οι οποίοι έχουν φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσουν. Είναι όντως προεκλογικά τερτίπια; Είναι όντως προεκλογικά δώρα; 

 
 

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Θα ήταν αυτό που λέτε εάν δεν είχαν αρχίσει τα καλά μέτρα από τον Αύγουστο. Δηλαδή το Σεπτέμβρη ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πακέτο 900 εκατομμύρια. Όλα αυτά έχουν γίνει και για την ειδική αγωγή και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τις κοινωνικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και για μείωση άλλων φόρων. Άρα εμείς έχουμε ένα σχέδιο. Το σχέδιο ήταν πρώτα να βγούμε από το μνημόνιο, και μετά να έχουμε θετικά μέτρα. Σιγά – σιγά να έχει μια προοπτική ο ελληνικός λαός ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα. Ξέρουμε ότι ζορίζεται πολύς κόσμος ακόμα. Αλλά σιγά – σιγά από το Σεπτέμβρη ανακοινώσαμε 900 εκατομμύρια, ένα πακέτο. Ανακοινώσαμε το πακέτο που νομίζαμε ότι είχαμε τότε, το δημοσιονομικό χώρο και τώρα έπρεπε να φτάσουμε μέχρι τον Απρίλη να δούμε τι δημοσιονομικό χώρο έχουμε για να μπορούμε και αυτό να το δώσουμε στον κόσμο; Ένα πακέτο πιο κοινωνικό για  το 2019 και ένα πακέτο πιο αναπτυξιακό για το 2020.

 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα συμφωνήσετε όμως μαζί μας ότι αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργείται από το υπερπλεόνασμα. Έχουμε το πλεόνασμα το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το 3,5%, αλλά όμως φτάνουμε στο 4,5%, στο 4,6%. Ποιος σας υποχρεώνει να έχετε παραπάνω από αυτό; Και γιατί να μην πει ο Έλληνας: Μου παίρνει πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία μου δίνει. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δυο απαντήσεις. Η πρώτη απάντηση είναι ότι στα 4 χρόνια που διαπραγματεύομαι εγώ και όλη η ομάδα είχαμε την εξής συζήτηση. Αυτός ο φόρος που θα βάλουμε πόσο απόδοση έχει; Αυτή η οικονομία στις δαπάνες του κράτους, για να μη γίνονται σπατάλες πόσο απόδοση θα έχει;
Λέγαμε εμείς 800 εκατομμύρια. Έλεγε η Κομισιόν 500 εκατομμύρια. Έλεγε το ΔΝΤ 20 εκατομμύρια. Άρα δεν ήταν στο χέρι μας να μπορούμε να κάνουμε τις δαπάνες και τους φόρους που εμείς θέλαμε, γιατί υπήρχε επιβολή και τελικά είχαμε δίκιο εμείς και δεν είχαν δίκιο αυτοί.
Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου, μπορούμε να κάνουμε το δικό μας προϋπολογισμό, να τον συμφωνήσουμε με τους θεσμούς, αλλά με τα δικά μας τα στοιχεία, με την δική μας τη δουλειά, με την δική μας την κατάρτιση. Έχουμε δημιουργήσει και στο υπουργείο μας, αυτό το λέω για τους τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους που λέγεται, μια εξαιρετική ομάδα που έχει μάθει και γράμματα σε μερικούς από τους θεσμούς. Τους έχει εξηγήσει πώς γίνεται ένας προϋπολογισμός.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξακολουθείτε όμως να παίρνετε – εντός εισαγωγικών – έγκριση από τους θεσμούς, από τη στιγμή που έρχονται εδώ πέρα. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όλες οι χώρες όταν είσαι στο ευρωπαϊκό εξάμηνο πρέπει να καταθέσουν τον προϋπολογισμό και να τον συζητήσουν. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα και αυτά τα μέτρα είναι υπό την έγκριση των θεσμών κ. Υπουργέ;
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Αυτό που είναι υπό έγκριση των θεσμών, της Κομισιόν, όχι των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ο προϋπολογισμός και ο χώρος που έχεις. Έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση στην Ιταλία που τους έχουν πει ότι δεν έχετε αυτό το χώρο που λέτε. Τώρα εμείς είμαστε εκτός μνημονίου. Έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και έχουμε βρει πόσος είναι ο χώρος. Δεν το κάνει αυτό η Ν.Δ. Η Ν.Δ. μας λέει γιατί δεν τη δώσατε όλη τη σύνταξη και μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι παίρνουν πλήρη τη σύνταξη, άλλοι την παίρνουν λιγότερο. 
Γιατί συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα. Δηλαδή εάν δείτε το πακέτο που έχουμε μετά από τον Αύγουστο και τα μέτρα της ΔΕΘ και αυτά που ανακοινώσαμε χθες και αυτά που έχουμε ανακοινώσει για το 2020, έχει κάτι για όλο τον κόσμο. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα παραδέχεστε ότι ένα μέρος των συνταξιούχων θα πάρει 13η σύνταξη. Όχι όλοι. 
 

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Το είπε η κυρία Αχτσιόγλου. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν υφίσταται η 13η σύνταξη καθολικά. 

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Λέτε να διαφωνήσουμε για τον ορισμό, ή επί της ουσίας; Επί της ουσίας είναι ότι βοηθάμε τους συνταξιούχους πολλαπλά γιατί όχι μόνο παίρνουν αυτή τη σύνταξη, αλλά δεν έχουν οι συνταξιούχοι παιδιά που χρειάζονται να φύγουν από το σπίτι και να πάνε στο νοίκι; Και άρα έχουν το επίδομα ….
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά δεν είναι για όλους.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Αφήστε με όμως να τελειώσω. Οι συνταξιούχοι έχουν παιδιά; Χρειάζονται αυτά τα παιδιά να μπορούν να φύγουν από το σπίτι και να μπορούν να πληρώσουν το νοίκι; Τους βοηθάει το επίδομα στέγασης; Νομίζω βοηθάει. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλύτερα τα παιδιά να βρούνε δουλειά. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι είναι καλό αυτό το οποίο δίνεται και ότι δίνεται, άλλωστε απόδειξη είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα το ψηφίσουν.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ακριβώς. Αλλά το ερώτημα για μένα δεν είναι αυτό. Το ερώτημα είναι ότι καταθέτουν τροπολογίες για να είναι ακόμα πιο γενναιόδωρο, αλλά αυτοί δεν μας λένε πόσο δημοσιονομικό χώρο έχουν. 
Δηλαδή ο κ. Χουλιαράκης, δεν ξέρω εάν τον έχετε καλέσει ποτέ στο πρόγραμμά σας, που είναι κατά κάποιο τρόπο συντηρητικός στους αριθμούς, είναι η δουλειά του με μία έννοια, κοστολόγησε το πρόγραμμα της Ν.Δ. στα 5 δις για το 2019 και στα 9 δις μέχρι το 2022. Δεν μας απάντησε. Είναι 5 δις; Δεν είναι 5 δις το πρόγραμμα της Ν.Δ.; Εμείς δουλεύουμε με ένα σχέδιο. Νομίζω το υπουργείο Οικονομικών το έχει κερδίσει αυτό. Ξέρει ο κόσμος ότι δεν δίνουμε παραπάνω από ….
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε όμως την ίδια στιγμή που αρχίζετε και δίνετε κάποια πράγματα, δίνετε κάποια χρήματα και ιδιαίτερα στις ασθενέστερες τάξεις, διατηρείτε άδικους φόρους. Οριζόντιους άδικους φόρους. Έχουμε  τον ΕΝΦΙΑ. Υψηλό ΕΝΦΙΑ. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Τον μειώσαμε φέτος και θα τον μειώσουμε και του χρόνου. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το 2020 δεν έχουμε ακούσει κάτι. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουμε ακούσει ακόμη τίποτα για το 2020. Δεν ξέρω εάν θα το ακούσουμε μετά. Αν θα είναι στο δεύτερο πακέτο μέτρων το οποίο θα έρθει. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για άλλα που θα έπρεπε να ακούσουμε δεν ακούσαμε. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε το οριζόντιο μέτρο στο ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα. Εξαιρέσατε ορισμένα, όπως για παράδειγμα τον καφέ. Δηλαδή βάλατε κάποια προϊόντα μέσα γιατί είστε και μακαρονάς, όπως είπατε, και τα μακαρόνια, αλλά τον καφέ, το καφεδάκι …..
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο 24% παραμένει. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί εκτός από το ουίσκι που είπε ο Πρωθυπουργός ότι σας αρέσει, πρέπει να σας αρέσει και ο καφές. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Το ουίσκι δεν έχουμε δικαίωμα να το μειώσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε καμία χώρα. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε καμία χώρα. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Να σας απαντήσω κ. Παπαδάκη. Πόσο ήταν το έλλειμμα το 2009 του κράτους; Ήταν 15%. Είναι δυνατόν να μην χρειαστούν νέοι φόροι και περικοπές και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από εμάς όταν το έλλειμμα ήταν 15%. Δεν το φέραμε εμείς το 15%. Δεν κάναμε εμείς τους προϋπολογισμούς το 2009, το 2008, το 2007, το 2006, το 2005, το 2004, όπου ξοδεύανε και κάνανε παροχές χωρίς να έχουν τα χρήματα. Γιατί εγώ έτσι καταλαβαίνω την παροχή. Την παροχή εγώ την καταλαβαίνω να μην δίνεις κάτι που ούτε το έχεις κοστολογήσει, ούτε υπάρχει ο δημόσιος χώρος γι’ αυτό. Και τώρα επειδή ξέρω ότι θέλετε είδηση πάντα. Ξέρετε η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα υπάρξουν τροπολογίες οι οποίες ….
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Θα υπάρχουν τροπολογίες στην κατεύθυνση που είπατε και για τον καφέ στα ράφια. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα ράφια θα είναι 13%;
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχουμε δηλαδή 13% στο ράφι;
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Με πάτε λίγο παραπάνω από ό,τι είμαι έτοιμος να σας πω τώρα. Σε δυο ώρες θα ….
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν η ένστασή μας και λέγαμε ότι εγώ τον καφέ που τον παίρνω στο σπίτι γιατί να έχω διαφορετικό ΦΠΑ από τον καφέ που θα έπινα;
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Θα έχετε και για σοκολάτες και για τσάγια. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό για τον καφέ ότι θα πάει στο 13%, γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό…
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εμείς θα έχουμε τροπολογία για τον καφέ και άλλα ροφήματα στο ράφι. Μακάρι να είχαμε το δημοσιονομικό χώρο και για την εστίαση για τον καφέ. Δεν τον έχουμε αυτή τη στιγμή. Εκτός άμα μου πείτε τι άλλο θέλετε να μην κάνουμε.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μια τροπολογία που θα σας προτείναμε να κάνετε δεκτή από την εκπομπή. Δεν μπορούμε να καταθέσουμε. Δώσατε τα όρια για την 13η σύνταξη. Υπάρχει μια μεγάλη αδικία. Μεταξύ αυτού που παίρνει 500 ευρώ σύνταξη και αυτός που παίρνει 501 ευρώ σύνταξη. Θα πάρει 150 ευρώ λιγότερα. Ξέρετε τι θα μπορούσατε να κάνετε; Ένα αλγόριθμο όπου θα το πηγαίνατε αναλογικά. Και η μείωση θα ήταν …. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Αναλογικά το κάνουμε. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάει κατευθείαν από τα 500, για 1 ευρώ παίρνει 150 ευρώ λιγότερα.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, προσπαθώ να σας δείξω πώς προσπαθούμε να δουλέψουμε.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι περιθώρια υπάρχουν. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δουλεύουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα, πάνω στο χώρο που έχουμε και πάνω στις προτεραιότητες. Να σας ρωτήσω κάτι, γιατί ξέρω ότι έχετε μια ειδική ευαισθησία σε αυτό. Ήταν παροχή ότι μέσα στα μέτρα, στα 900 εκατομμύρια κάναμε μόνιμους καθηγητές και προσλήψεις για την ειδική αγωγή;
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Όπως εγώ θεωρώ ότι είναι καλό και αυτό που δίνετε. Εγώ το είπα από την αρχή. Δεν θέλω να είμαι άδικος.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Να σας πω γιατί λέω για την ειδική αγωγή; Γιατί ήταν παιδιά των μεσαίων τάξεων –επειδή μας λένε για τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα- που δεν είχαν χρήματα για τέτοιους καθηγητές, οι οποίοι ερχόταν το Νοέμβρη, φεύγανε το Γενάρη, ξαναρχόταν το Φλεβάρη, επειδή δεν ήταν μόνιμοι δηλαδή. Αυτό έπρεπε να το κάνουμε. Δεν έπρεπε να το κάνουμε και αυτό; 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κανένας δεν αμφιβάλει γι’ αυτό. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Θέλω να πω και για τη στέγαση. Δηλαδή εμείς τι λέμε και ποια είναι η διαφορά με τη Ν.Δ. Εμείς λέμε ότι όταν έχεις δημοσιονομικό χώρο, πρέπει να το μοιράσεις μισό στη μείωση των φόρων και των εισφορών, αλλά και μισό για το κοινωνικό κράτος, που δεν το θεωρώ παροχή εγώ το κοινωνικό κράτος.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ως πότε όμως; Και εδώ δεν μπαίνουμε σε διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού. Ως πότε, λέει, η μεσαία τάξη ιδιαίτερα η οποία έχει ισοπεδωθεί. Το έχετε ομολογήσει και εσείς από βήματος Βουλής ότι εκείνη η οποία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες είναι η μεσαία τάξη. Είναι αυτή η οποία διαμορφώνει και τους όρους της αγοράς. Ως πότε, λέει, εμείς θα είμαστε οι χρηματοδότες προγραμμάτων για τα οποία είναι περήφανη μια κυβέρνηση; Η σημερινή ή η αυριανή, ή η χθεσινή. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Να σας πω. Η μεσαία τάξη δεν έχει γονείς και παιδιά που πηγαίνουν στο νοσοκομείο;
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αναμφισβήτητα έχει. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δεν θέλουν γιατρούς; Η μεσαία τάξη δεν έχει παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο; Δεν χρειάζεται; Άρα, λέω και η μεσαία τάξη δεν είναι μόνο εισοδηματίας.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, τα παιδιά τους μόλις τελειώνουν το πανεπιστήμιο πηγαίνουν στο εξωτερικό όμως. Όχι τώρα, από το 2015 και μετά. Τα τελευταία χρόνια. Γιατί εδώ δεν βρίσκουν δουλειά. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ναι, αν είναι από το Περιστέρι πάνε μόνο για ψυκτικοί κατάλαβα. Και εγώ που είμαι από την Πρέβεζα φαντάζομαι ότι δεν έπρεπε να γίνω ούτε καν οικονομολόγος. Έτσι δεν είναι; Έτσι έχω καταλάβει ότι είναι η κοινωνική …..
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάνε στο εξωτερικό για δουλειά. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Χάσαμε 25% του εισοδήματός μας με αυτό το έλλειμμα του 15% το 2009. Το καταλαβαίνετε τι σημαίνει να χάνεις το ¼; Μπορεί να γίνει ο δρόμος, να φτάσεις εκεί μέσα σε ένα δυο χρόνια;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Για τη μεσαία τάξη δηλαδή στοχεύετε σε κοινωνικά μέτρα για να επαναφέρετε την αδικία των προηγούμενων ετών;
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όχι. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή θα έρθουν και κάποιες φοροελαφρύνσεις;
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: 50 – 50. Γιατί ….
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έρθουν φοροελαφρύνσεις; 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δεν ανακοινώσαμε φοροελαφρύνσεις; Δηλαδή αυτό που έγινε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις κοινωνικές εισφορές το Φλεβάρη, δεν ήταν φοροελάφρυνση για τα μεσαία στρώματα; Για ποιους ήταν;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους φορολογικούς συντελεστές θα έχουμε αλλαγές;
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στους φορολογικούς συντελεστές;
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Θα το δούμε και αυτό, αλλά πηγαίνουμε σιγά – σιγά και με πρόγραμμα. Με πρόγραμμα. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η μείωση του αφορολογήτου, που άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει ότι όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο. Έρχεται η Ν.Δ. και λέει τροπολογία. Καταθέτω τροπολογία και εάν εναντιωθούν οι θεσμοί, οι δανειστές, η τρόικα όπως τη λέγαμε παλαιότερα, πάμε όλοι μαζί να τους πούμε ξέρετε κάτι κύριε, έχουμε ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου. Μη μείωση του αφορολογήτου θεσπίζεται από τώρα. Γιατί δεν το κάνετε;
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ξέρετε πότε ήταν η τελευταία φορά που ήρθα στο πρόγραμμά σας; Τέτοια εποχή πέρσι. Και μου κάνατε ακριβώς την ίδια ερώτηση. Μα, ακριβώς την ίδια ερώτηση, όχι για το αφορολόγητο. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για τις συντάξεις.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Για τις συντάξεις. Για τη μείωση των συντάξεων. Τι είχα πει τότε και με κοροϊδεύανε και μας λέγανε ….
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας λέγαμε μη μειώσετε τις συντάξεις.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Και μας έλεγε η Ν.Δ.  και το ΚΙΝΑΛ ότι κοροϊδεύουμε τους συνταξιούχους, ότι το έχουμε νομοθετήσει και είπα εγώ στο πρόγραμμά σας, κάθε πράγμα στην ώρα του. Εμείς έχουμε σχέδιο πώς δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και τι έγινε; Δεν μειώθηκαν οι συντάξεις. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Άρα σας λέω ακριβώς αυτό που σας είπα και ελπίζω ότι έχω την αξιοπιστία ακριβώς γιατί το είπαμε για τις συντάξεις, το ίδιο θα γίνει για το αφορολόγητο. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα προνομοθετήσετε πριν από τις εκλογές τις εθνικές; Ή  όταν προκύψει η επόμενη; 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει για το 2020, γιατί στη συνέντευξη Τύπου που ήταν ο Πρωθυπουργός, η κυρία Αχτσιόγλου, ο κ. Δραγασάκης και εγώ, ανακοινώσαμε μέτρα για το 2020. Πώς γίνονται τα μέτρα για το 2020; Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα Οκτώβριο του 2019. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όχι. Σεπτέμβρη πρέπει να τον καταθέσουμε στην Κομισιόν. Θα έχουμε πάλι τι θα γίνει στην Ελλάδα χωρίς αλλαγή μέτρων και θα έχουμε τις προτάσεις μας που θα είναι και για το αφορολόγητο ….
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα δυο σενάρια δηλαδή.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δεν είναι ίδιο σενάριο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο σχέδια. Έτσι είχε γίνει και πέρσι. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ναι, έτσι είχε γίνει. Δυο σενάρια είναι σαν να παίζουμε με το ένα, παίζουμε το άλλο. Εμείς θα κάνουμε τις δικές μας προτάσεις. Δηλαδή στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που πρέπει να καταθέσουμε στη Βουλή ….
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα προβλέπεται η μείωση του αφορολόγητου. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: …θα έχουμε τις προτάσεις μας για τη μη περικοπή του αφορολόγητου, αλλά συγχρόνως και αυτά που ανακοινώσαμε για τη φορολογία και αυτά που ανακοινώσαμε για να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία με τις αποσβέσεις και όλα τα άλλα μέτρα που ανακοινώσαμε. Και σας λέω κάθε πράγμα στην ώρα του. Έτσι δεν είναι; Πέρσι το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει την τροπολογία για τις συντάξεις. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως το Κίνημα Αλλαγής. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία αυτή η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ και τώρα είναι πολύ πετυχημένη η στρατηγική της Ν.Δ. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκάθαρα. Ακόμα έγκριση για τη μη μείωση του αφορολόγητου δεν έχουμε. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εξαρτάται πόσο αξιόπιστο με θεωρείτε και την οικονομική ….
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέμε ως προϋπόθεση είναι η έγκριση και από τους θεσμούς. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Μα, όλοι οι προϋπολογισμοί, όλων των ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή όταν λέω ότι 15 Σεπτέμβρη πρέπει να καταθέσουμε το προσχέδιο στη Κομισιόν, πρέπει να το κάνει η Ιταλία, η Λιθουανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, όλες οι χώρες. Είμαστε κανονική χώρα πια. Είμαστε στο ευρωπαϊκό εξάμηνο. Και αυτές είναι οι υποχρεώσεις μας. Δεν μπορεί να καταθέσεις στην Κομισιόν δημοσιονομικό χώρο 1 δις και να έχεις δαπάνες 5 δις. Δεν γίνεται. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η Ν.Δ. προαναγγέλλει οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εσείς συμφωνείτε με αυτό;
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι αυτοί οι οποίοι έχουν μεγάλη περιουσία θα ωφεληθούν περισσότερο από ένα που έχει μικρή. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Βέβαια. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω την αντιπρότασή σας. Δεν πρέπει να μειωθεί επιτέλους ο ΕΝΦΙΑ;
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Μειώθηκε φέτος. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις λαϊκές περιοχές αυξήθηκε.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Μειώθηκε φέτος όχι με τον τρόπο της Ν.Δ. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τις αλλαγές των συντελεστών όμως σε κάποιες λαϊκές περιοχές όντως αυξήθηκε. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Περισσότερο. Ναι, ναι. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυξήθηκε.
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δηλαδή 10% μεσοσταθμιστικά και 30% στις λαϊκές γειτονιές. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα και στις πιο λαϊκές περιοχές. Αυτό ήταν επιβάρυνση για τον κόσμο όμως που ζει κάτω από συνθήκες ….
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λόγω των αντικειμενικών αξιών. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όχι, όχι, όχι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις αλλαγές αυτές επιβαρύνθηκαν τα λαϊκά στρώματα όμως. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δεν είναι έτσι όμως, γιατί εμείς τα έσοδα που παίρνουμε από τον ΕΝΦΙΑ, τα κρατήσαμε τα ίδια. Όντως αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, αν είχαν αυξηθεί και δεν κάναμε τίποτε άλλο θα παίρναμε πολύ περισσότερο από το 2,6 δις και άρα μειώσαμε τους συντελεστές για να είναι στα ίδια. Τώρα, κάποια γειτονιά μπορεί να αυξήθηκε, αλλά συνολικά ….
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, άλλο το Κερατσίνι και άλλο η Εκάλη όμως. Θα με συγχωρέσετε Υπουργέ. Άλλο η Δραπετσώνα και άλλο το Ψυχικό. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Μα προφανώς. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είστε ένα κόμμα με αριστερό πρόσημο, όπως λέτε. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ακριβώς. Αυτό σας λέω. Ότι μειώσαμε τους συντελεστές …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιβαρύνατε τα πιο δυσκολεμένα λαϊκά στρώματα. 
 
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δεν ακούτε την απάντηση όμως. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε τώρα στα τεκμήρια. Ο τρόπος φορολόγησης είναι παράλογος και άδικος. Δηλαδή ο τεκμαρτός υπολογισμός με τον οποίο φορολογείται ο Έλληνας πολίτης, το ξέρετε και εσείς πάρα πολύ καλά, ότι είναι άδικος. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι ….
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 1.900.000 φορολογούνται με βάση ένα πλασματικό, ένα εικονικό εισόδημα και όχι το πραγματικό τους. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα πλασματικό, εικονικό. Και είμαστε μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που η φορολόγηση γίνεται με αυτό τον τρόπο. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί και η μοναδική. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα ήταν απλό για να πατάξουμε και τη φοροδιαφυγή, έσοδα έξοδα και ό,τι περισσεύει με ένα συντελεστή. Έχω την εντύπωση ότι εγώ ως φορολογούμενος πολίτης θα κοίταγα να έχω όσο το δυνατόν περισσότερες αποδείξεις για να δικαιολογήσω τα έξοδά μου και αυτό το οποίο θα περίσσευε βάλτε ένα συντελεστή να με φορολογήσετε. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Βάζετε πολλά ζητήματα. Αν με ρωτάτε εάν το φορολογικό σύστημα είναι δίκαιο, η απάντηση είναι ότι είναι προφανές ότι δεν είναι. Το ξέρουμε αυτό το πράγμα. Αλλά εδώ έχουμε ένα φορολογικό σύστημα με μια ιστορία και μια κουλτούρα πληρωμής που έχει μια ιστορία. Σιγά – σιγά το αλλάζουμε. Τι κάνουμε εμείς; Συγχρόνως χτυπάμε τη φοροδιαφυγή, κάνουμε το σύστημα καλύτερο. Αυτό όμως θα πάρει αρκετά χρόνια. Δεν μπορώ να σας πω ψέματα. Δεν μπορώ να σας πω ψέματα δηλαδή ότι όταν πάει κάποιος ελεγκτής σε ένα εστιατόριο όλος ο κόσμος είναι με τον εστιάτορα και όχι με τον ελεγκτή. Αυτό είναι μια κουλτούρα.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν του δώσετε κίνητρο όμως;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Άρα πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα. Πρώτον, να δώσουμε το κίνητρο που λέτε εσείς και δεύτερο να μπορεί επιτέλους ο Έλληνας πολίτης να θεωρεί ότι οι δαπάνες που γίνονται σαν αντιστάθμισμα στους φόρους του, πηγαίνουν με δίκαιο τρόπο, γιατί έχω την εντύπωση ότι ο Έλληνας δεν έχει κάτι στα γονίδιά του που λέει ότι εγώ δεν θέλω να πληρώσω φόρους. Δεν είναι στα γονίδια. Είναι μια εμπειρία και όχι των τελευταίων χρόνων. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ και πολλά χρόνια. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: 100 χρόνια σας λέω εγώ, όπου το κράτος δεν χτίστηκε για να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες του κράτους.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν ήταν αξιόπιστο. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ακριβώς. Το ίδιο λέμε.  
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπως αυτή η αλλαγή η οποία έγινε εάν το κράτος μου χρωστάει, ή χρωστάω εγώ στο κράτος, όπου το επιτόκιο είναι εντελώς διαφορετικό και μεγαλύτερο. Αν εγώ έχω λαμβάνειν ….
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν χρωστάει ο πολίτης στο κράτος είναι 8,73%. Εάν το κράτος χρωστάει έχει πάει στο 3% από το 6% που ήταν. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό της αξιοπιστίας ενός κράτους που με αντιμετωπίζει τοκογλυφικά; 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εγώ νομίζω και τα δυο. Πρέπει να το πλησιάσουμε. Γι’ αυτό έχουμε τόσο μεγάλη διαφορά με τη Ν.Δ. Δηλαδή η Ν.Δ. μιλάει μόνο για φοροελαφρύνσεις. Εμείς λέμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος που βοηθάει και την ανάπτυξη, αλλά βοηθάει και την κοινωνία, με κοινωνικό κράτος. Όταν οι πολίτες καταλάβουν ότι αυτό το κράτος έχει καλύτερους γιατρούς, καλύτερη φροντίδα, καλύτερους δασκάλους, καλύτερη ασφάλεια, συγχρόνως θα μπορέσουμε πιο γρήγορα να φτιάξουμε το φορολογικό μας σύστημα για να είναι πιο δίκαιο. Αυτή κατ’ εμένα είναι πολύ μεγάλη ιδεολογική διαφορά. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέσσερα χρόνια δεν σας έφταναν Υπουργέ για να το αλλάξετε αυτό το σύστημα;
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Νομίζετε ότι δεν είχαμε καμία δουλειά τέσσερα χρόνια, ότι ήταν όλα εύκολα, ή ο υπουργός Οικονομικών ήταν χαλαρός και ήμασταν τέσσερα χρόνια υπό πολύ μεγάλη πίεση, με πολύ μεγάλη επιτήρηση, προσπαθήσαμε και μέσα σε αυτό το μνημόνιο να κάνουμε ό,τι καλύτερο με το Νόμο Κατσέλη, και Σταθάκη που προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο.
Ξέρατε τι μας λέγανε οι θεσμοί; Να παίρνουν τη βοήθεια από το νόμο Σταθάκη ή Κατσέλη μόνο αυτοί που παίρνουν το ΚΕΑ. Δηλαδή οι φτωχότεροι των φτωχών. Και εμείς το αυξήσαμε σε 250.000 ευρώ για τα σπίτια και 30.000 εισόδημα. Αυτό εντός του μνημονίου. Αλλά μην μου λέτε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια θα μπορούσαμε μέσα σε αυτή την κρίση, μέσα σε αυτή την πτώση του ΑΕΠ να κάνουμε θαύματα. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας είχα ακούσει και είχα συμφωνήσει μαζί σας ότι χωρίζετε σε τρεις κατηγορίες τους Έλληνες. Σε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν μεν δυνατότητα να πληρώσουν. Μα, ανάποδα να τους γυρίσεις δεν έχουν τη δυνατότητα. Γιατί η κρίση τους έχει χτυπήσει. Συμφωνούμε. Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία που ματώνουν και που ενδεχομένως και αυτοί δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά πληρώνουν. Και υπάρχει και η τρίτη κατηγορία, αυτοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν, οι μπαταχτσήδες που δεν πληρώνουν γιατί είναι μάγκες. Προσέξτε να δείτε τις ευθύνες τις δικές σας, όχι τις προσωπικές, της εκάστοτε κυβέρνησης. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Και προσωπικές θα έχω. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κακώς που έχετε αφήσει τον μπαταχτσή να είναι μάγκας και να μην πληρώνει. Και να μην τον έχετε βρει μέχρι στιγμής. Καλά κάνετε που βοηθάτε την πρώτη κατηγορία που είναι σε φοβερή αδυναμία και δεν έχει να πληρώσει, δεν κάνετε τίποτα για την άλλη κατηγορία που ματώνει και πληρώνει. Πού είναι τα μέτρα γι’ αυτούς τους ανθρώπους της επιβράβευσης των προσπαθειών τους που πληρώνουν το δάνειο, που πληρώνουν την εφορία, που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να την πληρώνουν και ξέρετε τι λένε; Κορόιδο ήμουνα που δεν άφησα να κοκκινήσει το δάνειό μου για να μπω στη ρύθμιση. Και του βάζετε και χρονικό περιορισμό. Και του λέτε ότι κοίτα να δεις μέχρι 31/12/2018. Εάν μπεις τώρα δεν θα σε βάλω. Ξέρετε τι λέει; Βλάκας ήμουνα εγώ τόσο καιρό που δεν τρώγανε τα παιδιά μου για να είμαι συνεπής; Και έχει δίκιο κ. Υπουργέ. Και φίλους πρέπει να έχετε τέτοιους και εγώ έχω φίλους τέτοιους και συγγενείς. Δεν έχουν δίκιο αυτοί οι άνθρωποι; Θέλουν επιβράβευση. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Απολύτως έχουν δίκιο. Εμείς κάνουμε διάφορα πράγματα για να μην μπουν μέσα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, η δεύτερη κατηγορία που είπατε εσείς. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυνηγήστε τους, βρείτε τους. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Περιμένετε. Και άρα αν έχεις σταματήσει να πληρώνεις σε κάποια άλλη δόση τώρα, δεν μπορείς να μπεις στο καινούργιο.Το σταμάτησες, για να έχεις κάποια ευνοϊκότερη, αλλά δυστυχώς άλλη μια φορά με βάζετε να σας δώσω μια είδηση που την ήθελα για το μεσημέρι.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να τη δω λοιπόν την είδηση για τους συνεπείς!
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Δυο πράγματα για τους συνεπείς. Το πρώτο είναι ότι θα φέρουμε σύντομα μια επιβράβευση γι' αυτούς που πληρώνουν τους φόρους εφ' άπαξ, που την είχαμε κόψει. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 2% θα είναι αυτή η έκπτωση;
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Το συζητάμε. Αυτό δεν θα ανακοινωθεί σήμερα, θα ανακοινωθεί κάτι άλλο σήμερα. Αυτό που θα ανακοινωθεί είναι για το ακατάσχετο. Ξέρετε ότι πολύς κόσμος έχει ένα ακατάσχετο αλλά αυτό δεν τον αφήνει, δηλαδή μια επιχείρηση να έχει αέρα και να μπορεί να συνεχίσει. Εμείς τι λέμε για να ικανοποιήσουμε και τις τρεις κατηγορίες που είπατε. Θα φέρουμε σήμερα μια τροπολογία όπου θα υπάρχει αύξηση του ακατάσχετου, αλλά θα έχει αύξηση του ακατάσχετου που το χτίζεις. 
Τι σημαίνει αυτό; Τώρα είναι 1.200 €. Ο κ. Παπαδάκης πληρώνει τις δυο δόσεις, το ανεβάζουμε λίγο. Μετά ξαναπληρώνει. Το ανεβάζουμε. Ο Ντίνος δεν το πληρώνει, δεν του αυξάνουμε το ακατάσχετο. Δηλαδή αυτό τι κάνει; Συγχρόνως βοηθάει αυτούς που δεν έχουν λεφτά και πραγματικά ζορίζονται και έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Τι σημαίνει πρόβλημα ρευστότητας; Δεν είναι ότι δεν μπορώ να πληρώσω, αλλά δεν με έχει πληρώσει ο Ντίνος και άρα δεν μπορώ να πληρώσω εγώ και ο Ντίνος δεν μπορεί να με πληρώσει γιατί δεν τον έχετε πληρώσει εσείς. Έτσι δεν είναι; Και αυτό πάει γύρω - γύρω στην οικονομία. Άρα θα φέρουμε μια τροπολογία για το ακατάσχετο, αλλά όχι όμως ακατάσχετο απλώς να πάει το 1.200 …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μια κλίμακα συνέπειας.
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ωραία, δεν την ήξερα αυτή την έκφραση, είναι έτσι όπως το λέτε.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα ισχύσει και για τα δάνεια στις Τράπεζες; Όπου εγώ -υπάρχει μια λαϊκή έκφραση δεν μπορώ να την πω, την έχει πει εδώ πολιτικός, με το παξιμάδι- προκειμένου να πληρώνω τη δόση του δανείου μου, δεν τρώνε τα παιδιά μου, αλλά εγώ διευκόλυνση δεν έχω.
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Τώρα όμως έχει πολλές διευκολύνσεις με το καινούργιο νομοσχέδιο που κάνουμε.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχει κοκκινήσει το δάνειό του, είναι συνεπής πληρώνει.  Πληρώνει, αλλά υποφέρει. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Το ακατάσχετο είναι ασχέτως που χρωστάς. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γιώργος το επεκτείνει στον συνεπή γενικότερα, τον φορολογούμενο, τον ασφαλισμένο, τον δανειολήπτη.
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εγώ σας έδωσα κάποια είδηση τι θα κάνουμε τώρα. Σιγά - σιγά θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ΕΚΑΣ αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να το επαναφέρετε;
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Το ΕΚΑΣ ήταν από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και το λέω.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς προσωπικά το είχατε πει. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ναι, ήταν μια από τις μεγάλες ήττες. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για το ΕΚΑΣ είχε πει ή το μπερδεύω;
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Για το αφορολόγητο.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για το αφορολόγητο είχατε πει εσείς ότι δεν θα αυξηθεί. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Αλλά εγώ λέω ότι το ΕΚΑΣ, όταν είσαι σε μια διαπραγμάτευση κάποια κερδίζεις και κάποια χάνεις. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο;
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Άρα λέω ότι ο σχεδιασμός της κας Αχτσιόγλου είναι ένας συνολικός επανασχεδιασμός που έχει ήδη αρχίσει με το Νόμο Κατρούγκαλου και συνεχίζεται  …
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το ΕΚΑΣ. 
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ναι. Ίσως όμως με καλύτερη μορφή, να είναι λίγο πιο στοχευμένο. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πιο χαμηλά εισοδήματα. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κλείνοντας, σας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία ότι στην εξουσία ήρθατε -θα μου πείτε έχουμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με ένα Μνημόνιο κερδίσατε τις εκλογές …
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Αλλά με καθαρό τρόπο. Το καταθέσαμε εμείς το Μνημόνιο, δηλαδή σε όσους μας ψήφισαν τον Σεπτέμβρη είπαμε ότι έχουμε ένα δύσκολο συμβιβασμό και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό αυτός να είναι όσο λιγότερο επώδυνος. Το καταθέσαμε όμως.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ που σας ξέρω προσωπικά και σας παρακολουθώ και σας διαβάζω, είστε ένας Αριστερός μαρξιστής πολιτικός και δεν το έχετε αρνηθεί, τιμή σας και καμάρι σας. Τι; Θα ζητήσουμε χαρτί κοινωνικών φρονημάτων; Για όνομα του θεού και της Παναγίας. Πως κολλάει όμως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υποχρεώνεται να πάρει μέτρα τα οποία είναι αντιλαϊκά και όντως ήταν αντιλαϊκά, έστω κι αν τώρα έρχεται και λέει ότι «σιγά - σιγά αρχίζω και δίνω όσα μπορώ να δώσω γι' αυτά τα οποία έχω πάρει από τον ελληνικό λαό». Είναι βαριά η έκφραση δεν είναι εξαπάτηση, αλλά είναι το «γαμώτο» του Έλληνα. Σου λέει «αυτός που εγώ πίστευα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μου φερθεί έτσι, μου φέρθηκε».
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Διπλή η απάντηση, μια για το παρελθόν και μια για το μέλλον. Για το παρελθόν, το καλοκαίρι του ’15 πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη αλλά μετά από τον συμβιβασμό, πήγα στην Πρέβεζα και ήταν ένας εργαζόμενος και μου είπε «μην διανοηθείς/τε να φύγεις/τε από την Κυβέρνηση και να μην διεκδικήσεις/ετε.  Εγώ την Αριστερά δεν θα τη χρειαστώ μετά από δέκα χρόνια που θα είναι 4% η ανάπτυξη και η ανεργία θα είναι στο 5%, σε θέλω τώρα, σας θέλω τώρα. Τώρα που η ανεργία είναι 18% και τώρα που η ανάπτυξη είναι μείον». Αυτό μου είπε. 
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας είπε για Αριστερά;
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ναι. «Την Αριστερά τώρα τη θέλω. Αν μου πεις ότι η Αριστερά δεν έχει κανένα ρόλο στα δύσκολα, πήγαινε σπίτι σου καμάρι μου», είναι πρεβεζάνικη έκφραση. «Πήγαινε σπίτι σου, τι να σε κάνω», αυτό είναι θεσσαλονικιώτικη έκφραση. 
Τώρα θέλω να πω για το τώρα. Κύριε Παπαδάκη πόσο χλευασμό είχαμε όλοι εμείς του ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέγαμε ότι θα αλλάξουμε την Ελλάδα και θα αλλάξουμε την Ευρώπη; Γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί θέλουν να μιλάνε με εμάς, μαθαίνουν από εμάς και μαθαίνουμε κι εμείς; Δεν βλέπετε ότι με τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς παντού, τώρα και στην Ισπανία που δεν υπήρχε ποτέ στην Ισπανία μετά από τον Φράνκο, στην Πολωνία, στη Γαλλία; Δεν βλέπετε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος και ότι η Αριστερά με τα προτάγματά της κατάφερε να βγει από το Μνημόνιο με προοδευτικό πρόσημο και στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή μια που έχουμε και ευρωεκλογές μας ακούει όλος ο κόσμος και ακούει τις απόψεις μας;
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι να είχαμε χρόνο να πούμε πολλά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις εκπομπές να είχαμε!!
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ να σας ευχηθώ να βρεθείτε κάποια στιγμή με την Σκάρλετ Γιόχανσον.
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί!
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και επειδή είναι δύσκολο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθείτε με την Σκάρλετ Γιόχανσον, βολευτείτε με αυτό.
 
-Προβολή βίντεο-
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό ήταν το δώρο της εκπομπής!
 
ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι εμείς εδώ τελειώνουμε, δεν τελειώνει η προεκλογική περίοδος. Θα περάσουν αρκετοί και θα ακουστούν αρκετά και εσείς με την κρίση την σωστή που διαθέτετε, θα κάνετε τις επιλογές σας. Εκμαιευτές είμαστε και θα δίνουμε περισσότερο χρόνο στους πολιτικούς να απαντούν, έτσι ώστε εσείς ενημερωμένοι να ψηφίσετε και για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές, όταν γίνουν αυτές. Δεν το ρωτήσαμε, γιατί θα μας έλεγε Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. 
 
Καλημέρα Ελλάδα.