Επιστροφή

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»

«Από την πρώτη στιγμή, Κυβέρνηση και Οικονομικό Επιτελείο αντιληφθήκαμε ότι η πανδημία θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Γι’ αυτό, καταρτίσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή ένα δυναμικό, συνεκτικό σχέδιο, που περιλάμβανε ποικίλα εργαλεία και προσεκτική διαχείριση των δημοσιονομικών πόρων, ώστε το Κράτος να ενισχύει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για όσο διαρκεί η πανδημία, όσους δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της.

Όπως είναι προφανές, και όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τους, πεπερασμένους, κρατικούς πόρους ολόκληρη η ζημία που υφίσταται αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας. Ωστόσο, με το σχέδιό μας και με σημαντικές – υψηλότερες, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – παρεμβάσεις, περιορίσαμε δραστικά τη ζημία αυτή, όπως αναγνωρίζεται από θεσμούς, οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, διεθνείς αγορές και, πρωτίστως, από την ελληνική κοινωνία.

Στον Προϋπολογισμό, έχουν προβλεφθεί επιπλέον πόροι ύψους 7,5 δισ. ευρώ για το 2021, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας και τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, ανέργων, δανειοληπτών, αλλά και την αντιμετώπιση των αυξημένων δαπανών για την υγεία.

Επιπλέον, στον Προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 5,5 δισ. ευρώ, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το REACT-EU, οι οποίοι θα ενισχύσουν την ανάταξη της οικονομίας εντός του 2021.
Το σχέδιο στήριξης περιλαμβάνει μέτρα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η μείωση ενοικίων, φορολογικές ελαφρύνσεις και επιπλέον μέτρα ρευστότητας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους σε αναστολή και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές, την εστίαση και τον πολιτισμό, η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα, η επιδότηση νέων θέσεων εργασίας και η συνεχιζόμενη κάλυψη των ανέργων.

Τα ανωτέρω μέτρα θα προσαρμόζονται ως προς το εύρος τους και τους επιλέξιμους κλάδους και θα εμπλουτίζονται, ανάλογα με τις υγειονομικές αποφάσεις την επόμενη περίοδο.

Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και την οικονομία λειτουργική στον μέγιστο δυνατό βαθμό, παρέχοντας την αναγκαία στήριξη, αλλά στοχευμένα: με σύνεση και μεθοδικότητα, σε αυτούς που πραγματικά πλήττονται, έτσι ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει όλους έτοιμους για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και, συνολικά, της χώρας».

Η δήλωση σε έντυπη μορφή