Επιστροφή

Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα τα Νέα

 

«Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία, με ειλικρινή διάθεση για ακόμη περισσότερη δουλειά, προς όφελος των ταλαιπωρημένων από την ανελέητη κρίση των προηγούμενων ετών συμπολιτών μας και με σαφείς πλέον ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα. Το οικονομικό επιτελείο, συμμέτοχο σε μία φιλότιμη εθνική προσπάθεια, θα συνεχίσει αποφασιστικά το έργο που ήδη ξεκίνησε, θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές με στόχο την οικονομική ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών και την επιστροφή της χώρας στην πλήρη κανονικότητα.

Το 2020, με αφορμή την εθνική μας επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση,ανοίγεται μπροστά μας μια μεγάλη προοπτική για τη χώρα, να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη σημερινή και για τις επόμενες γενιές.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 7 Ιουλίου, η χώρα ήδη έχει κάνει αδιαμφισβήτητα μια δυναμική επανεκκίνηση. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της οργανωμένο  οικονομικό σχέδιο, ένα σχέδιο κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, προχωρώντας σε στοχευμένες πολιτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις.

Σε διάστημα μόλις πέντε μηνών,έχουμε υλοποιήσει 13 προγραμματικές δεσμεύσεις μας. Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2019 και 2020.Ολοκληρώσαμε, με επιτυχία, την 4η αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, παρά τις μεγάλες υστερήσεις που βρήκαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, και οι οποίες καταγράφονται στην προηγούμενη Έκθεση των θεσμών. Προχωρήσαμε σε γενναία, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρατείνοντας μάλιστα το υφιστάμενο πλαίσιο κατά 4 μήνες. Πλαίσιο το οποίο, με νόμο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έληγε τέλος του 2019. Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015.Προχωρήσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα που είχαν τελματώσει και προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν». Προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ. Νομοθετήσαμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Προχωρήσαμε επίσης σε προκαταβολή διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης,καθώς και σε έκτακτη ενίσχυση περίπου 250.000 συμπατριωτών μας, πρωτοβουλίες που ήταν ανέφικτες όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση εξάντλησε όλο τον δημοσιονομικό χώρο προεκλογικά. Ολοκληρώσαμε και ψηφίστηκε ένα φιλο-αναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο. 

Και πριν την εκπνοή του 2019, νομοθετήσαμε το σχέδιο «Ηρακλής»,ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συρρίκνωσης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων,μέσω τιτλοποίησης μέρους αυτών. Μία συστημική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», προσαρμοσμένη στην κατάσταση τόσο της ελληνικής οικονομίας,όσο και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Εκτιμάται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι σημαντική, μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου – στο τέλος του έτους – συσσωρευμένου αποθέματος κόκκινων δανείων. Στους άμεσους στόχους μας είναι και η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς. Επεξεργαζόμαστε νομοθετική παρέμβαση, στοχεύοντας σε μία αγορά κεφαλαίου που θα είναι εναρμονισμένη με τα διεθνή και ευρωπαϊκά επενδυτικά δεδομένα. 

Και συνεχίζουμε. Δεν εφησυχάζουμε.

Οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για το νέο έτος επικεντρώνονται στην επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, στην περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος και στην εισαγωγή ενός σύγχρονου και ενιαίου πλαισίου για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίσουν όλα τα χρέη τους, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Σταθερός στόχος μας παραμένει η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, η αύξηση της ποσότητας του εγχωρίου προϊόντος, η αύξηση της παραγωγικότητας και  της ανταγωνιστικότητας, καθώς και η προώθηση της ποιότητας, της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού της, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Τη στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, στις αρχές της νέας χρονιάς,το ευρωπαϊκό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ασάφεια και αβεβαιότητα, εξαιτίας πολλαπλών και διαφορετικών αιτιών. Εντάσεις στο διεθνές εμπόριο, αλλαγές στις γεωπολιτικές σχέσεις, το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, το Brexit,ο ρόλος,η κατεύθυνση και η συσχέτιση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. 

Εμείς, σ΄αυτήν την Κυβέρνηση, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και επίγνωση των χρονικών συγκυριών και της ευθύνης της εμπιστοσύνης που μας έδειξε ο ελληνικός λαός, εργαζόμαστε σκληρά και συστηματικά για να καταστήσουμε την Ελλάδα, το ταχύτερο δυνατόν, μια πλήρως κανονική, ευρωπαϊκή, δυτικού τύπου οικονομία. 

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες επιβραβεύονται από ανώτατα στελέχη της διεθνούς πολιτικής σκηνής που κάνουν λόγο για εντυπωσιακή επαναφορά της Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης. Η πολιτική σταθερότητα επιστρέφει, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται. 

Και τη νέα χρονιά να είστε βέβαιοι ότι το οικονομικό επιτελείο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να κινητροδοτήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της κοινωνικής άνθησης και ευημερίας. Είμαι αισιόδοξος ότι  θα τα καταφέρουμε».

ΑΡΘΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ