Επιστροφή

Ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του ΥΠΟΙΚ «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016»

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ήθελα να αναφερθώ και εγώ στο τμήμα του Προϋπολογισμού, που αναφέρθηκε ο παλιός σύντροφος και φίλος ο Γιάννης Θεωνάς, αλλά νομίζω ότι η κοινοβουλευτική επάρκεια με την οποία το ανέλυσε, καθιστά περιττή κάθε αναφορά σε αυτό το θέμα.
Θέλω λοιπόν, να αναφερθώ πρώτα από όλα στην ίδια τη διαδικασία συζήτησης του Προϋπολογισμού, διότι αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι, εάν έχει νόημα όλη αυτή η υποτιθέμενη «συζήτηση», όταν με τη διαδικασία των κωδίκων που συζητιέται ο Προϋπολογισμός, τελικά δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι.
Και εδώ πρέπει να συνεννοηθούμε, διότι με τον Προϋπολογισμό ορίζουμε ένα στόχο οικονομικό, αλλά ακόμα και αν συμφωνήσουμε –μάλλον εάν συμφωνήσετε εσείς που είστε Βουλευτές, γιατί εγώ δεν είμαι Βουλευτής- να αλλάξει κάποιο ποσό, αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού.
Νομίζω λοιπόν, ότι είναι ανάγκη μέσα στο 2016 να υπάρχουν εκείνες οι θεσμικές αλλαγές, να υπάρχει ένας τέτοιος διάλογος και μια τέτοια διαδικασία, έτσι ώστε να μπορεί να είναι ουσιαστική η συζήτηση, ουσιαστικός ο διάλογος και να μπορούν να έρχονται και αλλαγές στον Προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά τώρα την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση, σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο για τον Προϋπολογισμό, θέλω να πω τα εξής: Δεχόμαστε μια συνεχή κριτική και μια μουρμούρα σε όλα τα ζητήματα. Δεχόμαστε μια συνεχή κριτική, η οποία κατεβάζει πολλές φορές και το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αναφέρθηκε πολύ σωστά ο Γιάννης Θεωνάς σε αυτό.
Δεν υπάρχει όμως, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, μια απάντηση στο συνολικό πολιτικό ερώτημα, στο μεγάλο πολιτικό ερώτημα «τι έπρεπε να γίνει». Ναι, κριτική στο άλφα, στο βήτα, στο γάμα. Πείτε μας όμως, ποια είναι η δική σας πρόταση. Συνολικά, τι έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση;
Έχουμε μια διαρκή κριτική και έναν μηδενισμό και συνεχώς έρχεστε και λέτε τα ίδια σε όλα τα νομοσχέδια. Εγώ ξέρετε, επειδή είμαι και νέος στη Βουλή, φοβάμαι να λείπω πολύ, γιατί θα ακούσω κριτική. Είμαι συνεχώς εδώ. Ακούω συνεχώς τις ίδιες και τις ίδιες ομιλίες. Δεν αλλάξατε από τον Αύγουστο τη λογική των ομιλιών σας. Μένετε στο τι έλεγε η Κυβέρνηση προεκλογικά και προσπαθείτε να δομήσετε την κριτική σας στην Κυβέρνηση στο τι έλεγε προεκλογικά και τι έκανε μετεκλογικά.
Σας το είπα και στην Επιτροπή: Ξεχνάτε κάτι πολύ βασικό. Όταν πάτε να ανατρέξετε στη μνήμη των πολιτών, οι πολίτες θα θυμηθούν τι κάνατε προεκλογικά. Το τι κάνατε τόσα χρόνια, το πώς οδηγήθηκε εδώ η χώρα, το τι έγινε, το θυμούνται οι πολίτες. Διότι, εμείς έχουμε πρόταση. Εμείς καταθέσαμε την πρόταση. Εμείς δεν κλέψαμε την ψήφο του λαού. Εμείς καταθέσαμε στον λαό την πρότασή μας. Και δεν ερχόμαστε εδώ με μια λογική, ότι γίναν οι εκλογές, ας προσέχανε τι ψήφισαν. Όχι. Ερχόμαστε με μια λογική, ότι καταθέσαμε την πρότασή μας στον λαό, ο λαός ψήφισε και ερχόμαστε να υλοποιήσουμε αυτό που ψήφισε ο λαός.
Εσείς τι λέτε; Εσείς -διαβάστε αυτά που γράφονται στο πολύ σωστό βιβλιαράκι που μοιράστηκε στην Επιτροπή–λέτε ότι η λύση είναι η επιστροφή στο χθες. Η λύση είναι η επιστροφή στην κυβέρνηση Σαμαρά. Μα δεν έχετε καταλάβει ότι γι’ αυτό ο λαός σας καταψήφισε; Δεν έχετε καταλάβει, ότι η διαρκής εμμονή σε αυτά που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι αυτό ακριβώς, που σας οδήγησε εδώ που σας οδήγησε και είναι αυτό που φοβίζει τον κόσμο;


Εμείς θα το τονίζουμε αυτό, ότι η δική σας πολιτική πρόταση απέναντι στον Προϋπολογισμό και την πολιτική της Κυβέρνησης, είναι η επιστροφή στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος όμως, θυμάται πολύ καλά ποιες είναι οι ευθύνες για το ασφαλιστικό σύστημα, για την υγεία, για τη βάρβαρη και άδικη υπερφορολόγηση, για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ποιες είναι οι ευθύνες για το πώς οδηγήθηκε η χώρα σε αυτά τα χάλια.Διότι κάνετε κριτική στην προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να πάει δυο βήματα παραπέρα και δεν απαντάτε στο ερώτημα: Έχετε ευθύνη ή όχι για το ότι φθάσαμε εδώ; Εκτός κι αν φθάσαμε εδώ από μια μεταφυσική κατάσταση, από έναν σεισμό, από μια καταστροφή, από μια κατάρα.
Είναι προφανής η απώλεια στρατηγικής στη Νέα Δημοκρατία και είναι προφανής η σύγκριση που προσπαθεί να κάνει. Της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την τωρινή περίοδο. Όμως, ακριβώς επειδή ο κόσμος έχει μνήμη, εκεί είναι και η απάντηση. Βεβαίως, τέτοιες μέρες που το πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα ο χώρος σας βράζει, καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται αυτά και καταλαβαίνουμε την προσπάθειά σας…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Δεν είσαι Βουλευτής. Μίλα για το αντικείμενό σου.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ εσάς, που είστε παλαιός Βουλευτής, για την κοινοβουλευτική σας ευπρέπεια να διακόπτετε τον ομιλητή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Μιλάς λες και είσαι Βουλευτής!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας παρακαλώ!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Σας συγχαίρω για την ευπρέπεια, που είστε χρόνια σε αυτό το Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας παρακαλώ!
Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Σε ό,τι αφορά λοιπόν, το τι γίνεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας σαν κριτική στην Κυβέρνηση, εγώ δεν θα καθίσω να διαβάσω κανένα τσιτάτο από την ΑΥΓΗ, από το left.gr ή από κάποιο άλλο κομματικό έντυπο. Θα διαβάσω δήλωση εκπροσώπου σας, ο οποίος διεκδικεί την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και όχι τι λέει κάποιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, είναι ανύπαρκτη. Εάν η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση και έκανε αυτά που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ Αντιπολίτευση, θα εσείετο η Ελλάδα». Γιατί δεν κάνετε τίποτα;
Και λέει πιο κάτω: «Χρειάζεται να κάνουμε την κοινωνία να αισθανθεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ξένο σώμα, αλλά είναι κομμάτι του λαού». Να το κάνετε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να ξεχάσει ο κόσμος το τι κάνατε και να προσπαθήσετε να τον πείσετε, ότι εμείς κάνουμε κάτι άλλο.
Ακούμε επίσης, στην κριτική σας απέναντι στην Κυβέρνηση, μια προσπάθεια παραποίησης δεδομένων. Μάλιστα βλέπω, ότι πολλές φορές τα nonpaper που κυκλοφορούν στα έντυπα της διαπλοκής που σας στηρίζουν, παίρνετε μετά, για να τα έχετε στις ομιλίες σας. Ακούμε, λοιπόν, συνεχώς κριτική:«4 δισεκατομμύρια παραπάνω φόροι, 5 δισεκατομμύρια παραπάνω φόροι, 6 δισεκατομμύρια παραπάνω φόροι». Έλεος!
Ανοίξτε τη σελίδα 64 της εισηγητικής έκθεσης. Τι λέει ο Προϋπολογισμός του 2015;Τι λέει ο Προϋπολογισμός του 2016;Απλή αφαίρεση, διαφορά 2,2 δισεκατομμύρια μεταξύ των δύο στα φορολογικά έσοδα. Αυτά είναι στη σελίδα 64 της εισηγητικής έκθεσης. Ό,τι άλλο ακούγεται δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Βεβαίως, μπορούμε να πάμε σε θεωρίες, όπως τι έχει ψηφιστεί, τι δεν έχει ψηφιστεί και άλλα τόσα πράγματα.
Στην κριτική δε που καταθέτετε απέναντι στην Κυβέρνηση, πολλές φορές φθάνετε -επειδή τελειώνουν και τα επιχειρήματα- σε μια ανέξοδη κριτική, να μας κατηγορείτε, γιατί η Κυβέρνηση μειώνει το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης στο μισό. Μα, συγγνώμη! Ψηφίστηκε αυτό ή όχι -μαζί με σας πέντε κόμματα, δηλαδή διακόσιοι είκοσι δύο Βουλευτές- στον ν.4336; Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνουμε; Έπρεπε να ψηφίσουμε τον νόμο και μετά να κάνουμε ότι δεν τον υλοποιούμε; Αυτή είναι η κριτική σας;
Επίσης, κάνετε κριτική απέναντι στην Κυβέρνηση στο θέμα των δαπανών. Λέτε ότι η Κυβέρνηση δεν μειώνει τις δαπάνες και ότι έπρεπε να τις μειώσει. Σας κάλεσα και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, σας καλώ και σήμερα. Θα βάλω αυτό το ερώτημα, καθώς και κάποιο άλλο ερώτημα πιο κάτω, μήπως και απαντηθεί.
Ποια μείωση δαπανών προτείνει η Αντιπολίτευση; Τι προτείνετε; Να κάνουμε απολύσεις στο δημόσιο, όπως κάνατε; Να μειώσουμε μισθούς; Να κλείσουν υπηρεσίες, νοσοκομεία, εφορίες, αστυνομικά τμήματα κ.λπ.; Τι προτείνετε; Κάντε μας την πρότασή σας.
Εγώ σας είπα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, από πού το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να μειώσει τίποτα από όλα αυτά, θα εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο -κατέθεσα συγκεκριμένα στοιχεία- από την σπατάλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν καταθέσατε τίποτα. Πού είναι; Πόσα είναι;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Βεβαίως σας κατέθεσα. Σας κατέθεσα, ότι το κτήριο του Κεράνη στη Θηβών, με 2.500 θέσεις εργασίας, για το οποίο το ελληνικό δημόσιο πληρώνει κάθε μήνα 220 χιλιάδες ευρώ και είναι άδειο και το φυλάνε αστυνομικοί όλο το εικοσιτετράωρο, αυτό το κτήριο, θα σταματήσει να είναι άδειο και θα πάνε εκεί υπηρεσίες, για να φύγουν από μισθωμένα κτήρια, που τυχαία αυτοί που τα έχουν και τα μισθώνουν στο ελληνικό δημόσιο είχαν συγγενική σχέση με διάφορα στελέχη της Κυβέρνησης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πόσα έχετε βάλει μέσα; Πόσα; Πείτε μας τώρα!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μην αγχώνεστε, κύριε Σταϊκούρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Γιατί δεν λέτε; Δεν αγχώνομαι.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα απαντήσουμε για όλα αυτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πείτε μας πόσα.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα σας πω αμέσως και στοιχεία. Μην αγχώνεστε.
Επίσης, κάνετε κριτική ότι η Κυβέρνηση δεν φέρνει στοιχεία, ότι δεν επικαιροποιεί στοιχεία, ότι καταστρεφόμαστε οικονομικά, ότι δεν γίνεται τίποτα. Θα σας καταθέσω…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πείτε μας ένα νούμερο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Σταϊκούρα, μην αγχώνεστε. Καταλαβαίνω την αμηχανία. Μην αγχώνεστε!Θα σας καταθέσω αμέσως τα νούμερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Σταϊκούρα, σας παρακαλώ!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα σας καταθέσω αμέσως τα νούμερα.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν, το θέμα των στοιχείων που ζητάτε, θα καταθέσω τρεις πίνακες στα Πρακτικά για να ενημερωθείτε όλοι.
Πρώτος πίνακας από την Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης, Διεύθυνση εισπράξεων. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από εφορίες και τελωνεία για το μήνα Νοέμβριο. Συγκρίνει τον Νοέμβριο του 2015 με τον Νοέμβριο του 2014. Δεν συγκρίνουμε φανταστικά πράγματα, δεν συγκρίνουμε εκτιμήσεις. Συγκρίνουμε τι εισπράχτηκε στο ταμείο.
Από τον Νοέμβριο λοιπόν του 2014 έως τον Νοέμβριο του 2015 έχουμε 523 εκατομμύρια αύξηση των φορολογικών εσόδων, από τη μια χρονιά στην άλλη. Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2014 έχουμε μια αύξηση 714 εκατομμύρια, από τη μια χρονιά στην άλλη. Δεν συγκρίνουμε άλλους μήνες που είναι ανόμοιοι, λόγω φορολογικών δηλώσεων, εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Συγκρίνουμε δύο ίδιους μήνες, για να είναι και εύκολη η σύγκριση.
Όμως, επειδή προηγουμένως είπατε για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, δεν κατάλαβα καλά τα νούμερα που επικαλεστήκατε. Τον Σεπτέμβριο του 2009, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ήταν στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά από μια επιτυχημένη οικονομική πολιτική, ήταν ή όχι 71 δισεκατομμύρια; Ποιος φταίει γι’ αυτήν την αύξηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει μάλλον γι’ αυτήν την αύξηση.
Εμείς όμως, έχουμε πίνακα για τα ληξιπρόθεσμα και θα τον καταθέσουμε για να ενημερωθεί η Βουλή. Και θα συγκρίνουμε: Στο τέλος του Οκτωβρίου είναι 84 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Οι εκατό δόσεις;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δηλαδή, τι περιμένατε; Σε μια χρονιά με τα capital controls, με τα προβλήματα, περιμένατε να φθάσουμε στα επίπεδα του 2009; Εμείς όμως, καταφέραμε κάτι άλλο, το οποίο μετά που θα μιλήσει κάποιος από τους Βουλευτές σας, να μας εξηγήσει το πώς έγινε.
Για εξηγείστε μας, λοιπόν: Αν συγκρίνουμε το άθροισμα του δεκάμηνου του 2013, του 2014 και του 2015 με σαφήνεια προκύπτει, από τον πίνακα που θα καταθέσουμε, ότι 2013-2014 τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν, σε εκείνες τις εποχές του success story, κατά 2,6 δισεκατομμύρια. Μέσα σε ένα χρόνο, 2013-2014.
Αν συγκρίνουμε το 2014 με το 2015, τα ληξιπρόθεσμα σαν άθροισμα, μειώθηκαν κατά 536 εκατομμύρια. Και προσέξτε, μέσα στο 2015 είχαμε τα capital controls, με βάση τα οποία δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και να πιέσουμε, όπως κάνατε εσείς στο παρελθόν. Είχαμε τα προβλήματα της ύφεσης, της μη χρηματοδότησης και μια σειρά από αυτά. Όμως, έχουμε μια σταθερή πολιτική βούληση και οργάνωση των υπηρεσιών και έχουμε αποτελέσματα τα οποία καταθέτουμε.
Εγώ αναμένω απαντήσεις, όπως αναμένει και η Κυβέρνηση, όπως αναμένει και η κοινωνία ολόκληρη. Αναμένω απαντήσεις και οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι η γκρίνια για το τι έγινε. Αναμένω απαντήσεις για ένα θέμα. Κάθε φορά που μιλάω στη Βουλή,θα θέτω ξανά το ίδιο ερώτημα στα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν την κύρια ευθύνη, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν την ευθύνη γιατί συγκάλυψαν: Τι έγινε το 2010, το 2011 και το 2012 με τη λίστα Λανγκάρντ; Πού ήταν η λίστα; Γιατί δεν παρεδίδετο στους οικονομικούς εισαγγελείς και στο ΣΔΟΕ; Γιατί πηδούσε από πολιτικό γραφείο σε πολιτικό γραφείο και γινόταν ό,τι έγινε; Δεν παραγράφηκαν πολιτικά αυτές οι ευθύνες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Πάλι οι λίστες!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ναι, καταλαβαίνω γιατί σας ενοχλεί όταν μιλάμε για τις λίστες, αλλά εγώ θα πω τι κάνουμε τώρα με τη λίστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Θα έπρεπε να ντρέπεστε.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Να ντρέπομαι; Εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Αυτό το ύφος είναι απαράδεκτο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Αλεξιάδη, μην απαντάτε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Αυτή η ειρωνεία και αυτό το ύφος είναι απαράδεκτα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Δαβάκη, παρακαλώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Να είσαι προσεκτικός, όταν απευθύνεσαι σε Βουλευτές. Όταν εκλεγείς Βουλευτής, να μιλάς έτσι. «Φοβάμαι για τη λίστα»!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αλεξιάδη, συνεχίστε παρακαλώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μάλιστα. Ότι υπήρχαν αριστερόμετρα τα οποία μετρούσαν την πολιτική μας, το ήξερα. Ότι υπάρχουν μηχανισμοί που ελέγχουν την ευπρέπειά μας, δεν το ήξερα. Το έμαθα κι αυτό. Ευχαριστώ πολύ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Μηχανισμός; Έχω όνομα, κύριε. Δεν είμαι μηχανισμός!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν θα ασχοληθώ μαζί σας, κύριε Βουλευτά. Εσείς εκτίθεστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αλεξιάδη, μην απαντάτε. Συνεχίστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μαζέψτε τον. Επαναφέρετέ τον στην τάξη!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Δαβάκη, παρακαλώ, μην διακόπτετε. Αν υπάρχει θέμα προσωπικό, θα ζητήσετε το λόγο, αλλά μην διακόπτετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Δεν καταδέχομαι.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ακούστε τον κύριο Βουλευτή που λέει να με μαζέψετε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αλεξιάδη, συνεχίστε παρακαλώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Συνεχίζω, λοιπόν, εγώ και λέω: Τι κάνουμε εμείς με τη λίστα που ήρθε τώρα από τη Γερμανία; Για να συγκρίνουμε, τι έκαναν οι μεν και τι έκαναν οι δε και ποιοι ψήφιζαν νόμους και μας το παίζουν τώρα ευπρεπείς εδώ μέσα.
Εμείς, μόλις ήρθε η λίστα από τη Ρηνανία Βεστφαλία, δεν πέρασε από πολιτικό γραφείο, δεν πέρασε από κανένα γραφείο Υπουργού, δεν πέρασε από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Παραδόθηκε αμέσως στους οικονομικούς εισαγγελείς, μαζί με επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο συντάξαμε μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το πώς πρέπει να ελεγχθεί η λίστα.
Εκεί, λοιπόν, είναι η διαφορά μας και μαζί με το νομοσχέδιο που έρχεται για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων, μαζί με το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο, μαζί με το νομοσχέδιο για συγκεκριμένες δράσεις, βάζουμε τέλος στο χθες και προχωρούμε στη φορολογική μεταρρύθμιση και στη φορολογική δικαιοσύνη που οφείλουμε στους πολίτες.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ) ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015