Επιστροφή

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. (13.6.2016)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Αθήνα, σήμερα στις 13 Ιουνίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.09΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμ. 26/20/18-4-2016 επίκαιρη επερώτηση σαράντα τεσσάρων Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, Χρίστου Δήμα, Δημήτριου Σταμάτη, Ιωάννη Βρούτση, Χρήστου Μπουκώρου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Κωνσταντίνου Βλάση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα ζητήματα λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης και αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 
Στην επίκαιρη επερώτηση θα απαντήσει εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αλεξιάδης. Επειδή λέω τα άσχημα, θα λέω και τα καλά, όχι γιατί είναι σήμερα εδώ, αλλά γιατί είναι σχεδόν πάντα εδώ. 
Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των κομμάτων είναι ο κ. Σταϊκούρας από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ιωάννης Σαχινίδης από τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ο κ. Αθανάσιος Βαρδαλής από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο κ. Γεώργιος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ο κ. Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ και ο κ. Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων. 
Τον λόγο έχει ο πρώτος επερωτών συνάδελφος κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Νομίζω ότι σήμερα είναι μια εξαιρετική συνεδρίαση και διότι ήταν το περιεχόμενο των ομιλιών των επερωτώντων πολύ καλό και διότι οι συνάδελφοι τους άκουσαν με σεβασμό. Εύχομαι και ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί και αντίστροφα τώρα.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για είκοσι λεπτά, με μια σχετική ανοχή και σε εσάς. Έχετε βέβαια και τη δευτερολογία σας και την τριτολογία σας.
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. 
Ευχαριστώ πολύ τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ειλικρινά για την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν, διότι δίνουν τη δυνατότητα να συζητηθεί ένα σοβαρό θέμα και να κατατεθούν τα σχετικά τεκμήρια στη Βουλή. Και να είστε σίγουροι, ότι αν στο τέλος της συζήτησης δεν αποδειχθεί ότι κάναμε δουλειά στο Υπουργείο Οικονομικών αυτόν τον χρόνο και δεν είχαμε αποτελέσματα, εγώ αύριο κιόλας θα παραιτηθώ. Δεν ζητάω κάτι τέτοιο από έναν Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Όμως τουλάχιστον μια συγγνώμη για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια -γιατί εδώ θα τεκμηριώσουμε πράγματα- θα υπάρχει; Διότι εάν αποδειχθεί σήμερα ότι το ’15 πήγαμε καλύτερα από το ’14 στα φορολογικά, υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό θέμα και χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική απάντηση.
Ευχαριστώ τους σαράντα τέσσερις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσαν την επίκαιρη επερώτηση. Βεβαίως, με έκπληξή μου είδα ότι είναι οι εννέα μόνο εδώ από τους σαράντα τέσσερις, για την επίκαιρη επερώτηση. Δεν πειράζει. Μας δίνουν τη δυνατότητα να πούμε για όλα αυτά τα στοιχεία που είναι πολύ χρήσιμα για τους πολίτες. Βεβαίως, ευχαριστώ και τον κ. Κατσανιώτη για όσα είπε για το πολύ καλό συνέδριο της εφημερίδας «Πελοπόννησος» στην Πάτρα όπου συζητήθηκαν ουσιαστικά θέματα ανάπτυξης της περιοχής.
Κύριε Κατσανιώτη, βεβαίως δεν θα δείτε σε κανένα κεντρικό site, σε καμία εφημερίδα το ότι μιλήσαμε σε τριάντα πέντε φορείς στην Πάτρα, χωρίς να μας απαγορεύσει κανένας να μπούμε, να μιλήσουμε. Έγινε ένας ήρεμος διάλογος, δεν υπήρχαν επεισόδια, δεν μας γιούχαραν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι εμείς!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Εάν κάποιος, μπαίνοντας κάπου, φώναζε «Αλεξιάδη, τι πας να κάνεις, τι πρόβλημα μάς δημιούργησες», δέκα μέρες θα «έπαιζε» πρωτοσέλιδο. Γι’ αυτό δεν ακούστηκε πουθενά τίποτα, αλλά δείχνει πολιτισμό και σας ευχαριστώ πολύ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Για τον Πολάκη το λέτε αυτό;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σε ό,τι αφορά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Μην διακόπτετε, κύριοι συνάδελφοι. Ακούστηκε το θετικό από τον κ. Κατσανιώτη, το ανάποδο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Εμείς δεν διακόψαμε κανέναν, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε ό,τι αφορά στην επίκαιρη επερώτηση, νομίζω ότι είναι λάθος η Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα στην Κυβέρνηση για τα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής, διότι η σύγκριση, όπως θα αποδειχθεί από τα στοιχεία, είναι καταλυτική. Η σύγκριση αποδεικνύει και την ύπαρξη πολιτικής βούλησης και τεράστια αναπάντητα ερωτήματα για την κυβερνητική περίοδο της Νέας Δημοκρατίας. 
Περιμένω κάποια στιγμή να ακούσω απάντηση εδώ για το τι έγινε. Πολύ σωστά λέτε ότι τον Δεκέμβριο του 2012 πήγε η λίστα στο ΣΔΟΕ. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα; Σ’ αυτήν την Αίθουσα θα απαντηθεί κάποτε τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ή θα αιωρείται αυτό, πάνω από τον πολιτικό κόσμο;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Από τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Υπουργέ; Αλλού να τα ρωτήσετε αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι,…
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κάνατε πολλές έρευνες γι’ αυτό το πράγμα τότε, αλλά από τότε που …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε.
Κύριε Μπουκώρε, σας παρακαλώ. Πρέπει να ανταποδώσουμε την πολιτική ευγένεια. Έχετε δευτερολογίες. Ο κ. Σταμάτης ήταν σαφής. Είπε για Κυβέρνηση Σαμαρά. Τι να κάνουμε τώρα; Αυτό απάντησε ο Υπουργός. Υπάρχει συνάδελφος άλλου κόμματος που θα απαντήσει για πριν.
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν θέλω να προκαλέσω, κύριε Πρόεδρε. Θα προχωρήσω αμέσως παρακάτω. 
Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μία σύγκριση δεδομένων και η σύγκριση αυτή αναδεικνύει με στοιχεία και την απουσία της στρατηγικής της Αντιπολίτευσης, διότι όταν παρασύρεσαι από πρωτοσέλιδα ορισμένων εφημερίδων και από αναρτήσεις σε sites για τα ληξιπρόθεσμα, για τα έσοδα κ.λπ. –θα πω στην δευτερολογία μου γι’ αυτά- τότε πραγματικά πας να δώσεις τη μάχη σ’ ένα πεδίο που δεν είναι ευνοϊκό για σένα. 
Μέσα στην επερώτησή σας λέτε για φτωχές επιδόσεις και πενιχρά αποτελέσματα. Κρατήστε αυτή τη φράση. Φτωχές επιδόσεις σε σχέση με τι; Πενιχρά αποτελέσματα σε σχέση με τι; 
Εγώ θα συγκρίνω το 2015, μια πρωτοφανή περίοδο για την ελληνική οικονομία, με το 2014, τη χρονιά του success story. Ακούμε, λοιπόν, κριτική ότι αντί να επιταχύνουμε τον ρυθμό των ελέγχων των λιστών, εμείς δήθεν τον επιβραδύναμε. Ακούμε ότι πετάξαμε στα σκουπίδια ελέγχους του ΣΔΟΕ. 
Εγώ σας προκαλώ είτε σήμερα είτε μια οποιαδήποτε άλλη μέρα: Πείτε μας μία περίπτωση. Είναι εδώ ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, ο κ. Χρήστου. Πείτε μας μία περίπτωση όπου πετάξαμε μία υπόθεση στα σκουπίδια. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πετάξαμε;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Βεβαίως. Λέει μέσα η επίκαιρη επερώτησή σας ότι πετάξαμε υποθέσεις στα σκουπίδια. Θέλουμε, λοιπόν, να μας πείτε μία τέτοια περίπτωση.
Σε ό,τι αφορά, όμως, το πρώτο ερώτημα -γιατί εγώ, συνεπής στην κοινοβουλευτική διαδικασία, θα απαντήσω σ’ αυτά που λέει η επίκαιρη επερώτησή σας- σε ό,τι αφορά αυτό που λέτε περί δήθεν διάλυσης του ΣΔΟΕ. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι το ΣΔΟΕ υφίσταται και αναδιοργανώνεται. Θα έλθει άμεσα και νέο νομοθετικό πλαίσιο για να αποτελέσει βασικό ελεγκτικό μηχανισμό πάταξης του μεγάλου και οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, όπως είναι και ο στόχος του. Το φορολογικό και τελωνειακό αντικείμενο μεταφέρθηκε στη ΓΓΔΕ. Η πρόσφατη δε μεγάλη του επιτυχία με τον εντοπισμό και την κατάσχεση είκοσι έξι εκατομμυρίων οπιούχων ναρκωτικών χαπιών αξίας τουλάχιστον 11 εκατομμυρίων ευρώ είναι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτούς, που ήθελαν πραγματικά τη διάλυση του ΣΔΟΕ.
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, με τον ν. 4336/2015 μεταφέρθηκαν από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ οι φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες, αντιμετωπίζοντας ακριβώς το θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο Υπηρεσιών, διότι είχαμε αρμοδιότητες και στο ΣΔΟΕ και στην ΥΕΔΔΕ.
Θυμίζω, όμως, ότι ο ν. 4336 ψηφίστηκε από 221 Βουλευτές, δηλαδή ο νόμος για τον οποίο μάς καταγγέλλετε για το ΣΔΟΕ, ψηφίστηκε και από εσάς, από 221 Βουλευτές. 
Εμείς τι ήλθαμε και κάναμε; Διορθώσαμε αυτό το οποίο εσείς δημιουργήσατε με τον ν. 4152/2013, σύμφωνα με τον οποίον από 31/10/2013 αφαιρέσατε από το ΣΔΟΕ τη δυνατότητα του προληπτικού και του προσωρινού ελέγχου, κατακερματίζοντας ουσιαστικά την Υπηρεσία. Πρέπει κάποτε να απαντηθεί γιατί έγινε αυτό.
Υπάρχει ο ν. 4152/2013, υπάρχει και η σχετική εγκύκλιος που υπέγραψε στις 31/10/2013 ο τότε Υφυπουργός και ο τότε Υπουργός Οικονομικών, που λέει: «Μεταφορά αρμοδιοτήτων οργανικών θέσεων προσωπικού και αναγκαίων πόρων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων». Καταγγέλλετε, λοιπόν, εμάς για κάτι το οποίο ξεκινήσατε εσείς και που ψηφίσατε μετά και τη μετεξέλιξή του; Νομίζω ότι αλλού πρέπει να στραφεί η πολιτική σας κριτική.
Κάνατε, όμως, και κάτι χειρότερο. Βάλατε την Υπηρεσία και τους υπαλλήλους να διενεργούν ελέγχους φορολογικού χαρακτήρα οι οποίοι δεν είχαν καμία απολύτως νομική βάση, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα και από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθούσατε τότε. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν πολλές υποθέσεις να «πέφτουν» στα δικαστήρια και ενώ υπήρχε ένας έπαινος τότε και λέγατε «Ορίστε, τι υποθέσεις κάνουμε!», τα αποτελέσματα για το Δημόσιο είναι μηδενικά, γιατί δεν εισπράττουμε. 
Να πάω, όμως, και λίγο παραπέρα, γιατί λέτε για τις τριάντα έξι χιλιάδες υποθέσεις. Να πούμε με ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια επιλέγονταν οι υποθέσεις για έλεγχο; Μήπως με απλές δήθεν ανώνυμες καταγγελίες, που έφτιαχναν κάποιοι χωρίς να αξιολογούνται από κανένα σύστημα ανάλυσης κινδύνου, κάτι το οποίο κάνουμε τώρα εμείς και στο ΣΔΟΕ και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων εσόδων; Αυτή, όμως, η διαδικασία των δήθεν ανώνυμων καταγγελιών στοχοποιούσε πολύ εύκολα πολιτικούς αντιπάλους και ενοχλητικά ΜΜΕ, που στοχοποιήθηκαν δυστυχώς από τις φορολογικές υπηρεσίες τα προηγούμενα χρόνια.
Λέτε για τις τριάντα έξι χιλιάδες υποθέσεις. Εγώ σας ρωτάω εσάς που μελετούσατε τα θέματα και τα είχατε όλα προγραμματισμένα κ.λπ.: τριάντα έξι χιλιάδες υποθέσεις θα ήλεγχε μια υπηρεσία που είχε επτακόσιους τριάντα υπαλλήλους, πεντακόσιους έντεκα ελεγκτές και διακόσιους δεκαεννιά διοικητικούς; Κάντε μια απλή διαίρεση. Πώς μπορούσε αυτό το πράγμα να έχει εξέλιξη; Τι κάνατε, όμως; Φορτώνατε το ΣΔΟΕ με υποθέσεις που δεν είχαν ενδιαφέρον ή εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, για να μην επιτρέπεται ακριβώς να κάνει τους ελέγχους που έπρεπε να κάνει στις μεγάλες και σημαντικές υποθέσεις. 
Το ποιες από αυτές τις τριάντα έξι χιλιάδες υποθέσεις είναι σημαντικές και ποιες όχι, το ποιες έχουν αξιολογηθεί, με ποια κριτήρια κ.λπ., είναι ένα ερωτηματικό που πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσετε. Όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα εμείς τα τελειώνουμε και θα τα αλλάξουμε. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί άμεσα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Το νέο οργανόγραμμα του ΣΔΟΕ έχει ολοκληρωθεί και είναι στο τελικό στάδιο διαβούλευσης, ώστε άμεσα να έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί, να ολοκληρωθεί και να κατοχυρωθούν οι νέες διευρυμένες αρμοδιότητες της Υπηρεσίας. Η Υπηρεσία θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό υψηλών προσόντων, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις, άμεσα θα φέρουμε σχετική διάταξη με την οποία θα προβλέπεται η μεταφορά αυτών από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ, καθώς στην πλειονότητά τους έχουν φορολογικό ή τελωνειακό αντικείμενο. Για τις υποθέσεις αυτές, όπως για όλες άλλωστε, θα ακολουθήσουμε διαδικασία προτεραιοποίησης με πλήρη καταγραφή και καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, κάτι το οποίο δεν έγινε στο παρελθόν.
Κλείνοντας, θέλω να πω για το θέμα του ΣΔΟΕ, ότι δεν θα μπορούσαν όλα αυτά να εξασφαλιστούν, δηλαδή ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών, αν η Κυβέρνηση δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία (παρά τις αντιδράσεις που είχαμε τότε) να παρατείνει την παραγραφή των εκκρεμών υποθέσεων της 31/12/2015 κατά ένα ακόμη έτος. Η παράταση της παραγραφής μάς δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε παλαιά έτη στο ΣΔΟΕ και στη ΓΓΔΕ και να εισπράξουμε σημαντικά ποσά από μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, κάτι που πράξαμε το 2015 και συνεχίζουμε να κάνουμε το 2016 με μεγάλη επιτυχία.
Επειδή, όμως, μερικές φορές ακούμε μια κριτική που φτάνει στα όρια της υποκρισίας, καλό είναι στη δευτερολογία σας να απαντήσετε: Πώς θα ελέγχονταν μέχρι 31/12/2015 οι δώδεκα χιλιάδες από τις τριάντα έξι χιλιάδες υποθέσεις που παραγράφονταν; Πώς θα μπορούσαν δηλαδή πεντακόσιοι έντεκα ελεγκτές -άντε και οι διοικητικοί και οι οδηγοί και οι καθαρίστριες να αναλάμβαναν υποθέσεις- να ελέγξουν αυτές τις δώδεκα χιλιάδες υποθέσεις;
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τα θέματα του ΣΔΟΕ είναι σαφές -και το κλείνω και το λέμε συνοπτικά- ότι το ΣΔΟΕ δεν διαλύθηκε. Το ΣΔΟΕ έδωσε φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες στη ΓΓΔΕ και συνεχίζει κανονικά τον ρόλο του.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σε ό,τι αφορά τώρα το δεύτερο ερώτημά σας για το θέμα των λιστών της φοροδιαφυγής και για το τι κάναμε για την ενοποίηση των δεδομένων κλπ, είναι πραγματικά προκλητικό. Επιλέγετε ένα πεδίο κριτικής και αντιπαράθεσης στην Κυβέρνηση, για το οποίο το τι έχετε κάνει είναι συγκεκριμένο. 
Ας πούμε, για παράδειγμα, για τη λίστα Λαγκάρντ. Είναι τουλάχιστον λυπηρό να υπάρχει αυτή η κριτική και το ερώτημα για το τι έγινε. Εμείς δεν παρεμβήκαμε (στο τι θα γίνει με) στους ελέγχους. Δεν καθορίσαμε ποιοι ελεγκτές θα ελέγξουν τι. Δεν πιέσαμε ελεγκτές να κάνουν γρήγορα ή αργά τη δουλειά τους. Αυτά είναι καταγεγραμμένα και γνωστά, έχουν γίνει ΕΔΕ και έχουμε μια σειρά από καταστάσεις τέτοιες. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δώσετε απάντηση στο τι ακριβώς έχει γίνει και κάποια στιγμή πρέπει να δώσετε απάντηση για τα πολιτικά στελέχη στα οποία θέλετε να δώσετε όνομα σε δρόμους και σε πλατείες. Εμείς έχουμε άλλη λογική.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το 2015 και το 2014. Το 2015 βεβαιώθηκαν 173,9 εκατομμύρια ευρώ από ελεγχόμενους της λίστας, ενώ το 2014 μόλις 23,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θεαματική αύξηση της τάξης του 643%. Το σχετικό email της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μαζί με μια σειρά από άλλα στοιχεία θα το καταθέσω για τα Πρακτικά, για να έχετε όλοι μια εικόνα. (συνημμένο 1)
Το 2015 ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε ενενήντα έξι υποθέσεις, ενώ το 2014 σε μόλις τριάντα οκτώ υποθέσεις. Και επειδή θα ακούσω την κριτική για τη διαφορά μεταξύ των στοιχείων αυτών και του δελτίου Τύπου που είχαμε βγάλει στις 6-10-2015, λέω με σαφήνεια ότι όποιες διαφορές έχουμε με εκείνο το δελτίο οφείλονται στον διαφορετικό χρόνο άντλησης των στοιχείων -διότι είχαμε άντληση στοιχείων από ΓΓΔΕ και από ΣΔΟΕ, ενώ τώρα έχουμε από μία πηγή μόνο- και στον αριθμό των υποθέσεων των συσχετιζόμενων με τη λίστα Λαγκάρντ προσώπων. Διότι είχαμε υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ που ξεκινούσαν και είχαν συσχετιζόμενα πρόσωπα και ορισμένες φορές είχαμε –ας το πούμε έτσι- διπλοεγγραφές. Θα σας καταθέσω και το σχετικό email της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το τότε δελτίο Τύπου, για να μπορέσετε να έχετε συγκεκριμένα στοιχεία. (συνημμένο 2)
Το 2012 το σύνολο βεβαίωσης ήταν μηδέν και ο αριθμός ολοκληρωμένων υποθέσεων μηδέν. Το 2013 το σύνολο βεβαίωσης ήταν μηδέν και ο αριθμός ολοκληρωμένων υποθέσεων τρία. Διότι να θυμίσω ότι η λίστα Λαγκάρντ σε αντίθεση με τη λίστα Μπόργιανς -όπου θα πούμε αμέσως μετά τι κάναμε- δεν μπήκε από την αρχή σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο να λέει ότι έχουμε δύο χιλιάδες εξήντα δύο περιπτώσεις και πρέπει να ελέγξουμε από αυτές τις χίλιες πεντακόσιες, τις χίλιες διακόσιες, τις χίλιες τρακόσιες, άρα τις αναθέτουμε αμέσως και ξεκινάει ο έλεγχος. Να σας θυμίσω πολύ καλά πόσο καθυστέρησε αυτή η ιστορία και πώς πήγε. 
Το 2014 το σύνολο βεβαίωσης ήταν 23,4 εκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός ολοκληρωμένων υποθέσεων τριάντα οκτώ. Το 2015 το σύνολο βεβαίωσης ήταν 173,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αριθμός ολοκληρωμένων υποθέσεων ήταν ενενήντα έξι. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε με τα στατιστικά προβλήματα που σας ανέφερα από τη λίστα Λαγκάρντ. Είναι συγκεκριμένα και θα τα καταθέσουμε όλα τα σχετικά στοιχεία μαζί. Επίσης, έχουμε και όλο το πακέτο με τα στοιχεία που μας έδωσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, για να ενημερωθούν οι πάντες. Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς σαν πολιτική ηγεσία να έχουμε κάποιο στοιχείο το οποίο να μην το έχει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο. 
Ας συγκρίνουμε τώρα τη λίστα Λαγκάρντ με τη λίστα Μπόργιανς. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει συγκάλυψη και του τι σημαίνει αποκάλυψη. Μόλις ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη της λίστας φτιάξαμε αμέσως ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο. Ζητήσαμε τη λίστα και ήρθε με τη νόμιμη υπηρεσιακή οδό, δηλαδή μέσα από τη διαδικασία της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών. Ούτε χάθηκε ούτε ξεχάστηκε. Θα σας καταθέσω και το σχετικό έγγραφο της ΔΟΣ, για να έχετε όλα τα στοιχεία. Συντάχθηκε άμεσα και ήδη υλοποιείται συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει πώς θα ξεκινήσει ο έλεγχος της λίστας, πριν να έρθει στην Ελλάδα και πώς θα προχωρήσει. 
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν αμέσως μετά την παραλαβή της λίστας και ήδη έχει σήμερα πραγματοποιηθεί πληθώρα ελέγχων πάρα πολλών στοιχείων από τους οικονομικούς εισαγγελείς και τις φορολογικές υπηρεσίες και υπογράψαμε κοινή δήλωση προθέσεων με το αντίστοιχο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ακριβώς για το πώς θα οργανώσουμε τη συνεργασία μας, γιατί ξεκινάμε και δεν σταματάμε στη λίστα Μπόργιανς και ήδη ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο ελεγκτών που θα πάνε το καλοκαίρι για να κάνουν σεμινάρια εκεί. 
Ποια είναι η διαφορά της λίστας Μπόργιανς με τη λίστα Λαγκάρντ; Το έχω πει, αλλά θα χρειαστεί να το ξαναπώ. 
Στη λίστα Μπόργιανς μέσα σε τρεις εβδομάδες είχαμε ταυτοποιήσει εκατοντάδες ονόματα. Στη λίστα Λαγκάρντ πέρασαν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα. Αυτό μάλλον εσείς το λέτε «φτωχές επιδόσεις», όπως είπατε στην αρχή σ’ εκείνη σας την έκφραση. 
Προχωράμε, όμως, και στο θέμα των φορολογικών ελέγχων. Θα καταθέσω και τα σχετικά στοιχεία. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Υπουργέ, καταθέστε, όμως, αυτά που έχετε από τις λίστες στα Πρακτικά. Να φωτοτυπηθούν και να διανεμηθούν.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Λίγη υπομονή, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Να προλάβουν οι συνάδελφοι να τους ρίξουν μια ματιά, γιατί πιθανόν να πρέπει να σας απαντήσουν. 
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είναι πολλά, όμως. Επιτρέψτε μου να τα καταθέσω στην πορεία του λόγου μου. 
Για τους φορολογικούς ελέγχους έχουμε τον νόμο για τον οποίον μας καταγγέλλετε ότι δεν τον έχουμε ενσωματώσει στο εθνικό μας δίκαιο, ενώ τον έχουμε ενσωματώσει. Έχουμε τα στοιχεία που μας έχουν δώσει για τον μέσο αριθμό παραβατικότητας, έχουμε τα στοιχεία για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, έχουμε τα στοιχεία για τους ελέγχους των ΔΟΥ, απ’ όπου φαίνεται η διαφορά μεταξύ του 2014 και του 2015. (συνημμένο 3, 4) Συνοπτικά θα σας πω τα εξής: 
Το 2014 έχουμε 6.622 ελέγχους και 3.654 παραβάτες. Το 2015 έχουμε 26.000 ελέγχους και 10.668 παραβάσεις. Αυτό μάλλον δεν το λέμε «πενιχρά αποτελέσματα». Κάπως αλλιώς το λέμε.
Ας προχωρήσουμε, όμως, παραπέρα. Ας πάμε σε ένα από τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα, το ΚΕΦΟΜΕΠ. Το 2014 είχαμε 249,7 εκατομμύρια ευρώ σύνολο βεβαίωσης. Το 2015 είχαμε 417,2 εκατομμύρια ευρώ. Αύξηση 67%. Δεν ξέρω αν αυτά είναι τα «πενιχρά αποτελέσματα». (συνημμένο 5)
Πάλι όμως στο ΚΕΦΟΜΕΠ θα πάω. Γιατί; Γιατί στο ΚΕΦΟΜΕΠ δεν ελέγχονται τα μπακάλικα, τα σουβλατζίδικα ή τα τυροπιτάδικα που μας καταγγέλλετε ότι ελέγχουμε. Ελέγχονται οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Από τα στοιχεία του ΚΕΦΟΜΕΠ οι έλεγχοι off shore εταιρειών δίνουν χιλιάδες ευρώ ανά υπόθεση. Το 2014 δίνουν 456.000 ευρώ. Το 2015 δίνουν 746.000 ευρώ. 
Έλεγχοι εμβασμάτων: 350.000 το 2014 και 857.000 το 2015. 
Έλεγχοι φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου: 290 το 2014, 694 το 2015. 
Προχωράμε στο ΚΕΜΕΕΠ, όπου κι εκεί έχουμε τα αντίστοιχα στοιχεία: Το 2014 το ποσοστό είσπραξης και βεβαίωσης ήταν 11,41%. Το 2015 ήταν 13,10%. Διαβάζω ορισμένα στοιχεία, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για όλα. Το ποσοστό είσπραξης προς βεβαίωση ήταν 28,54% το 2014 και 72,3% για το 2015. (συνημμένο 6)
Έχει πολύ δίκιο ο κ. Βρούτσης για το τι πρέπει να κάνουμε την τουριστική περίοδο. Πρέπει να εντείνουμε τους ελέγχους. Θα επανεξετάσουμε τα πρόστιμα και θα δούμε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Θα αναφέρω πολύ συνοπτικά τα στοιχεία της ΥΕΔΔΕ για τους ελέγχους που έκανε την τουριστική περίοδο. Το 2013 έγιναν εφτά χιλιάδες εκατόν δέκα πέντε έλεγχοι. Το 2014 έγιναν είκοσι δυο διακόσιοι εβδομήντα πέντε και το 2015 έγιναν τριάντα εννιά εξακόσιοι δέκα τέσσερις. Αύξηση των ελέγχων 77,84%. (συνημμένο 7)
Τα ίδια έχουμε και στον τελωνειακό τομέα, όπου οι τελωνειακές υπηρεσίες έχουν αυξήσει πάρα πολύ τους ελέγχους που έχουν κάνει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα σας πω μόνο το συνολικό ποσό του καταλογισμού: το 2014 είχαμε 165 εκατομμύρια, το 2015 είχαμε 276 εκατομμύρια. Αύξηση 66,35%. Μάλλον κι αυτό δεν το λες «πενιχρά αποτελέσματα». (συνημμένο 8) 
Έχω, κυρίες και κύριοι, πάρα πολλά στοιχεία να καταθέσω. Δεν θα το κάνω τώρα, διότι είναι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Θα έχετε σχετική ανοχή κι εσείς, κύριε Υπουργέ. Έχετε και δευτερολογία.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ήθελα, βέβαια, να σας πω ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι από κάποια μυστικά αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι από την έκθεση απολογισμού του 2014 της ΓΓΔΕ, από την έκθεση απολογισμού του 2015 της ΓΓΔΕ, από το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ για το 2016. Εκεί, λοιπόν, θα μπορέσετε να ενημερωθείτε. 
Ακούστηκαν τερατώδη πράγματα για το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Έλεος! Για το λαθρεμπόριο των καυσίμων; Εκεί βλέπουμε τα εξής. Βλέπουμε να υπάρχουν αποφάσεις (σε νόμους) που έπρεπε να έχουν βγει από το 2009 και οι αποφάσεις βγήκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. Για παράδειγμα: «Επέκταση και τροποποίηση λειτουργίας του συστήματος μητρώου τραπεζικών λογαριασμών» με υπογραφή από Υπουργό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, «Έγγραφο για την έκδοση ειδικής εντολής ελέγχου για τον ορισμό συνεργείου εκτέλεσης συγκεκριμένου έργου από το ΣΔΟΕ». Κι αυτό το 2015 έγινε, ενώ έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν. 
Επίσης, στα θέματα του λαθρεμπορίου καυσίμων. Στις 16/12/2015 «Διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών». 
Τι είναι όλα αυτά; Μας ακούει ο πολίτης και πιθανόν να μην μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς λέμε. Είναι ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο και σας συγχαίρω που το ψηφίσατε.
 Το πολιτικό ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσετε στη δευτερομιλία σας είναι, γιατί έπρεπε στις 16/12/15 η μία απόφαση, στις 16/12/2015 η άλλη απόφαση, πάλι για τη συστήματα εισροών εκροών –αυτές τις δύο αποφάσεις θα τις καταθέσω στα Πρακτικά, για να ενημερωθούν οι πολίτες- ο καθορισμός προδιαγραφών και απαιτήσεων για την έγκριση πλωτών μέσων μεταφοράς καυσίμων στις 28/4/2016, άλλη απόφαση στις 11/12/2015. Γιατί όλες αυτές οι αποφάσεις και μια σειρά από άλλες για τη σύσταση και ορισμό ομάδων εργασίας, για την ομάδα διοίκησης έργου και μια σειρά από άλλες υποθέσεις, γιατί όλα αυτά έπρεπε να καθυστερούν και, ενώ υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο, δεν έβγαιναν; Σε αυτό πρέπει να δώσετε μια πολιτική απάντηση, διότι εμείς αξιοποιήσαμε όποιον νόμο βρήκαμε, βγάλαμε όλες αυτές τις αποφάσεις και ήδη το σύστημα τρέχει. (συνημμένα 9-14)
Έλεγχος καπνικών και καυσίμων. Υπάρχει συγκεκριμένος πίνακας που θα καταθέσω στα Πρακτικά. Το 2014 για τα καπνικά ποσό βεβαίωσης: 59.894.000 και το 2015 147.664.000. Μάλλον δεν τα λέμε «πενιχρά αποτελέσματα» αυτά. Συνολικά καπνικά και καύσιμα -διότι στα καύσιμα είχαμε μια πτώση- 77.948.000 το 2014, 161.447.000 το 2015. (συνημμένο 15)
Και προσέξτε τη στατιστική λεπτομέρεια –τον πλήρη πίνακα θα καταθέσω- μέσος όρος ανά υπόθεση το 2014 1.993 ευρώ, μέσος όρος το 2015, όπου αριθμητικά κάναμε λιγότερους ελέγχους μέσα από μια συγκεκριμένη στοχοποίηση, 10.454 ευρώ. 
Κατασχέσεις καπνικών προϊόντων: Το 2014, 428.000.000, το 2015 634.000.000. Μεταβολή 48% κατασχέσεις σε ποσότητες. 
Αναλογούντες δασμοί και φόροι: Το 2014, 75.000.000, το 2015, 115.000.000. Αύξηση 52%. (συνημμένο 16)
Έλεγχοι καπνικών και καυσίμων σε άλλο πίνακα και μια σειρά από άλλους που αποδεικνύουν τι ακριβώς κάνουμε και πού ακριβώς θέλουμε να πάμε τη χώρα.
Κυρίες και κύριοι, είναι σαφές ότι θα μπορούσα να μιλήσω γι’ αυτό το αγαπημένο θέμα (γιατί ασχολούμαι από είκοσι χρονών και είμαι πενήντα έξι) πάρα πολλές ώρες, αλλά τα στοιχεία είναι πάρα πολλά και δεν μπορεί αυτός ο χρόνος να καλύψει όλα αυτά τα στοιχεία. (συνημμένα 17-19)
Αυτό που θέλω να πω με βεβαιότητα είναι ότι η Κυβέρνηση έχει έναν σαφέστατο στόχο και σήμερα κάναμε ακόμα μία κίνηση στις πολλές που έχουμε μπροστά μας: Καταθέσαμε το νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα, με το οποίο μπορούμε πλέον να κάνουμε καλύτερους ελέγχους στη διακίνηση των καπνικών προϊόντων από το χωράφι μέχρι το εργοστάσιο και σε μια σειρά από άλλα πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι τώρα. 
Θα προχωρήσουμε και στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη, θα προχωρήσουμε και στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και σε μια σειρά από άλλες διατάξεις που έχουμε έτοιμες. 
Είναι σαφέστατο ότι ο αγώνας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς ξεκίνησε. Δεν έχει τελειώσει για μας. Συνεχίζεται. Αλλά θα τον δώσουμε μαζί με την κοινωνία. 
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εναπομείναντες τουλάχιστον, εγώ παρότι είμαι εξωκοινοβουλευτικός, σέβομαι τους θεσμούς του Κοινοβουλίου και τη διαδικασία. Διάβασα τον Κανονισμό. Στο άρθρο 135 παράγραφος 5 λέει: «Η συζήτηση των επερωτήσεων περιορίζεται αποκλειστικά στο θέμα που αναφέρεται στο κείμενο της επερώτησης και ολοκληρώνεται μέσα σε μία συνεδρίαση. Η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος ομοίου ή συναφούς με το θέμα της επερώτησης δεν επιτρέπεται…» κ.λπ.
Ενώ, λοιπόν, εδώ ήρθαμε και απαντήσαμε σαν Υπουργείο Οικονομικών με στοιχεία πάνω στην επίκαιρη επερώτηση, και στην αρχή και μετά ακούσαμε την ίδια και την ίδια επιχειρηματολογία, δηλαδή τι λέγαμε προεκλογικά κ.λπ. Επ’ αυτών που επερωτήσατε έχετε επιχειρηματολογία; Διότι εμείς φέραμε στοιχεία και πρέπει να απαντήσετε. Το 2014 με το 2015 έγιναν λιγότεροι ή περισσότεροι έλεγχοι; Τα στοιχεία το αποδεικνύουν, όχι τα στοιχεία του Αλεξιάδη, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ.
Μετά έγινε εδώ και ένα άλλο γεγονός. Από κοινοβουλευτικούς με εμπειρία και με μια ιστορία στα θέματα του τόπου, εγώ θα περίμενα μια άλλη τακτική. Παραποιούνται, όμως, τα Πρακτικά της Βουλής και προσπαθούν κάποιοι να επικαλεστούν μια φράση μου, η οποία ήταν φράση για τη φορολογική ιστορία του τόπου και θέλουν να τη συνδέσουν με αυτά που γίνονται τώρα. Ας σεβαστούμε στοιχειωδώς τους κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου και ας μην προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε ή να πετάμε τσιτάτα.
Εγώ δεν θα αναφερθώ ούτε προσωπικά ούτε θα πω οτιδήποτε άλλο. Θα πω, όμως, ότι εδώ ακούγονται μια σειρά από παραποιήσεις στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών. Αν το έκανε κάποιος που δεν ήξερε, θα έλεγα: «δεν ξέρει», γιατί ακούστηκαν και πράγματα που δεν θα απαντήσω καν. Όταν, όμως, το κάνουν πολιτικοί που ξέρουν, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουν. Εγώ θα καταθέσω στα Πρακτικά τους πίνακες που έτυχε να έχω μαζί μου.
Ακούστηκε περί επιστροφών. Θα σας καταθέσω τους πίνακες με τις επιστροφές, που έχουν σχέση με τη φορολογική διοίκηση, όχι άλλες επιστροφές. Εάν συγκρίνουμε το 2014, το 2015 και το 2016, προκύπτει ότι το 2016 δεν κάνουμε αυτό που γινόταν στο παρελθόν, να πάρουμε τηλέφωνα και να πούμε «να κρατήσουν λίγο τις επιστροφές πίσω», για να εμφανιστούν πιο πολλά τα αποτελέσματα:
Τον Ιανουάριο ο στόχος ήταν 346 εκατομμύρια ευρώ. Επιστράφηκαν 296 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος Φεβρουαρίου ήταν 243 εκατομμύρια ευρώ. Επιστράφηκαν 248 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν 184 εκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο. Επιστράφηκαν 218 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν 143 εκατομμύρια ευρώ ο στόχος τον Απρίλιο, επιστράφηκαν 216 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν 162 εκατομμύρια ευρώ ο στόχος τον Μάιο, 228 εκατομμύρια ευρώ επιστράφηκαν. Φτάσαμε 40% πάνω στις επιστροφές, ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε τα ίδια λογιστικά και τεχνικά κόλπα που έκαναν στο παρελθόν κάποιοι, για να εμφανίζουν αλλιώς τα αποτελέσματα. Και μας λέτε για τις επιστροφές;
Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Έχω καταθέσει αυτόν τον πίνακα κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές. Επιτέλους, σήμερα σας παρακαλώ να είναι η τελευταία φορά που τον καταθέτω. Μελετήστε τον.
Ληξιπρόθεσμα χρέη του 2013 και του 2014: Τα αυξήσατε τη χρονιά του success story, οι διαφορές -δηλαδή αυτό που αυξάνει- ανά μήνα ήταν 58%. Το 2014 με 2015 η άθροιση των μηνιαίων μεταβολών ανά μήνα ήταν -5,52%. Αυτό είναι το success story; 
Επειδή πάλι λέτε για τα ληξιπρόθεσμα, να σας πω τα εξής:
Τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 1.068.000.000 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 800 εκατομμύρια ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν 1.659.000.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν 390 εκατομμύρια ευρώ, τον Μάρτιο του 2014 ήταν 488 εκατομμύρια ευρώ, τον Μάρτιο του ήταν 2016, 218 εκατομμύρια ευρώ, τον Απρίλιο του 2014 ήταν 766 εκατομμύρια ευρώ, τον Απρίλιο του 2016 ήταν 830 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 524 εκατομμύρια είναι επιστροφή επιχορήγησης από Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων. Δεν έχει καμμία σχέση δηλαδή με τη φορολογική διαδικασία. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πάμε καλύτερα ή χειρότερα στο θέμα των επιστροφών και των ληξιπροθέσμων;
Μιλήσατε μετά για τα έσοδα. Έτυχε να έχω πάλι μαζί μου τον πίνακα. Και θα σας καταθέσω τον πίνακα: «Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Διεύθυνση Εισπράξεων»:
Ο στόχος του πενταμήνου είναι 17.657 και αυτά που είναι τα πραγματικά είναι 18.345, δηλαδή 4,43% πάνω από τον στόχο. Αυτό τι το λες αποτυχία ή επιτυχία; Τα συγκεκριμένα δεδομένα τα καταθέτω για να ενημερωθείτε και παράκληση να μην επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό.
Τέλος, θα αναφέρω συγκεντρωτικά τα στοιχεία του Μαΐου από τις εφορίες και τα τελωνεία. Αφήνω έξω τα έσοδα υπολόγου, γιατί δεν έχουν σχέση με την κανονική διαδικασία. Το 2015 ήταν 2.524.000.000 και τον Μάιο του 2016 ήταν 3.065.000.000, αύξηση 21,43%. Δεν το λες αποτυχία αυτό, ούτε πενιχρά αποτελέσματα.
Δεν θριαμβολογούμε, δεν λέμε «τι καλά που είναι τα πράγματα». Δεν ταιριάζει, όμως, η στρατηγική που σας λένε κάποια κανάλια και κάποιες εφημερίδες να εμφανίσετε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
ΣΔΟΕ: Για πρώτη φορά έγινε ηλεκτρονική καταγραφή των υποθέσεων στο ενιαίο σύστημα ελέγχου. Γιατί δεν είχε γίνει επί Νέας Δημοκρατίας; Γιατί υπήρχαν ντουλάπες και συρτάρια με υποθέσεις εκεί που δεν είχαν καταγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα;
Για πρώτη φορά αποκτήσαμε on line πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα με το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών. Σε εικοσιτετράωρο έχει τα δεδομένα το ΣΔΟΕ, ενώ στο παρελθόν ήθελε τουλάχιστον τρεις μήνες.
Για πρώτη φορά έγινε ενοποίηση των λιστών και διασταυρωτικοί έλεγχοι. Η μεταφορά των υποθέσεων από ΣΔΟΕ σε ΓΓΔΕ έγινε συντονισμένα, ώστε να μην χαθεί ούτε μια ώρα ελέγχου και έπεται συνέχεια.
Τέλος, ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ΣΔΟΕ; Να καταλάβω, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που ξεκίνησε πριν έρθει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτό που ψήφισε με τον ν. 4336 ή κάτι άλλο;
Και επειδή διεκδικείτε εκλογές, διεκδικείτε την κυβέρνηση (αν και θα αργήσει πολύ καιρό αυτό και θα έχετε πολύ χρόνο να ετοιμαστείτε) πείτε, τι προτείνετε; Αυτό που κάνατε, αυτό που ψηφίσατε ή κάτι άλλο;
Υπάρχει, επίσης, μια επιχειρηματολογία σας εδώ που λέτε «Εάν είχατε επιτυχία στα φορολογικά έσοδα, γιατί αυξήσατε τους φόρους;» Με συγχωρείτε, ότι είχαμε διαπραγμάτευση και σκληρή διαπραγμάτευση το καταλάβατε; Εάν δεν είχαμε αυτά τα αποτελέσματα στο τέλος του 2015 κι εάν δεν είχαμε αυτά τα αποτελέσματα του 2016, γιατί δεν είναι εύκολο να αυξάνεις τα τέλη κυκλοφορίας κατά 8 εκατομμύρια ευρώ, όταν εσείς τα μειώσατε -διότι όταν αυξήσεις αυτό, έχεις τη δυνατότητα να πάρεις κάποια μέτρα και να ελαφρύνεις κάποιους άλλους-, ούτε να αυξάνεις κατά 100 εκατομμύρια στο ένα, κατά 150 εκατομμύρια στο άλλο και κατά 80 εκατομμύρια στο άλλο τα έσοδα, διότι εάν δεν τα έχεις αυτά, πρέπει να πάρεις μέτρα.
Εδώ, όμως, από εσάς υπάρχει μια φρασεολογία και μια ορολογία. Παίρνετε τις δηλώσεις του κ. Νικολούδη και έρχεστε εδώ να πείτε «Γιατί δεν πιάσατε αυτά που είπε ο κ. Νικολούδης;». Εγώ το αντιστρέφω το ερώτημα: Εσείς τι κάνατε τόσον καιρό στην Κυβέρνηση; Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ και στελέχη από το Ποτάμι ήταν στην Κυβέρνηση. Δεν είσαστε κάποιο κόμμα το οποίο τώρα διεκδικεί για πρώτη φορά…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ποια στελέχη από το Ποτάμι;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ποια στελέχη από το Ποτάμι; Κάποιον κ. Θεοχάρη τον ξέρετε; Άφησε λαμπρή ιστορία στο Υπουργείο Οικονομικών πριν έρθει…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΓΙΑΛΑΣ: Είναι ανεξάρτητος Βουλευτής τώρα.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ναι, αλλά, με συγχωρείτε, είναι και απών από την Αίθουσα και είναι απρεπές αυτό που κάνω, αλλά επειδή ρωτήσατε σας απαντώ. Δεν υπάρχει καμμία έννοια προσωπικής επίθεσης, απλά να ξέρουμε τι λέμε.
Όταν έχουμε, λοιπόν, αυτήν εδώ τη λογική, εσείς γιατί δεν κάνατε αυτά τα πράγματα, για να πιάσετε αυτούς τους φόρους; Διότι είτε ήσασταν τελείως άχρηστοι και ανίκανοι και ενώ έπρεπε να πιάσετε κάποια δισεκατομμύρια δεν τα πιάσατε ή έχετε πιάσει το αριστερόμετρο που άφησαν κάποιοι φεύγοντας από την Κουμουνδούρου και κάθε φορά θα μας λέτε «Τι λέγατε προεκλογικά, τι κάνατε τώρα;». Μα ο λαός θυμάται τι κάνατε εσείς προεκλογικά, για αυτό και σας έριξε από την κυβέρνηση. Και όσο δεν βγαίνετε…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ο κ. Νικολούδης τι είπε;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Όσο δεν βγαίνετε να πείτε τι θα κάνετε σαν κυβέρνηση, ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι θα κάνετε πολύ χειρότερα απ’ αυτά τα οποία γίνονται τώρα.
Και επειδή ορισμένες φορές προσπαθείτε να παραποιήσετε και παραποιείτε και αυτά που λέω εγώ, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Έχω φάει τόσο μαύρο, έχω φάει τόση παραπληροφόρηση. «Ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή», άρα πείτε ό,τι θέλετε. Δεν είπα την λέξη «δεν έχουμε υποχρέωση διατήρησης του ΕΝΦΙΑ». Είπα συγκεκριμένα: «Ο ν. 4336 μάς δεσμεύει στο να έχουμε το 2016 έναν φόρο που θα έχει εισπραξιμότητα 2,65. Δεν μας δεσμεύει να έχουμε ΕΝΦΙΑ (με την έννοια αυτού του νόμου). Κάναμε διαπραγμάτευση, δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε τον νόμο τώρα και έτσι έχουμε δυστυχώς τον ΕΝΦΙΑ ξανά, αλλά με εισπραξιμότητα 2,65.
Στο ζήτημα που είχαμε από τις αντικειμενικές αξίες να μοιράσουμε 300 εκατομμύρια επιβάρυνση, το κάναμε έτσι ώστε 6 εκατομμύρια να πληρώσουν το ίδιο ή λιγότερα και 600 χιλιάδες να επιβαρυνθούν λίγο ή πολύ. Μην παραποιείτε λοιπόν και μην προσπαθείτε να το  βάλετε αλλιώς. 
Λίστα Λαγκάρντ. Έλεος! Προσπαθείτε να συγκρίνετε την λίστα Λαγκάρντ με τη λίστα Μπόγιαρνς. Πρώτα από όλα στη λίστα Μπόγιαρνς, εμείς δεν κάνουμε αυτό το οποίο εσείς ετοιμάζατε, δηλαδή να φέρετε Γερμανούς ελεγκτές στην Ελλάδα για να κάνουν ελέγχους,…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Γίνεστε οι ίδιοι Γερμανοί.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): …κάτι για το οποίο οι ίδιοι οι Γερμανοί, οι εφοριακοί και τα συνδικάτα τους, αντιδρούσαν. Εμείς, κάναμε συμφωνία και στέλνουμε Έλληνες εφοριακούς να εκπαιδευτούν στα συστήματά τους στη Γερμανία. Είναι κακό αυτό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: … τα ξεχάσατε;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Και έχει σχέση το ένα με το άλλο; 
Σε ό,τι αφορά δε τη λίστα Λαγκάρντ, αυτό για το οποίο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ να συντομεύσετε λίγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Συντομεύω, αλλά ζητάω την ανοχή σας. Κλείνω σε πολύ λίγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Λίστα Λαγκάρντ: Δύο είναι τα ζητήματα. Τι κάνατε το 2012 έως το 2013; Πώς οργανώσατε ώστε αυτός ο έλεγχος να μην οδηγηθεί σε παραγραφή, διότι ξέρατε πώς παραγράφεται. Να σας πω, όμως, εγώ τι κάνατε; Κάνατε πολιτικές παρεμβάσεις στη λίστα Λαγκάρντ, για τις οποίες είχε βουίξει ο τόπος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε αποδείξεις γι’ αυτό; Να φέρετε αποδείξεις!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Βεβαίως και έχω αποδείξεις. Έχω νόμο που ψηφίστηκε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Μην διακόπτετε, κύριε Σταμάτη, σας παρακαλώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ή να φέρετε αποδείξεις ή είστε κοινός συκοφάντης. Ντροπή! Δεν μπορείτε να πετάτε λάσπη!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Έχω νόμο που ψηφίστηκε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Σταμάτη, δεν καταγράφεται κάτι. Στη δευτερολογία του ο κ. Σταϊκούρας μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό το ερώτημα που βάζετε. 
Κύριε Υπουργέ, συντομεύετε, σας παρακαλώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Έχω νόμο, έχω απόδειξη για τις πολιτικές παρεμβάσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: …(δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Σταμάτη, σας παρακαλώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Σταμάτη, θα σας απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Σταμάτη, δεν καταγράφεται τίποτα από αυτά που είπατε.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Έχω νόμο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή το 2015, που μιλά για ένα μακρύ ιστορικό πολιτικών παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση. Φαντάζομαι ότι δεν εννοούσε ότι παρεμβαίναμε εμείς για το τι θα γίνει ο α΄ και ο β΄ φίλος τους Πρωθυπουργού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Οι νόμοι δεν είναι ποτέ πολιτική παρέμβαση. Οι νόμοι ψηφίζονται.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Διότι οι δικοί μας φίλοι και τα στελέχη δεν ελέγχονται.
Κλείνω, όμως…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σε ό,τι αφορά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σας παρακαλώ!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Τρία πράγματα. Επειδή ακούστηκε η άλλη πρόκληση «τι κάνετε επί ΣΥΡΙΖΑ και φέρτε μια υπόθεση του 2015 που να ξεκίνησε έλεγχος στο ΚΕΦΟΜΕΠ και να τελείωσε», να σας πω το εξής:
Με πήρε ένας αγανακτισμένος εργαζόμενος –διότι τα αποτελέσματα αυτά είναι των εργαζομένων στις φορολογικές υπηρεσίες, δεν είναι του Αλεξιάδη που προσπαθεί να συντονίσει και να διορθώσει προβλήματα, αυτοί τραβούν το κουπί και αυτοί έχουν τα προβλήματα- και μου είπε, λοιπόν, ότι γνωρίζει τουλάχιστον είκοσι οκτώ υποθέσεις που ξεκίνησαν το 2015 και βεβαίωσαν 104 εκατομμύρια. Αν θέλετε να κάνετε ερώτηση, να φέρουμε και πιο πολλά στοιχεία. 
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, το θέμα της σύγκρισης 2014 και 2015, καταλαβαίνω την πολιτική αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας. Τα στοιχεία που φέραμε είναι συγκεκριμένα και αποδεικνύεται το τι κάναμε. 
Λαθρεμπόριο καυσίμων και κλείνω μόνο με αυτό. Μας λέτε για καθυστερήσεις. Εγώ πρώτος είπα σε συνέντευξη και το λέω και τώρα. Ευθύνομαι εγώ πρώτος για τις καθυστερήσεις που γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών και πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα και πρέπει πολύ πιο γρήγορα να φέρουμε εκείνους τους νόμους, το θεσμικό πλαίσιο, τους μηχανισμούς για να μπορέσουμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, ώστε να υλοποιηθεί αυτό που είπαμε στο 4334, να ξαναδούμε συντελεστές ΦΠΑ, να δούμε τι γίνεται στα νησιά, να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, διότι έτσι θα τα αντιμετωπίσουμε. 
Όμως, είναι άλλο αυτό και άλλο να έρχεται εδώ η Νέα Δημοκρατία, η οποία αφού είχε θεσμοθετήσει τόσο καλό θεσμικό πλαίσιο, τόσο πολύ καλούς νόμους, γιατί δεν προχωρούσε στην υλοποίησή τους; Γιατί δεν προχωρούσε στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων; Γιατί δεν προχωρούσε στη διασταύρωση στοιχείων, του συστήματος εισροών-εκροών και μας άφησε ένα λογισμικό που είναι ακατάλληλο και τώρα πρέπει να κάνουμε καινούριο λογισμικό για τη διασταύρωση αυτών; 
Εμείς ξέρουμε, όμως, πολύ καλά πού ήταν κυρίως η ενασχόλησή σας σε αυτόν τον τομέα. Διότι εμείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τροπολογίες που να ξεπλένουμε και να χαρίζουμε εκατομμύρια φόρους από υποθέσεις τριγωνικών συναλλαγών στα καύσιμα, δεν πρόκειται να φέρουμε στη Βουλή.
_______________________________________________________________
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θυμόσαστε κάποιες που να μειώθηκαν; Από γενέσεως του ελληνικού κράτους μειώθηκαν ποτέ; 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Θα σας απαντήσω και σ’ αυτό, γιατί έχετε μιλήσει σε συνέντευξη. 
Συνεπώς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα διογκώθηκαν, για να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα. Δεν συζητάω για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτές εκτοξεύτηκαν και αν πληρωθούν και το 2017. Τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, την πιστωτική συρρίκνωση, την ποιότητα χαρτοφυλακίου των τραπεζών, τις κατασκευές, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, όλους αυτούς τους δείκτες τους βγάζουν τα κανάλια και η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Εσείς τους ανακοινώνετε, το Υπουργείο Οικονομικών και όλοι είναι δυσμενέστεροι απ’ ό,τι ήταν το 2014. Άρα, η σύγκριση 2014 με 2015 δεν σας ευνοεί. 
Είπατε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να καλύψει διάφορα προϊόντα εγκληματικών ενεργειών. Θα επαναλάβω και θα επανακαταθέσω στα Πρακτικά την απάντηση που μου έδωσε ο έτερος συνάδελφός σας, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης. 
Ξέρετε, η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να της το ζητήσει η τρόικα –και το γνωρίζω πάρα πολύ καλά- άνοιξε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος στον οποίο να γίνεται χρηματοδότηση δράσεων για κοινωνικούς σκοπούς με διάθεση ποσών από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών. Με βάση την απάντηση του κ. Χουλιαράκη σε ερώτηση που κατέθεσα, η προηγούμενη κυβέρνηση συγκέντρωσε 34,3 εκατομμύρια ευρώ και τα διέθεσε όλα –για απάντηση στον κ. Χουλιαράκη αυτό- στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πόσα μαζέψατε εσείς; Τέσσερα και διαθέσατε 3,2. Αυτό περί βούλησης. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείου του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Επανερχόμαστε: 10 Φεβρουαρίου του 2015. Ο κ. Νικολούδης δεν είπε 2,5 δισεκατομμύρια, είπε 2,5 δισεκατομμύρια κατ’ ελάχιστον, για να είμαστε απολύτως ακριβείς. Πού είναι τα 2,5 δισεκατομμύρια; 
Στην άλλην σελίδα έλεγε 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τα καπνικά. Πού είναι το 1 δισεκατομμύριο ευρώ; Ο κ. Μάρδας έλεγε άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πού είναι αυτά τα ποσά; 
ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν θα χρειαστώ τα έντεκα λεπτά που χρειάστηκε ο κ. Σταϊκούρας. Θα είμαι πολύ πιο σύντομος. Άλλωστε νομίζω ότι καταλάβαμε όλοι. 
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα προσπάθησε να αποδείξει κάτι. Είχε σαν εργαλείο και σαν επιχείρημα την ίδια επιχειρηματολογία με την οποία έχασε τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Λέω να το ξανακάνουμε αυτό γιατί είναι η πιο καλή συζήτηση αυτή. Δεν έχουν καταλάβει ότι αυτές οι εκλογές τελείωσαν. Και δεν είναι καλό να έρχεσαι ξανά με την ίδια επιχειρηματολογία και τα ίδια πράγματα. Προσπαθήσατε να πείτε κάτι. Δεν το τεκμηριώσατε και τεκμηριώθηκε πλήρως τι κάνει η Κυβέρνηση. 
Δεν χρειάζεται, κύριε Σταϊκούρα, να καταθέσω ξανά τα ίδια πράγματα. Έτσι κι αλλιώς αυτή η διαφωνία περί των στοιχείων θα συνεχιστεί. Εμείς έχουμε αναρτήσει τα στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα τα αναρτήσουμε ξανά. Θα πείτε κι εσείς τα στοιχεία σας. 
Να σας θυμίσω μόνο ότι εγώ είχα προτείνει να τα αποφύγουμε όλα αυτά με μια συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα. Δεν το θελήσατε. Ζητήσατε να γίνει αυτή η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης. 
Καταλαβαίνω γιατί διαφωνείτε και ενίστασθε ακόμα και για το ότι βγάλαμε και δελτίο Τύπου. Δεν κατάλαβα. Βγάλαμε δελτίο Τύπου και λέμε «Σήμερα Δευτέρα τάδε ώρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα κ.λπ.… Στη διάρκεια της συζήτησης θα κατατεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα». 
Τι σας φόβισε σ’ αυτό το πράγμα; Εμείς θέλαμε να το μάθουν οι πολίτες, να το παρακολουθήσουν, να καταλάβουν. Δεν θέλαμε να πάρουν την ενημέρωση από κάποια site και κάποια άλλα τα οποία θα πουν αύριο, αυτά τα γνωστά που έχουν να πουν. 
Το σημαντικό είναι ότι εμείς παραμένουμε στις απόψεις που είχαμε. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η αύξηση φόρων είναι λύση και πανάκεια. Δεν το θεωρούμε αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι η αύξηση φόρων είναι μια αναγκαστική επιλογή. Δεν είναι μια πολιτική μας επιλογή. Είναι μια πολιτική αναγκαιότητα. Γι’ αυτό και το κάνουμε. 
Όμως, σε ό,τι αφορά στην αύξηση φόρων, να θυμίσω σε εσάς που δεν είναι ιδεολογία σας, που δεν θέλετε αύξηση φόρων, ότι στο πιο σοβαρό από τα δικαιώματα του πολίτη, στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, παραλάβατε πριν από το μνημόνιο τους φόρους περιουσίας περίπου στα 600 εκατομμύρια και ο ΕΝΦΙΑ που αφήσατε είχε βεβαίωση 3,3 δισεκατομμύρια. Βεβαίωση, όχι εισπραξιμότητα. Μην μας κάνετε μαθήματα, λοιπόν, επ’ αυτών των θεμάτων. 

Η σημερινή διαδικασία στη Βουλή απέδειξε ότι το 2015 σε σχέση με το 2014 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε πιο πολλούς ελέγχους, χτύπησε πιο πολύ τη φοροδιαφυγή, εισέπραξε πιο πολλούς φόρους. Αυτό είναι που σας πονάει. Αυτό όμως να ξέρετε στο τέλος του 2016 θα είναι πολύ περισσότερο.

Συνημμένα αρχεία που αναφέρονται στο κείμενο των πρακτικών :

Συνημμένο 1ο: Στοιχεία υποθέσεων Lagarde (2014-2016)

Συνημμένο 2ο: Λίστα Lagarde- Βεβαιωθέντα ποσά (2012-2015)

Συνημμένο 3ο: Στατιστικά ΣΔΟΕ (2012-2015)

Συνημμένο 4ο: Έλεγχοι ΣΔΟΕ-ΔΟΥ (2014-2015)

Συνημμένο 5ο: Έλεγχοι ΚΕΦΟΜΕΕΠ (2014-2015)

Συνημμένο 6ο: Εισπραξιμότητα ΚΕΜΕΕΠ (2014-2015)

Συνημμένο 7ο: Έλεγχοι Τουριστικής Περιόδου (2013-2015)

Συνημμένο 8ο: Αποτελέσματα Ελέγχων Τελωνειακών Αρχών (2014-2015)

Συνημμένο 9ο: ΦΕΚ 2722/16.12.2015-ΥΑ 4169

Συνημμένο 10ο: ΦΕΚ 2722/16.12.2015-ΥΑ 4170

Συνημμένο 11ο: ΦΕΚ 1262/28.4.2016

Συνημμένο 12ο: ΦΕΚ 2692/11.12.2015

Συνημμένο 13ο: Υπουργική Απόφαση για Σύσταση Ομάδας Εργασίας για ΚΥΑ Υγρών Καυσίμων

Συνημμένο 14ο: Υπουργική Απόφαση για Σύσταση Ομάδας Εργασίας για Ολοκλήρωση Συστήματος Εισροών-Εκροών (Καύσιμα)

Συνημμένο 15ο: Έλεγχοι Καπνικών & Καυσίμων (Σύγκριση 2014 & 2015)

Συνημμένο 16ο: Κατασχέσεις Καπνικών Προϊόντων (2014-2015)

Συνημμένο 17ο: Έλεγχοι Καπνικών και Καυσίμων (Α Τρίμηνο 2016)

Συνημμένο 18ο: Αποτελέσματα Ελέγχων Κινητών Ομάδων Αντιλαθρεμπορικών Σκαφών της Τελωνειακής Υπηρεσίας (2015-Α Τρίμηνο 2016)

Συνημμένο 19ο: Συγκριτικά Στοιχεία Καταλογισμού από την Τελωνειακή Υπηρεσία (2014-2015)