Επιστροφή

Δ.Τ. : Ομιλίες του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Γεια σε όλους και όλες. Η πρώτη μου δουλειά είναι να συγχαρώ τον κ. Σταϊκούρα και για την προσωπική του εκλογή και  την ανάληψη  του υπουργείου Οικονομικών. Να συγχαρώ και την ομάδα του, δεν την ξέρω δεν έχουμε ξαναβρεθεί, να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο τους, καλή δύναμη, κουράγιο.
Εμένα κ. Σταϊκούρα όταν πρωτομπήκα στο υπουργείο Οικονομικών οι μισοί μου έδιναν συγχαρητήρια και οι άλλοι μισοί μου έδιναν συλλυπητήρια! Εγώ σας δινω μόνο συγχαρητήρια γιατί ήταν μια δύσκολη περίοδος.
 

Νομίζω ότι δεν είναι τόσο δύσκολη αυτή η περίοδος, προφανώς κάθε περίοδος έχει τις δικές της δυσκολίες, σας έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη. Νομίζω ότι η απομείωση του χρέους μας δίνει ως Ελλάδα και σε εσάς αλλά και στην Ελλάδα, στα κόμματα, στην αντιπολίτευση, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα μια περίοδο 15 χρόνων, που θα έχουμε ένα καθαρό διάδρομο. 

Έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες στο 10% για τα επόμενα χρόνια, αυτό μας δίνει  και σας δίνει έναν αέρα για να μπορεί αυτή η χώρα να πάει μπροστά και για την ανάπτυξη που και εσείς και εμείς θα θέλαμε.
Σας αφήνουμε ένα μαξιλάρι που ξέρετε ότι είναι πολύ χρήσιμο. Υπάρχουν πάντα μαύρα σύννεφα στην Ευρώπη για την ανάπτυξη, οπότε είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί κατά κάποιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί, αλλά και ένα μέρος να μην χρησιμοποιηθεί για να υπάρχει για το μέλλον.
Σας αφήνουμε μια οικονομία με ανάπτυξη. Ανάπτυξη στη μεταποίηση, στις εξαγωγές και νομίζω θα μπορούσα να πω κι άλλα πράγματα που θα σας είναι χρήσιμα. 
 
Όλα αυτά κυρίες και κύριοι τα καταφέραμε σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια. Θα προσέξετε κ. Σταϊκούρα ότι στην αίθουσα «Παπαληγούρα» υπάρχουν οι φωτογραφίες των παλιών υπουργών Οικονομικών μέχρι το πρώτο μνημόνιο. Ο κ. Παπαθανασίου είναι ο τελευταίος, όλοι οι άλλοι μετά έχουν εξαφανιστεί από την ιστορία! Δεν ξέρω αν θα επανέλθουν, εγώ μπορεί να έχω μισή φωτογραφία και εσείς να έχετε ολόκληρη, εγώ που είχα τρία χρόνια μνημόνιο και μόνο ένα εκτός. 
Όλο αυτό το καταφέραμε σε πολύ δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ό,τι κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών και η διαπραγματευτική ομάδα το κατάφερε με την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, της κοινοβουλευτικής μας ομάδας και του κόμματός μας. 
Το κόμμα μας που άρχισε από 3% που εγώ είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό το κόμμα με το 3% νομίζω ότι άντεξε και το αποτέλεσμα το 31,5% είναι κι αυτό μέρος του επιτεύγματος του δικού μας κόμματος και νομίζω ότι πάρα πολλοί από εμάς είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι' αυτό που καταφέραμε και που αντέξαμε. Έχουμε δώσει υπόσχεση στον ελληνικό λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι, με ακόμη καλύτερες τεκμηριώσεις, με ακόμη καλύτερο πρόγραμμα που μπορεί να απευθυνθεί στα λαϊκά και στα μεσαία στρώματα.
 
Δεν θα μπορούσα να τελειώσω χωρίς κάποιες ευχαριστίες. Θεωρώ ότι στο υπουργείο Οικονομικών καταφέραμε πάρα πολλά πράγματα με την βοήθεια των δημοσίων υπαλλήλων και των μετακλητών. 
Ένα από τα πράγματα που είμαι ιδιαίτερα περήφανος ήταν η πολύ καλή συνεργασία που είχαν αυτά τα παιδιά, είτε μιλάω για τη φορολογία, είτε για το ΓΛΚ, είτε για το τραπεζικό κομμάτι. Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι που δούλεψαν πάρα πολύ και νομίζω αν συνεχίσει αυτό, μπορεί να αλλάξει και η εικόνα που έχει ο κόσμος για το δημόσιο, που εμείς στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν στηριχθήκαμε σε outsourcing σε υπερεργολαβίες, αλλά στο ίδιο το δυναμικού του υπουργείου, που πρέπει να σας πω κ. Σταϊκούρα είναι εξαιρετικό και πρέπει να βασιστείτε σε αυτό.
 
Ήταν ένα δυναμικό, το οποίο όχι μόνο στη διαπραγμάτευση πήγε πάρα πολύ καλά, βοήθησε, νέα παιδιά έμαθαν πάρα πολλά πράγματα και για την τεκμηρίωση την τεχνική κατάρτιση, αλλά συγχρόνως την πολιτική κρίση -και με πολιτική κρίση δεν εννοώ Αριστερά – Δεξιά, εννοώ τι είναι το πρωτεύον, τι είναι το δευτερεύον, τι είναι το τριτεύον σε κάθε διαπραγμάτευση- είχαμε και εξωτερικές βοήθειες. 
Χρειάζεται μια ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Δημήτρη Παπαγιαννάκο και στον κ. Δημήτρη Λιάκο, για την εξαιρετική συμβολή τους. Χωρίς αυτούς τους δύο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στη μέση του δρόμου για τη διαπραγμάτευση. 
 
Δεν ήταν όμως μόνο η διαπραγμάτευση. Πάρα πολλά έργα έγιναν, θυμίζω τη μεγάλη επιτυχία που είχε η Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής η Έλενα Παπαδοπούλου με το FATF που πήραμε από τον τρίτο βαθμό στην αξιολόγηση στον πρώτο βαθμό στην αξιολόγηση, μέσα από τις πρώτες χώρες στον κόσμο. Κάτι, που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και τους επενδυτές, γιατί όπως ξέρετε έχουν κάποιους κανόνες οι επενδυτές και έχει μεγάλη σημασία τι αξιολογήσεις παίρνεις σε αυτά.
Όπου εκτός από το δικό μας υπουργείο συντόνισε πάρα πολλά υπουργεία, πάρα πολλές ανεξάρτητες Αρχές. Τρεισήμισι χρόνια κράτησε αυτό το έργο, θα μπορούσα να πω για το έργο διασταύρωσης καταθέσεων στις τράπεζες με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις, ήταν κι αυτό ένα γιγάντιο έργο που θα έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη φοροδιαφυγή στο μέλλον.
 
Πρέπει να σας πω ότι είναι πολλά τέτοια έργα, σας είπα μόνο δύο ενδεικτικά.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ την Κατερίνα Παπανάτσιου που είχε την ευθύνη για τη φορολογία. Δεν είναι πάντα η πιο εύκολη θέση να ασχολείσαι με τη φορολογία, όταν ο Σάμιουελ Τζόνσον είχε πει ότι «τα μόνα πράγματα σίγουρα στη ζωή είναι ο θάνατος και οι φόροι», καταλαβαίνετε το να είσαι υπεύθυνη για τη φορολογία είναι ένα θέμα. Το έκανε πάντα με το χαμόγελό της, την αποφασιστικότητά της και την ευχαριστώ πάρα πολύ.
 
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον Γιώργο Χουλιαράκη. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει σε μια συνέντευξη ότι «οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν τα πάνε καλά με τα νούμερα» και είχα απαντήσει εγώ ότι «αν υπάρχει νούμερο που δεν το ξέρει ο Γιώργος Χουλιαράκης, δεν αξίζει να το ξέρει κανείς». Βέβαια δεν είναι μόνο άνθρωπος των αριθμών, είναι ένας άνθρωπος που για τεσσερισήμισι χρόνια δούλεψε γι' αυτή τη χώρα όσο κανένας. Δηλαδή η παρακαταθήκη του σε όλους τους τομείς από τη διαπραγμάτευση έως το ΓΛΚ νομίζω είναι ανεκτίμητη και θέλω να τον ευχαριστήσω, ήταν πάντα δίπλα μου και ήμουν κι εγώ πάντα δίπλα του και νομίζω κάναμε μια ομάδα. 
 
Τέλος, όπως ξέρετε είχα δυο πολύ στενούς συνεργάτες. Η μία είναι η Έλενα Παπαδοπούλου που ήδη έχω κάνει μια αναφορά που ήταν από τους ανθρώπους που τίμησαν αυτό το υπουργείο και νομίζω πολύ δύσκολα θα βρεθούν άνθρωποι σαν αυτή να συνεχίσουν  αυτό το έργο και δεν το λέω πολιτικά, το λέω μόνο αξιοκρατικά. 
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή μου, τον διευθυντή σας τον Σπύρο Παπακωνσταντίνου. Ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου είχε κατά την άποψή μου την πιο δύσκολη δουλειά στο υπουργείο, πολύ πιο δύσκολη και από τη δική μου. Όλα περνούσαν από τα χέρια του, αυτός ήταν που αποφάσισε το πρωτεύον, το δευτερεύον και τριτεύον, είχε πολιτική κρίση, ήταν πάντα όρθιος στις χειρότερες στιγμές και δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνεργασία μας. 
Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνεργασία με όλους σας. Σας ευχαριστώ όλους και όλες από καρδιάς γι' αυτό που κάναμε.
 
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μεγάλη τιμή και τον ευχαριστώ, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Θα εργαστώ έντιμα και σκληρά για να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη. Έχω μάθει στα δύσκολα και οι οικονομικοί συντάκτες εδώ μπορούν να το επιβεβαιώσουν. 
 
Το συμφέρον της χώρας και των πολιτών θα είναι πάντα οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου.
 
Ευχαριστώ τον κ. Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του για την υποδοχή και την ενημέρωση. Σε αυτό το σημείο όμως θα μου επιτρέψετε να καινοτομήσω, παρ' ότι η οικονομία αποδεδειγμένα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις, τα ανοιχτά προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και οι βόμβες με αναμμένα τα φιτίλια υπαρκτές, δεν θα μηδενίσω το έργο των προκατόχων μου διαχρονικά.
 
Δεν θα πω το σύνηθες δηλαδή ότι παραλαμβάνουμε «καμένη γη», αυτή την προσέγγιση πρέπει να την εξοστρακίσουμε από τη δημόσια ζωή. Δεν ωφελεί τη χώρα, δεν ωφελεί τους πολίτες. Θα κρατήσουμε τα όποια θετικά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά.
Θα διορθώσουμε όμως σφάλματα και θα αντιμετωπίσουμε παραλείψεις, επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις.
 
Θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου. Στηριχθήκαμε και αναδείξαμε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο παρελθόν. Καλώ όλες και όλους τους εργαζόμενους πέρα και πάνω από ιδεολογικές αφετηρίες και κομματικές προτιμήσεις να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ανατάξουμε όλοι μαζί την εθνική αυτοπεποίθηση, για να προωθήσουμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της χώρας στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή.
Εμείς με τη στρατηγική και τις πολιτικές μας θα επιδιώξουμε να μειώσουμε τις αβεβαιότητες, να περιορίσουμε τους κινδύνους, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε πολλές καλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.
 
Κεντρική επιδίωξή μας είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη με υγιή, δημόσια οικονομικά και ευσταθή τραπεζικό τομέα. θα προχωρήσουμε στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα προωθήσουμε την παραγωγή, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την προσαρμοστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας.
Η ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής αποτελεί σταθερή στόχευσή μας. 
Στις πολιτικές μας η αναζήτηση καλών συνδυασμών μεταξύ οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης θα αποτελεί μόνιμη και σταθερή επιδίωξή μας. Η στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και τους ρυθμούς ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα, κατέχει κεντρική θέση στο πολιτικό μας πεδίο.
 
Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εργαστούμε με απόλυτη συνοχή, ταχύτητα, σεμνότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Έχουμε απόλυτη συνείδηση του εθνικού χρέους μας να συμβάλλουμε στην ισχυροποίηση της οικονομίας, αφού γνωρίζουμε ότι αυτή αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει ισχυρή και αξιοπρεπής Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ όλες και όλους.