Επιστροφή

Συνέντευξη Γιώργου Ζαββού στα "ΝΕΑ"

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


Γιώργου Ζαββού 

Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τον Χρηματοοικονομικό σύστημα


Η  κυβερνητική αλλαγή ανοίγει μια νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία . Στο επίκεντρο της πολιτικής της βρίσκεται η συντονισμένη και συστηματική αναβάθμιση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας για την  δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας . Η προτεραιότητα αυτή εκφράζεται στην επιλογή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να θεσμοθετήσει για πρώτη φορά θέση υφυπουργού Οικονομικών για τον χρηματοοικονομικό τομέα Με αφετηρία τη θέση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί τη δυναμική αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα  περιλαμβάνει την άμεση υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία – αυτό που παλιότερα ήταν γνωστό ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme (APS)) . Ωστόσο, αυτό που προτείνει τώρα η κυβέρνηση στην επεξεργασμένη μορφή του είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες τις ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών και των Ευρωπαϊκών κανόνων και στηρίζεται στους επενδυτές ώστε όταν υιοθετηθεί να αποτελέσει το «ελληνικό μοντέλο» . Ευελπιστούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδια τους. Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα συμβάλει στην πιο γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που τόσο χρειάζεται ο τόπος. Κατόπιν, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η ΤτΕ και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάθε εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος. 

Η κυβέρνηση κινείται με ταχύτατους ρυθμούς κεφαλαιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργεί στις κεφαλαιαγορές η πρόσφατη πολιτική αλλαγή, η οποία έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα έχει μειώσει εντυπωσιακά το κόστος την άντλησης χρήματος και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να συμβάλλουν ενεργά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και να υποστηρίξουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας. Απαρέγκλιτος στόχος μας είναι η φθηνή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του Έλληνα πολίτη που έχει στερηθεί την ρευστότητα ακόμη και για τις στοιχειώδεις ανάγκες του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τα κόκκινα δάνεια ο ρόλος των τραπεζών είναι πολυδιάστατος. Αναμένουμε εκ μέρους τους μια προσέγγιση που θα επιβραβεύσει τους συνεπείς δανειολήπτες, όλους αυτούς, ιδιώτες και επιχειρηματίες, που κατέβαλαν αυτά τα δύσκολα χρόνια συστηματική προσπάθεια να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και στήριξαν το τραπεζικό σύστημα. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών είναι για μας  το μεγάλο στοίχημα. Η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες αλλά και η ενθάρρυνση των επενδύσεων στη χώρα, μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ,  θα σηματοδοτήσει την μεγάλη καμπή της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας . 

Η στρατηγική μας για τον τραπεζικό τομέα  εντάσσεται στις μεγάλες αλλαγές του Ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα. Γιατί μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να επιταχύνει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης (ΕΤΕ) ιδιαίτερα με την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων και εκ παραλλήλου να  επανεκκινήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση των κεφαλαιαγορών . Πρόκειται για τα δυο κρίσιμα εγχειρήματα στα οποία σκοπεύει να πρωτοστατήσει  η Ελληνική  κυβέρνηση παίρνοντας όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Η κρίση της Ευρωζώνης κατακερμάτισε την ενιαία τραπεζική αγορά και εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί στο βαθμό που θα εμπεδώνεται η ΕΤΕ θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών. Χρειαζόμαστε πρωταρχικά μια επενδυτική ένωση με μηχανισμούς που θα μπορούν να στρέφουν τα μεγάλα πλεονάσματα στις πραγματικές ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας . Η ένωση των κεφαλαιαγορών θα στοχεύει σε τομείς που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τις start-ups, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η πλειονότητα των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας και θα τους επιτρέψει να αντλήσουν κεφάλαια για να αναπτυχθούν. 

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις του μέλλοντος και να συμμετάσχει ενεργά στο σχεδιασμό μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής  της χώρας. 

 

Το άρθρο του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τον Χρηματοοικονομικό σύστημα  Γιώργου Ζαββού