Επιστροφή

Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζαββού στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2020

 

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση απεικονίζει για πρώτη φορά μετά από μια πενταετία μια αυθεντική αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Αυτή την προοπτική διαμορφώνουν τρεις βασικοί άξονες.

Πρώτον, είναι η διευθέτηση των πολύπλοκων δημοσιονομικών προβλημάτων. Δεύτερον, οι εμπροσθοβαρείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τρίτον, η δυναμική επανεκκίνηση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή ρευστότητος στην πραγματική οικονομία.

Γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς ένα σταθερό και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο τραπεζικός τομέας. Γι’ αυτό και όταν ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κορυφή της ατζέντας βρισκόταν ένα από τα πιο σημαντικά, και συγχρόνως ένα από τα οξύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Το μεγάλο βουνό των κόκκινων δανείων.

Μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες σχεδιάσαμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και νομοθετήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο Ηρακλής. Ο Ηρακλής αποτελεί μια συστημική και καινοτόμο λύση που στοχεύει στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως και κατά 30 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του υπάρχοντος όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τη λύση αυτή στηρίζει όλος ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, οι Ευρωπαίοι εταίροι, τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς και η διεθνής επενδυτική κοινότητα. Πρόκειται για ένα χειροπιαστό δείγμα του μεταρρυθμιστικού σοκ που επαγγέλθηκε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός.

Η μείωση του βάρους των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μέσω του νόμου του Ηρακλή πιστεύουμε ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή τροχιά που δημιουργούν οι εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν από την πρώτη στιγμή στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Ο Ηρακλής όχι μόνο θα απαλλάξει το τραπεζικό σύστημα από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά παράλληλα θα απελευθερώσει κεφάλαια, τα οποία θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία. Αποτελεί το εφαλτήριο για την προσέγγιση των επενδυτών, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες που προσφέρει.

Ο Ηρακλής στοχεύει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της προσέλκυσης των επενδύσεων. Κυρίως όμως, δείχνει ότι η Κυβέρνηση έχει μια στρατηγική και ένα σχέδιο για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Είναι, όπως είπα, στρατηγική προσέγγισης διεθνών επενδυτών, που βλέπουν ότι η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα, οικονομικό πρόγραμμα και κυρίως αναπτυξιακή προοπτική.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών. Αποβλέπει στην παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες, στον Έλληνα πολίτη, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη βιομηχανία, στην αναβάθμιση, επίσης, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας έτσι ακόμα παραπάνω την αξιοπιστία της. Κυρίως, όμως, έχει και μια πλευρά κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί ο Ηρακλής προβλέπει μηχανισμούς που αφενός μεν αναγκάζουν τις τράπεζες να κυνηγήσουν ακόμα περισσότερο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αφετέρου θεσπίζει ένα νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων που τους δίνει τη δυνατότητα κάποιας διαφοροποίησης των οφειλετών, ώστε οι συνεπείς δανειολήπτες που προσκομίζουν εχέγγυα ανάκαμψης να μπορούν να βρουν μια ευνοϊκότερη λύση. Σε μια συγκυρία εκρηκτικής ανάπτυξης στην αγορά ομολόγων και παράλληλα αρνητικών επιτοκίων, ο Ηρακλής προσφέρει ένα πολύ ελκυστικό ομόλογο για τους διεθνείς επενδυτές. Έτσι πιστεύουμε με όλον αυτόν τον μηχανισμό ότι θα υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου να σας πω τι δεν είναι ο Ηρακλής. Ο Ηρακλής δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds. Δεν αποτελεί κάποια μορφή ανακεφαλαιοποίησης. Δεν αλλάζει στο ελάχιστο τη θέση του δανειολήπτη και τα δικαιώματά του. Δεν αλλάζει την προστασία του δανειολήπτη, βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Δεν αλλάζει το νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης, στασιμότητας και τοξικής άπνοιας, η Κυβέρνηση φιλοδοξεί με ένα τολμηρό, αλλά και ρηξικέλευθο σχέδιο για να επανεκκινήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο τραπεζικός τομέας πρέπει και θα αποτελέσει το κινητήριο όχημα για την απορρόφηση και ευρωπαϊκών κονδυλίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που συζητείται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο θα διευθετηθεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, προκειμένου να πετύχουμε τον επιτυχή συγκερασμό δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Ωστόσο, κύριε Πρόεδρε,

Ο Ηρακλής δεν πάει μόνος του. Συνοδεύεται από μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα προτείνει η Κυβέρνηση μέσα στον Ιανουάριο και αυτή αφορά κυρίως την κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο. Γιατί ζήσαμε όλοι προσφάτως τα μεγάλα σκάνδαλα που ταλάνισαν την ελληνική οικονομία, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, την ελληνική κεφαλαιαγορά και αμαύρωσαν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Γι’ αυτό φέρνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποβλέπουν κυρίως στην πλήρη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με ό,τι χρειάζεται από εξουσίες και ό,τι απαιτείται από ποινές.

Αποβλέπουμε, κυρίως, στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, αυτής που αφορά τις σχέσεις της εταιρείας προς τους μετόχους επενδυτές και αυτή που αφορά την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας.

Παράλληλα  η Κυβέρνηση έφερε με θάρρος τροποποιήσεις και μειώσεις φορολογίας που ενισχύουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο. Γιατί μετά από την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την οποία πέτυχε η Κυβέρνηση, πρέπει να δοθούν όλα εκείνα τα κίνητρα, ώστε να πετύχουμε την προσέλκυση εταιρειών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να πάψουμε να βλέπουμε εταιρείες να φεύγουν.

Παράλληλα με αυτό το πλαίσιο, στο επόμενο αμέσως διάστημα η Κυβέρνηση στο νομοσχέδιο αυτό θα δημιουργήσει διατάξεις για την πράσινη χρηματοδότηση, η οποία αφορά τόσο τον τραπεζικό όσο και τον χρηματιστηριακό χώρο και τις κεφαλαιαγορές. Πρόκειται για μεγάλες καινοτομίες, οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας και βρίσκονται συντονισμένες με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή για μία βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Ο νέος αναπτυξιακός προϋπολογισμός και η στρατηγική της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα εντάσσονται ρεαλιστικά σε ένα σχέδιο της Κυβέρνησης να επανατοποθετήσει και πάλι την Ελλάδα, μετά από μια πενταετία, στο κέντρο όλων εκείνων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων που αποφασίζει και θα επηρεάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και της ολοκλήρωσής της, στην προοπτική της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών, στη βιώσιμη ανάπτυξη και κυρίως στη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία. Όλα αυτά αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την αναπτυξιακή διάσταση που ανοίγει αυτός ο προϋπολογισμός.

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό τον οποίο καταθέτει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.