Επιστροφή

"Τα επιτεύγματα και οι νέες προκλήσεις" Άρθρο του Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής"

Οι πολίτες στις 7 Ιουλίου 2019 αποφάσισαν πολιτική αλλαγή. Έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, προκειμένου να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα και να υλοποιήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα διασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

Στον ένα χρόνο που ακολούθησε, η Κυβέρνηση εργάστηκε προς την κατεύθυνση αυτή με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα. Αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας, αναβάθμισε τη διεθνή εικόνα της, έδρασε αποφασιστικά και επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα, ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο οικονομικό πεδίο, το κυριότερο επίτευγμα του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας, η είσοδός της σε αναπτυξιακή τροχιά, πριν από την εξάπλωση της υγειονομικής κρίσης, και η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Από το 2ο εξάμηνο του 2019 και μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, εφαρμόσαμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με κύριους άξονες τις μειώσεις φόρων, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων.

Η πανδημία μάς υποχρέωσε να ανοίξουμε μια, παροδική, παρένθεση στη δημοσιονομική πολιτική και να περάσουμε, από τις μειώσεις φόρων, σε αυξήσεις δαπανών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, να στηριχθούν η απασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων, η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η κοινωνική συνοχή.
Ωστόσο, ακόμα και μέσα στη δίνη του κορονοϊού, δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ, όπως αναγνωρίστηκε και διεθνώς, περιορίσαμε όσο γίνεται περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης, θέτοντας τις βάσεις για γρήγορη και δυναμική ανάκαμψη.

Έτσι, τον προηγούμενο ένα χρόνο προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων:

 • Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων, της φορολόγησης μερισμάτων κ.ά., καθώς και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η ορθή αυτή δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί όταν σταθεροποιηθεί η οικονομία και αφήσουμε πίσω μας την υγειονομική κρίση.
 • Στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», μιας συστημικής λύσης για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
 • Στην αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24, και, υπό όρους, από 24 μέχρι και 48.
 • Στην πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
 • Στη θετική ολοκλήρωση τριών αξιολογήσεων ενισχυμένης εποπτείας της χώρας και την έγκριση της εκταμίευσης περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
 • Στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 • Στην προώθηση εμβληματικών επενδυτικών έργων, όπως είναι το Ελληνικό, και αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, Περιφερειακά Λιμάνια, Μαρίνα Αλίμου κ.ά.).
 • Σε παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, με κοινωνική δικαιοσύνη.
 • Στη θέσπιση του εργαλείου των μικροπιστώσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας μικρών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
 • Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά.
 • Στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και νέες πηγές ανάπτυξης
 • Στην αναθεώρηση του πλαισίου για τη φορολογική κατοικία και την εισαγωγή εναλλακτικού τρόπου φορολόγησης (Non-Dom)
 • Σε σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών του Δημοσίου (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΛΑΡΚΟ).
 • Στην αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του δανείου του ΔΝΤ.
 • Σε 5 εκδόσεις ομολόγων, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού.

Πλέον, η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η ταχεία ανάταξη της οικονομίας και η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων, με σημαντικότερο το υπό διαπραγμάτευση Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να στρέψουμε τη χώρα σε έργα και δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα διαχυθούν σε ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία, οικοδομώντας νέες προοπτικές για ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Πρόκληση την οποία θα κερδίσουμε, με σχέδιο, όραμα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και σκληρή δουλειά!

Το άρθρο σε έντυπη μορφή