Επιστροφή

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα Real News και το Φοίβο Κλαυδιανό

Η "ταξική μεροληψία" του ΣΥΡΙΖΑ "επεκτείνεται και στην μεσαία τάξη" δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διερωτώμενος αν "θα τολμήσει η ΝΔ να αντιπαρατεθεί επί προγραμμάτων ή θα εξαντληθεί σε ένα ήρεμο ύφος στηριζόμενη βέβαια στο ότι τη βρώμικη δουλειά την κάνουν τα Μέσα που την υποστηρίζουν". Παράλληλα, υπεραμύνεται των δημοσιονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τις "συντηρητικές" και εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι "τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις".


- Είναι αναστρέψιμο στις εθνικές εκλογές το μήνυμα των ευρωεκλογών;
Είναι σίγουρο ότι οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν ένα μήνυμα από το εκλογικό σώμα. Όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ανάγνωση που κάνουμε για τις ευρωεκλογές, καθώς η φύση τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των βουλευτικών. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα για εμάς είναι διττό. Από την μια θεωρούμε ότι τα επιτεύγματά μας -που δεν ήταν ούτε εύκολα, ούτε λίγα- δεν επικοινωνήθηκαν επαρκώς. Από την άλλη, υπάρχει και μία επιφυλακτικότητα από τους πολίτες σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε, η οποία κυρίως προέρχεται από την καθυστέρηση να επιτύχουμε, σε κάποιους τομείς, βελτίωση της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ακόμη ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων -παρότι έχουν μειωθεί σημαντικά. Έχει γίνει προσπάθεια, έχουν γίνει βελτιώσεις. Όμως ο κόσμος κρίνει με βάση τις ανάγκες του.
Νομίζω λοιπόν ότι οι πολίτες κοιτάνε μπροστά και θέλουν να ξέρουν ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας θα έχει κλείσει το χάσμα ανάμεσα στην οικονομική τους κατάσταση και την κάλυψη των αναγκών τους. Γι΄ αυτό τη Δευτέρα παρουσιάσαμε συνοπτικά το πρόγραμμά μας με τέσσερεις αιχμές (Ι. Ανάπτυξη για όλους. Κλιματική αλλαγή ΙΙ. Νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς ΙΙΙ. Δικαιότερη φορολογία. Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος ΙV. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία) αναλύοντας τι παραλάβαμε, τι καταφέραμε, τι θέλουμε να αποτρέψουμε και τι σχεδιάζουμε. Πάνω σε αυτό θα πορευτούμε τις επόμενες εβδομάδες.
Θα τολμήσει η ΝΔ να αντιπαρατεθεί επί προγραμμάτων ή θα εξαντληθεί σε ένα ήρεμο ύφος στηριζόμενη βέβαια στο ότι τη βρώμικη δουλειά την κάνουν τα Μέσα που την υποστηρίζουν;
Αν υπάρξει πραγματική αντιπαράθεση, την οποία  θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να αποφύγει, το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο.


- Η ΝΔ λέει ότι, αν βγει πρώτη, θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ενώ εσείς μιλάτε για ταξικές πολιτικές. Εκχωρείτε στη ΝΔ τη μεσαία τάξη; 
Μα το λέμε αυτό, ακριβώς γιατί δεν εκχωρούμε την μεσαία τάξη στην ΝΔ. Γιατί η ταξική μας μεροληψία επεκτείνεται και στην μεσαία τάξη. Η ΝΔ από την άλλη, υπόσχεται ότι θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων αλλά το πρόγραμμά της  έχει φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς. Εμείς λέμε ότι προφανώς πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις αλλά πρέπει να είναι και στοχευμένες. 
Και τα προγράμματα είναι συγκεκριμένα. Εμείς μιλάμε για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ατομικό εισόδημα έως 20.000 (που αφορά στο 92% της κοινωνίας) και μείωση αυτής από εκεί και πάνω. Έτσι έχουμε μισό δισ για σχολεία και νοσοκομεία. Η ΝΔ λέει αυτό το μισό δισ να πάει για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το πλουσιότερο 8% και να μην μείνει τίποτα για την υγεία και την παιδεία. Ποιός εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης;  Όταν εμείς λέμε μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη χαμηλή και τη μεσαία περιουσία, και η ΝΔ λέει χαμηλότερη μείωση για αυτούς για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και στην μεγάλη περιουσία ποιος εκπροσωπεί καλύτερα την μεσαία περιουσία; 
Η ΝΔ προσπαθεί να πείσει την μεσαία τάξη ότι τα συμφέροντα της ταυτίζονται με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, με τα συμφέροντα των λίγων. Πιστεύω ότι τα μεσαία στρώματα δεν θα πέσουν σε αυτή τη παγίδα. Γιατί έχουν βιώσει και στην Ελλάδα και παγκοσμίως τις συνέπειες των πολιτικών της δεξιάς. Όλες οι δεξιές κυβερνήσεις, τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν υποσχεθεί ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει τα έσοδα και την ανάπτυξη και θα βελτιώσει τις ζωές των μεσαίων στρωμάτων. Και έχουν αποτύχει. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι η αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Καλούμε λοιπόν τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά και στις 7 Ιουλίου να αποφασίσουν για την ζωή τους.


- Ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό...
Διαχρονικά οι θεσμοί είχαν μια αρκετά απαισιόδοξη στάση η οποία δεν υποστηρίζεται από τις πρόσφατες επιδόσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς, όπως πάντα, έχουμε κάνει μια προσεκτική αξιολόγηση των μέτρων και της επίδρασης τους. Μάλιστα οι εκτιμήσεις μας είναι συντηρητικές, πράγμα που μας επιτρέπει να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε αποκλίσεις από τους στόχους, αλλά και την αισιοδοξία ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις.


- Έχετε ανακοινώσει έναν μηχανισμό σε περίπτωση που θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη των στόχων. Το δέχονται αυτό όμως οι εταίροι;
Εδώ βρίσκεται μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που προγραμματίζουμε εμείς και σε αυτά που υπόσχεται η ΝΔ. Μας λένε ότι θα χτίσουν την αξιοπιστία τους, και όταν το καταφέρουν αυτό θα προχωρήσουν σε μείωση των στόχων. Αντίθετα εμείς, έχοντας βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και έχοντας σταθερά επιτύχει αυτά που σχεδιάζαμε, την έχουμε ήδη χτίσει. Στόχος μας είναι να την κεφαλαιοποιήσουμε προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Πιστεύω  ότι η ΝΔ θα χτίσει την αξιοπιστία της εφαρμόζοντας όλες τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΔΝΤ με τις οποίες εξάλλου συμφωνεί. Θα εισάγει δηλαδή ένα νέο, καμουφλαρισμένο μνημόνιο που θα περιέχει μόνο οικειοθελείς δεσμεύσεις χωρίς καμία εγγύηση για τα υποσχόμενα οφέλη. 
Έτσι δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι εργαζόμενοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις συλλογικές συμβάσεις θα δουν άσπρη μέρα, ούτε ότι οι πολίτες θα βιώσουν μια αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ προτείνει την επαναφορά του κανόνα 1:5. Αυτό περιορίζει το περιθώριο προσλήψεων για το 2019 σε 1800 άτομα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη υποσχεθεί την πρόσληψη 1500 αστυνομικών. Όπως καταλαβαίνετε τα περιθώρια για προσλήψεις σε άλλους τομείς του δημοσίου στενεύουν πολύ.
Εικάζω ότι θα υπάρξουν και άλλες μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη που θα αποτελέσουν μια εξίσου ευχάριστη έκπληξη για τους εργαζόμενους.


- Το 1,3% της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο σας ανησυχεί; Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και ο τουρισμός παρουσιάζει μειωμένες κρατήσεις μετά από χρόνια.
Τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό πάντως δίνουν μία άλλη εικόνα. Είχαμε για παράδειγμα τους πρώτους μήνες του έτους αύξηση 19% στις αφίξεις. Όμως  να μην εστιάζουμε μόνο στον τουρισμό. Η ελληνική οικονομία έχει πολλές πηγές δυναμισμού. Για αυτό εφαρμόζουμε ήδη πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αλλά και που έχουμε καταρτίσει – για πρώτη φορά ως κράτος – μια αναπτυξιακή στρατηγική που στοχεύει στην ανάδειξη και τόνωση όλων των κλάδων αλλά και την εκμετάλλευση συνεργειών. Η προσέγγισή μας είναι πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη βιομηχανία αλλά και για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων. Με βάση αυτά είμαι αισιόδοξος ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μας τόσο για φέτος όσο και για τις επόμενες χρονιές.

- Η επιλογή Καμίνη αντί Βενιζέλου για το επικρατείας θεωρείτε ότι έχει τακτική στόχευση να γυρίσουν στο ΚΙΝΑΛ ψηφοφόροι που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Αν η κ. Γεννηματά είχε στρατηγική σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα το έχει κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου συνοδεύτηκε με μια αλλαγή κατεύθυνσης και κατανόηση ότι όπου η σοσιαλδημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί αριστερότερα έχει πάει  καλύτερα. Σε συνθήκες δε, όπως στην Ελλάδα, κοινωνικής και στρατηγικής πόλωσης μια απόφαση ουδετερότητας αρνείται να πάρει θέση στο βασικό διακύβευμα. Με ξεπερνάει η ιδέα ότι οι άνθρωποι του ΚΙΝΑΛ, ιδίως η κοινωνική του βάση, αδιαφορούν για το αν θα έχουμε ένα συσχετισμό δύναμης που θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας ή έναν που υπόσχεται τις εργασιακές σχέσεις που ονειρεύεται ο ΣΕΒ. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τους αφήνει αδιάφορους μια πολιτική ισορροπημένης και στοχευμένης μείωσης της φορολογίας μαζί με στήριξη του κοινωνικού κράτους, και θα προτιμούσαν η έμφαση να είναι μόνο στη μείωση της φορολογίας, ιδιαίτερα δε όταν έχουμε μάθει ότι αυτή η στρατηγική σημαίνει φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς. 

- Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι η μόνη χαμένη ψήφος είναι αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ...
Μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι μόνο η ψήφος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη. Με αυτό τον τρόπο συντάσσεται με όλα τα κόμματα της Βουλής που προσπάθησαν να απομονώσουν το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υποστεί στρατηγική ήττα. Θα περίμενα να κατανοεί ότι σε όλη την Ευρώπη δημιουργείται μια πόλωση όπου το επίδικο είναι να ηττηθούν οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού πόσο μάλλον η ακροδεξιά. 
Η πολιτική δεν εξαντλείται στην εκφώνηση προταγμάτων αλλά στηρίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και προωθείται με συγκεκριμένες πολιτικές συμμαχίες. Η αντιπαράθεση οφείλει να βασίζεται σε  αντιπαραθετικές πολιτικές, σε διαφορετικές αξίες και σε διαφορετικές κοινωνικές αναφορές. Οι προτάσεις του για ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από ομόλογα της ΕΤΕπ ή μια ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική χρηματοδοτούμενη από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών δεν μπορούν να έχουν απήχηση σε όλες τις πολιτικές οικογένειες και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Με αυτή την έννοια είναι ανησυχητική μια εκφώνηση που είναι για όλους/ες, άρα στην ουσία για κανένα και που δεν χτίζει, με σεβασμό και σεμνότητα, συμμαχίες όχι μόνο για ανατροπή του κακού, αλλά για ένα νέο σχέδιο για την Ευρώπη και την Ελλάδα.


- Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πρέπει να πλένετε το στόμα σας πριν μιλάτε για το ΚΚΕ...
Πάντα προσπαθώ να κάνω σοβαρή συζήτηση με το ΚΚΕ, αποφεύγοντας τις επιθέσεις αλλά συγχρόνως επισημαίνοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από την άνοδο της δεξιάς και ακόμη περισσότερο της ακροδεξιάς. Η συζήτηση αυτή αφορά τόσο θέματα που είναι κάθε φορά στο κέντρο του ενδιαφέροντος αλλά και στρατηγικά ζητήματα της Αριστεράς που υπήρχαν ανέκαθεν. 
Και βέβαια το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πολύ σημαντικό. Είναι κάτι που αφορά όλες τις αριστερές δυνάμεις. Ποτέ δεν πίστεψα ότι τα πράγματα πρέπει πρώτα να πάνε χειρότερα για να πάνε καλύτερα. Θα πρέπει οι πράξεις και οι επιλογές μας να μας επιτρέπουν σε ένα χρόνο από τώρα να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια και να μπορούμε να πούμε ότι κάναμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τις συνέπειες μιας επανερχόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Τι θα πούμε σε αυτό τον κόσμο αν αναιρεθούν οι συλλογικές συμβάσεις, αν τους πάρουν πίσω τα επιδόματα, αν ξαναεμπορευματοποιηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και παιδείας; Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν ένας βασικός κορμός της Αριστεράς αποτυχαίνει, αυτό σπανίως ευνοεί μια άλλη μερίδα της Αριστεράς και την ικανότητά της να παρέμβει πολιτικά και κοινωνικά στην επόμενη φάση.

Η Συνέντευξη στη Real News