Επιστροφή

Συνέντευξη Tύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για το ΣΔΟΕ (09/10)

Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Καλημέρα σε όλους. Αυτή την εποχή το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται μπροστά σε πάρα πολλές δουλειές και υποχρεώσεις που έχει να εκπληρώσει. Κανονικά αυτή τη στιγμή έπρεπε να ασχοληθούμε με τις τελευταίες διατάξεις του νομοσχεδίου που θα δημοσιοποιηθεί και θα το δείτε. Αλλά επειδή υπάρχει μια μεγάλη επικοινωνιακή παραπληροφόρηση και μια προσπάθεια να παραποιηθούν τα πραγματικά δεδομένα στα ζητήματα του ΣΔΟΕ και της φοροδιαφυγής, εγώ τουλάχιστον δεν ήθελα να αφήσω σε καμία περίπτωση αυτά τα πράγματα αναπάντητα και να αιωρούνται κατηγορίες, παραπληροφόρηση, ή οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τα θέματα του ΣΔΟΕ.
 Και αυτό το κάνουμε γιατί έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, διαφθοράς, παραοικονομίας. Δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική άλλων. Εμείς αυτά τα ζητήματα τα έχουμε βάλει πρώτα στις προτεραιότητές μας. Αυτό φάνηκε με σαφήνεια και στις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή. Δεν θα επαναλάβω αυτά που ειπώθηκαν, απλά θέλω να πω ότι τα όσα ακούγονται σε σχέση με το ΣΔΟΕ, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύννεφο και πίσω από αυτό το σύννεφο να κρύψουν τον πραγματικό αγώνα που δίνει αυτή η κυβέρνηση για τα θέματα φοροδιαφυγής.
 Η κριτική που δεχόμαστε για το ΣΔΟΕ σαν κυβέρνηση, έρχεται από δυο πηγές. Η μία πηγή, είναι όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν τη σεβαστή πολιτική διαφωνία στα ζητήματα της συμφωνίας και έχουν βρει, (κατά τη γνώμη τους,) τον πιο πρόσφορο τρόπο για να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση για να μην υλοποιηθεί η συμφωνία, αγνοώντας τον κίνδυνο που θα δημιουργήσει όλη αυτή η ιστορία. Εμείς όμως έχουμε κάνει την επιλογή του αγώνα και δεν έχουμε κάνει την επιλογή να πάρουμε ταξί και να ξεφύγουμε από τα προβλήματα, δίνουμε τον αγώνα για να τα αντιμετωπίσουμε.
 Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία πολιτών οι οποίοι κάνουν κριτική στα ζητήματα αυτά, διότι έχουν απορίες, πιθανά δεν έχουν τη σωστή ενημέρωση, ή πέφτουν θύματα μιας παραπληροφόρησης.
 Απαντάμε και στους μεν και στους δε, διότι θέλουμε να είμαστε σαφείς. Πρώτα απ’ όλα αυτή η κυβέρνηση, (όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και πιθανά δεν έγινε εκείνο το σημείο αντιληπτό από όλους,) θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διότι αυτή  η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει αγώνα και θα ενισχύσει οποιαδήποτε ελεγκτική διαδικασία. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε ούτε πόντο στα θέματα της φοροδιαφυγής, παραοικονομίας, λαθρεμπορίου.
       Σε ό,τι αφορά ένα από τα εργαλεία που έχουμε στον αγώνα αυτόν είναι το ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ ούτε καταργείται, ούτε διαλύεται, ούτε κουκουλώνουμε τις υποθέσεις του, ούτε πρόκειται να οδηγήσουμε σε παραγραφή τον πολύτιμο ελεγκτικό μηχανισμό που έχει.
  Στο ΣΔΟΕ γίνεται ένα τμήμα υλοποίησης της συμφωνίας, δηλαδή οι φορολογικές και τελωνειακές του αρμοδιότητες μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ, από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Δεν θα ελέγχουν τις υποθέσεις αυτές εξωγήινοι, εφοριακοί και τελωνειακοί τις έλεγχαν στο ΣΔΟΕ, εφοριακοί και τελωνειακοί θα τις ελέγχουν και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Άρα να σταματήσουν οι κραυγές και τα διάφορα παραληρήματα.
         Σε ό,τι αφορά το θέμα του ελέγχου, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και μάλιστα θα ενδυναμωθούν και σε ό,τι αφορά το προσωπικό, από τα 750 περίπου άτομα που είχε το ΣΔΟΕ ένα τμήμα 500 υπαλλήλων, θα πάνε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Δεν καταργούνται οι οργανικές θέσεις του ΣΔΟΕ που παραμένουν 830 και ανάλογα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα γίνει τα επόμενα χρόνια θα ενισχυθούν. Αυτό είναι σαφέστατο σε ό,τι αφορά το ΣΔΟΕ. Ένα τμήμα του προσωπικού μεταφέρεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να συνεχίσει φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, ένα τμήμα παραμένει για να κάνει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ΣΔΟΕ, διότι το ΣΔΟΕ δεν είχε μόνο φορολογικές και τελωνειακές δραστηριότητες. Το ΣΔΟΕ είχε και δραστηριότητες σε σχέση με το οικονομικό έγκλημα, με τους εθνικούς και τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς, με τα ναρκωτικά, τα όπλα κλπ. Δραστηριότητες που πιθανά δεν ήταν στην πρώτη κατηγορία των προτεραιοτήτων του, γιατί υπήρχαν άλλες προτεραιότητες, αλλά που τώρα θα είναι και η αποκλειστική του αρμοδιότητα.
  Σε ό,τι αφορά το θέμα των υποθέσεων του ΣΔΟΕ και όλα αυτά που ακούμε για τα ζητήματα ότι πάμε να κουκουλώσουμε τις υποθέσεις, πάμε να σταματήσουμε ελέγχους και διάφορα τέτοια. Είναι πρώτα απ’ όλα πολύ καλό ότι αρκετοί ανακάλυψαν τα προβλήματα του ΣΔΟΕ, το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2015. Διότι πολλοί άλλοι, πολλά χρόνια νωρίτερα, λέγαμε ότι η λίστα Λαγκάρντ που έχει 2.062 ονόματα, παραγράφεται 31/12/2015. Δεν το ανακαλύψαμε αυτό τον Οκτώβριο του 2015.
  Και εδώ πρέπει να απολογηθούν για την κακή ελεγκτική πορεία της λίστας Λαγκάρντ όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2010 που ήρθε στην Ελλάδα και από το 2012 που ήρθε στο ΣΔΟΕ μέχρι σήμερα. Διότι εάν κάποιος κάτσει και διαιρέσει τις 2.062 περιπτώσεις της λίστας με τους λιγότερους από τους 300 ελεγκτές που ασχολήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, θα δει ότι αυτή η λίστα από την αρχή είχε αποφασιστεί να οδηγηθεί σε παραγραφή. Άρα ας σταματήσουν οι κραυγές διότι αυτή η κυβέρνηση το είπε και στις προγραμματικές, θα σταματήσει την παραγραφή της λίστας, θα την παρατείνει κατά ένα χρόνο και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος.
  Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες υποθέσεις του ΣΔΟΕ, το ΣΔΟΕ αυτή τη στιγμή έχει περίπου 38.000 υποθέσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται περίπου 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών ή νομικών προσώπων. Είτε γινόταν αυτή η εξέλιξη με το ΣΔΟΕ, είτε δεν γινόταν αυτή η εξέλιξη (δηλαδή παρέμενε το ΣΔΟΕ όπως ήταν και δεν γινόταν τίποτα), πάλι θα είχαμε το πρόβλημα ότι 31/12/2015 11.500 περίπου υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα παραγραφόταν. Καμία σχέση δεν έχουν όλες αυτές οι εξελίξεις με αυτή την κυβέρνηση. Το πρόβλημα υπήρχε και το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε. Να σταματήσουν εκεί οι παραπληροφορήσεις, ότι  πάμε να κουκουλώσουμε, να παραγράψουμε, ή οτιδήποτε άλλο.
  Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταφοράς των υποθέσεων. Από τις 38.000  υποθέσεις όπως θα έχετε δει, επιλέχτηκε οι 3.500  υποθέσεις, όχι 3.500 ΑΦΜ, να μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Έγκαιρα και μέσα στις προθεσμίες που όριζε η συμφωνία, ορίστηκαν σχετικές επιτροπές και για το προσωπικό και για τις υποθέσεις και αυτές οι επιτροπές προχωρούν κανονικά το έργο τους. Υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα που ξεπεράστηκαν και έγκαιρα θα βγούνε οι σχετικές αποφάσεις και θα γίνει μεταφορά και του προσωπικού, αλλά και των υποθέσεων.
  Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε μία μέρα να κατεβούν κάτω τα μολύβια και να σταματήσουν οι έλεγχοι. Σε ειδική σύσκεψη που έγινε (στην περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης) στο ΣΔΟΕ, ξεκαθαρίστηκε ότι οι έλεγχοι δεν σταματούν ούτε μια μέρα, προχωρούν κανονικά και προχωρούν για να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα και για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα.
  Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που παραμένουν στο ΣΔΟΕ μετά τις 3.500, αυτές οι  υποθέσεις, (όπως ορίζει ο Ν.4336,) με νέα νομοθετική ρύθμιση θα έρθει η Βουλή και θα αποφασίσει το τι είναι να γίνει. Ήδη στα τεχνικά κλιμάκια συζητήθηκε χθες και σήμερα το θέμα των υποθέσεων αυτών και οι προτάσεις που εξετάζονται είναι η μεταφορά τους στην ΓΓΔΕ. Διότι μετά από την παράταση της παραγραφής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πλέον. Ως προς την προτεραιοποίηση αυτή των υποθέσεων, (διότι από τη μεριά των θεσμών έμπαινε πολύ σωστά το επιχείρημα, ότι εάν πάτε με όλες αυτές τις υποθέσεις δεν θα ελεγχθούν). Αλλά έχουν βρεθεί οι λύσεις και θα τα δείτε το επόμενο χρονικό διάστημα.
  Σε ότι αφορά λοιπόν το θέμα των υποθέσεων και κλείνω με αυτό (για τις υποθέσεις), δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει ούτε μια μέρα ο έλεγχος έστω και σε μια υπόθεση. Οι έλεγχοι προχωρούν κανονικά και αντιμετωπίζεται το θέμα των υποθέσεων που παρέμεναν στο ΣΔΟΕ αρχικά, αλλά θα αντιμετωπιστεί και σε αυτά τα θέματα.
  Δυο άλλα ζητήματα. Μας κατηγορούν τώρα ότι σηκώσαμε αυτό το θέμα στο τέλος του χρόνου και πάμε να αναδείξουμε κάποια ζητήματα τώρα στο τέλος του χρόνου. Ξεχνούν κάποιοι ότι δεν αποφασίστηκε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015 αυτή η ιστορία. Με το έγγραφο που κατατέθηκε από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από τις 9 Ιουλίου στη Βουλή, ήταν μέσα με σαφήνεια η διατύπωση του τι πρόκειται να γίνει με το ΣΔΟΕ. Εάν κάποιοι χάνουν συνέχειες και βρίσκουν επιχειρήματα ανάλογα με το εάν είναι μέσα ή έξω από την κυβέρνηση, μέσα ή έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, ή οτιδήποτε άλλο, είναι θεμιτό. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Από τότε είχε διατυπωθεί με σαφήνεια ότι οι τελωνειακές και φορολογικές αρμοδιότητες και το προσωπικό του ΣΔΟΕ πάει στη ΓΓΔΕ, όχι όλο το ΣΔΟΕ. Και αυτό ξεκίνησε από τότε και  υλοποιείται κανονικά και αποτυπώθηκε και στο νόμο.
  Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα που ακούγεται τελευταία. Ότι το ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους και μετά αυτοί οι έλεγχοι καθυστερούν γιατί πάνε στις εφορίες, να θυμίσω ότι αυτό ήταν κάτι το οποίο ίσχυε από το 1997, διότι το ΣΔΟΕ, (κακώς κατά την προσωπική μου γνώμη,) ξεκινούσε έναν έλεγχο και δεν τον τελείωνε. Αυτός ο έλεγχος έφτανε μέχρι ένα σημείο, φτιαχνόταν δελτία πληροφοριών ή εκθέσεις ελέγχου και πηγαίνανε στις εφορίες για να βγάλουν οι εφορίες τους φόρους, τα πρόστιμα, τις προσαυξήσεις και τα υπόλοιπα.
  Έπρεπε από την αρχή το ΣΔΟΕ να έχει αυτά τα πράγματα, αλλά αυτό δεν έγινε τώρα. Βεβαίως και υπήρχε αλλαγή μέσα στο 2015 τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο, αλλά μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας ζητήθηκε αυτό το πράγμα να καταργηθεί και καταργήθηκε. Δεν σημαίνει αυτό σε καμία περίπτωση ότι αυτοί οι έλεγχοι, (δηλαδή το αποτέλεσμα της δουλειάς των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ) μπαίνουν στο ντουλάπι, μπαίνουν στο αρχείο, κουκουλώνονται.
  Υπάρχει  μια διαδικασία που καθυστερεί και θα την εξετάσουμε άμεσα το πώς μπορεί να γίνει πιο γρήγορα, διότι το δημόσιο θέλει αυτές οι υποθέσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Η όποια παραπληροφόρηση ότι αυτό το  πράγμα έγινε τώρα, δεν αποδεικνύεται από τα έγγραφα. Τα έγγραφα αποδεικνύουν άλλα πράγματα.
  Κλείνω και είμαι στην διάθεσή σας να απαντήσω σε όποιο ερώτημα θέλετε, αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι η μεταφορά ενός μέρους αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όχι σε άλλο πλανήτη, όχι σε  άλλο κλάδο, όχι σε άλλο υπουργείο και όπως ξεκίνησε και μεταφέρθηκε στο παρελθόν ο προληπτικός έλεγχος του ΣΔΟΕ, τώρα μεταφέρθηκε άλλο ένα μέρος. Αυτό που πρέπει να είστε όλοι σίγουροι είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει την περιγραφή των προβλημάτων, έχει επιλέξει τον αγώνα και τη σύγκρουση για να λύσει τα προβλήματα.
  Είμαι στη διάθεσή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αλεξιάδη, επειδή μπήκαν πολλά ερωτήματα, εγώ θα σταθώ στο τελευταίο. Δηλαδή το ΣΔΟΕ θα κάνει δυο ελέγχους; Και από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και από το άλλο το κομμάτι; Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Το κτίριο στην Πειραιώς που μέχρι τώρα είχε την ταμπέλα απ’ έξω και λεγόταν ΣΔΟΕ, θα αλλάξει η επωνυμία, δεν θα λέγεται πλέον ΣΔΟΕ, θα συνεννοηθούμε με την κυρία Σαββαϊδου τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως προς το πώς θα λέγεται η υπηρεσία και είναι κάτι το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί η επωνυμία της υπηρεσίας.
  Οι υποθέσεις παραμένουν εκεί, οι υπάλληλοι παραμένουν εκεί. Το εάν θα γίνει με την εποπτεία ενός ελεγκτικού κέντρου, ή αν θα είναι σαν ΥΕΔΔΕ, ή κάτι άλλο, είναι λεπτομέρεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνονται δυο έλεγχοι;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Όχι, όχι. Θα σας πω. Το κομμάτι των φορολογικών και τελωνειακών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, οι αρμοδιότητες και 500 άτομα από το προσωπικό, όχι από τις οργανικές του θέσεις, μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ.
  Δεν σταματούν οι έλεγχοι. Το ΣΔΟΕ θα κάνει ελέγχους που δεν θα έχουν σχέση με φορολογικά και τελωνειακά αντικείμενα. Θα κάνει ελέγχους που έχουν σχέση με το οικονομικό έγκλημα, με ελέγχους διαφθοράς, με ελέγχους απάτης, με ελέγχους εθνικού και κοινοτικού προϋπολογισμού, με ελέγχους σε σχέση με τα ναρκωτικά, τα όπλα και ένα σωρό άλλες αρμοδιότητες τις έχω εδώ, είναι πάρα πολλές, να μην σας ζαλίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το φορολογικό;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Το φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο που έκανε μέχρι τώρα το ΣΔΟΕ θα τον κάνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα εγκατασταθεί κάπου αλλού το ΣΔΟΕ;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Για την ώρα και γιατί δεν θέλουμε να χαθεί ούτε μια ώρα, το ΣΔΟΕ παραμένει εκεί. Δηλαδή το προσωπικό, αυτά τα 500 άτομα, όχι 500 στην Αθήνα γιατί είναι και στην περιφέρεια, δεν αλλάζουν καν κτήριο για να μην χάσουμε ούτε μια μέρα χρόνο. Μέσα στο 2016 το πολύ 2017, όλο το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει κτίρια του δημοσίου και φθηνότερα κτίρια διότι αυτό είναι ένα άλλο θέμα μιας άλλης συνέντευξης Τύπου, δεν θα μπορούμε να δίνουμε 25 εκατομμύρια το χρόνο για ενοίκια, όταν το Υπουργείο Οικονομικών έχει στην ιδιοκτησία του τόσα ακίνητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι υπηρετούν στο ΣΔΟΕ σήμερα;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα ΣΔΟΕ υπηρετούν περίπου 730 άτομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από τους 730 οι 500 πηγαίνουν στη Σαββαϊδου δηλαδή;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Από τα 730 άτομα οι 500 υπάλληλοι, όχι οργανικές θέσεις πηγαίνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μένει με 200 άτομα;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μένει με αυτό το προσωπικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην αρχή και ανάλογα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα γίνει θα αναπτυχθεί πιθανά και σε άλλες πόλεις. Εάν χρειαστεί θα γίνουν και προσλήψεις, διότι με αφορμή αυτό εάν πάρετε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (tax administration για το 2013) θα δείτε ότι υπάρχουν 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περισσότερο προσωπικό στον εφοριακό και τελωνειακό κλάδο, σε σχέση με την Ελλάδα, αν πάρεις την αναλογία πληθυσμού και υπαλλήλων.
  Κι επειδή εμείς έχουμε παραπάνω και φοροδιαφυγή κι έχουμε χειρότερη μηχανοργάνωση κι έχουμε και χειρότερη οργάνωση δημοσίου τομέα, δηλαδή εμείς δεν έχουμε περιουσιολόγιο και κτηματολόγιο που έχει ο Γάλλος και ο Γερμανός ελεγκτής να κάνει τη δουλειά του, γι΄ αυτό και θα χρειαστεί να ενισχύσουμε τις Υπηρεσίες μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ έχω τρία ερωτήματα.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ναι, ένα-ένα να τα απαντάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν να ξεκινήσω λίγο με τον αριθμό των υπαλλήλων. Από αυτούς τους 730 γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μας ότι λίγοι είναι οι έμπειροι ελεγκτές. Από αυτούς λοιπόν καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι πάνε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
  Το πρώτο λοιπόν που θέλω να ρωτήσω είναι πόσοι έμπειροι ελεγκτές, όχι υπάλληλοι, ελεγκτές μένουν στην Υπηρεσία, για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων και δεύτερον ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση του προσωπικού ώστε να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις από δω και πέρα;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Θέλω να είμαι ειλικρινής, το Υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στιγμή είναι στο επίκεντρο μιας τεράστιας δίνης γεγονότων και υποχρεώσεων. Έχουμε ξεκινήσει πάρα πολλές δράσεις μαζί, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα πράγματα μαζί.
  Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή στο μέλλον το θέμα του προσωπικού και της ενίσχυσης, δεν μπορούμε να το κάνουμε και αυτό αυτή τη στιγμή, είναι κάτι το οποίο θα γίνει πιο μετά. Και θα το κάνουμε, όχι για να βολέψουμε ημετέρους στο δημόσιο ή οτιδήποτε άλλο, θα το κάνουμε γιατί θέλουμε να έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ελλάδος την ίδια αποδοτικότητα και δυναμικότητα που έχουν στις άλλες χώρες.
Σε ότι αφορά το προσωπικό που φεύγει, από τα 500 άτομα που πάνε στη ΓΓΔΕ όπως λέει ο νόμος τα 350 άτομα είναι έμπειροι ελεγκτές και τα 150 άτομα είναι διοικητικοί υπάλληλοι, αυτή είναι η αναλογία που φεύγουν. Από αυτούς που μένουν στο ΣΔΟΕ ένα κομμάτι υπάλληλοι είναι έμπειρο ελεγκτικά προσωπικό και ένα άλλο κομμάτι είναι προσωπικό διοικητικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι είναι οι ελεγκτές που μένουν;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν έχει καθοριστεί αυτό ακόμη, θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες που θα βγουν οι αποφάσεις μεταφοράς του προσωπικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού το ξέρετε…
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μισό λεπτό, επειδή πιθανά κάποιοι να το θέλανε εγώ το ξεκαθαρίζω, το ΣΔΟΕ δεν καταργείται, δε διαλύεται. Το ΣΔΟΕ παραμένει και είναι μια σοβαρή Υπηρεσία και θα λειτουργήσει στα πρότυπα άλλων Υπηρεσιών και θα μείνει το προσωπικό εκείνο που χρειάζεται για το ρόλο που έχει. Το αν θα είναι 180, 150 ή 200, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας το πω, διότι δεν έχει τελειώσει το έργο της η αντίστοιχη Επιτροπή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους 200 Υπουργέ πόσοι είναι οι ελεγκτές; Αυτό δε μας εξηγήσατε.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Αυτό το απάντησα, ότι γι΄ αυτούς που παραμένουν στο ΣΔΟΕ δεν μπορώ, να σας πω την αναλογία αυτών που φεύγουν που είναι 350 έμπειροι ελεγκτές και 150 διοικητικοί υπάλληλοι. Δεν μπορώ να σας πω ότι από αυτούς που μένουν η αναλογία είναι τόση, διότι αυτό είναι έργο της Επιτροπής που ολοκληρώνει το έργο της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε ότι υπάρχουν πάνω από 350 έμπειροι, ώστε να μείνει και κάποιος τουλάχιστον σωστός;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Βεβαίως και υπάρχουν και μάλιστα θέλω με αυτή την ευκαιρία να πω ότι έχουμε ένα πολύ ικανό ελεγκτικό δυναμικό στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με πολύ χαμηλούς μισθούς, (820 ευρώ παίρνουν οι ελεγκτές της λίστας Λαγκάρντ και των εμβασμάτων εξωτερικού,) με πολύ μικρές αποζημιώσεις σε θέματα μετακινήσεων, κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, δεύτερη ερώτηση: Σχετικά με τις υποθέσεις που έχει τρέξει το ΣΔΟΕ, μια από τις βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις πριν τον Ιανουάριο ήταν ότι θα αλλάξει το προηγούμενο καθεστώς. Δηλαδή ότι οι εκθέσεις ελέγχου που φεύγουν από το ΣΔΟΕ και πάνε στις Εφορίες δε θα είναι πλέον δελτία πληροφοριών.
  Μια από τις πρώτες λοιπόν διατάξεις που είχατε φέρει ήταν αυτό ακριβώς, ότι οι εκθέσεις ελέγχου παρέμεναν εκθέσεις ελέγχου. Βλέπουμε ότι τώρα αυτό το παίρνετε πίσω και υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι αυτό ήταν απαίτηση των δανειστών γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουν εμπιστοσύνη στο ΣΔΟΕ επειδή θεωρούν ότι υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις και ήθελαν όλες αυτές οι υποθέσεις να ξαναελέγχονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία υποτίθεται ότι έχει έναν ανεξάρτητο μανδύα. Τι απαντάτε σε αυτό, ισχύει αυτό;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Εγώ αφήνω τις υποθέσεις για τον οποιοδήποτε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τις υιοθετώ και αυτό το οποίο έχουμε σαν δεδομένο στην Ελλάδα είναι ότι η Ελληνική Βουλή με μια συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε το Νόμο 4336, στον οποίον μέσα αποτυπώνεται ότι δυστυχώς είχαμε όλα αυτά τα χρόνια διαχρονικά στην Ελλάδα ένα ιστορικό πολιτικών παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση.
  Δεν είναι μία διαπίστωση του Αλεξιάδη ή κάποιου άλλου κυβερνητικού παράγοντα, είναι αναφορά στο νόμο μέσα που ψηφίστηκε από 222 Βουλευτές και τους συγχαίρω γι΄ αυτό που κάνανε.
Σε ότι αφορά για το θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων, εάν υπήρχε πρόθεση πολιτικών παρεμβάσεων θα ήμασταν ευτυχείς στο ότι μένουν στο ΣΔΟΕ 34 χιλιάδες υποθέσεις. Εμείς ζητάμε να πάνε όλες οι υποθέσεις στη ΓΓΔΕ, άρα δεν υπάρχει από αυτή την Πολιτική Ηγεσία καμία διάθεση πολιτικής παρέμβασης.
Διότι εμείς δεν έχουμε διάθεση να χρησιμοποιήσουμε, όπως κάνανε άλλοι στο παρελθόν, τις Φορολογικές Υπηρεσίες ή γενικά το δημόσιο για να εξυπηρετήσουμε είτε λογικές διαπλοκής, είτε λογικές άλλων κομματικών εξυπηρετήσεων. Καμία διάθεση πολιτικών παρεμβάσεων.
Και σε ότι αφορά το ότι παίρνουμε πίσω είναι σαφέστατο. Με το Νόμο 4321 του 2015 ορίστηκε το τι πρέπει να γίνει με τις υποθέσεις που ολοκλήρωνε το ΣΔΟΕ και μεταφερόταν στις ΔΟΥ. Το είπα και στην αρχή, ήρθε η συμφωνία και για να γίνει η συμφωνία έπρεπε να δεσμευτούμε σε κάποια πράγματα. Δεν είμαστε ευτυχείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας, απλά δεν επιλέξαμε να πάρουμε το ταξί, αυτό είναι το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με αφορμή το δελτίο που εκδώσατε προχθές για τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, εκτιμάτε ότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες του σημερινού Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ για το ότι στην τρέχουσα περίοδο του 2015 ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν πολύ λιγότερες υποθέσεις από ότι το 2014;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Όπως καταλαβαίνετε δήλωσα με σαφήνεια (και δεν είμαι από αυτούς που προσπαθώ να τα πω διπλωματικά ή να μασήσω τα λόγια μου), οι όποιες ευθύνες υπάρχουν σε επίπεδο Κυβέρνησης λύνονται στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και δεν μπορούν να λυθούν σε κάποιες δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  Άρα σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ εγώ να αναφερθώ σε ευθύνες μελών της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών σε Δημοσιογράφους. Ότι υπάρχουν ευθύνες συνολικά στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδος για το ότι από τις 2062 περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ που ξέραμε το 2012 όταν ξεκινούσε ο έλεγχος, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε οι 350, κάποιες ευθύνες υπάρχουν εκεί και πρέπει να βγουν και να τις αναλάβουν όσοι διατελέσανε, όσοι περάσανε από αυτό το Υπουργείο.
Διότι εμείς οι Πολιτικοί, (όσοι έχουμε κυβερνητικές θέσεις δηλαδή με αυτή την έννοια,) δεν κρινόμαστε από τις προθέσεις που έχουμε, κρινόμαστε από το τι κάναμε όσο ήμασταν στη θέση που ήμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά συγνώμη, την ίδια απάντηση θα δίνατε και στους Βουλευτές όπως τον κ. Παναγούλη; Την ίδια απάντηση που δίνετε τώρα στους Δημοσιογράφους, ότι «δε θα σας πω τι θα κάνω»; Στην ίδια ερώτηση του Βουλευτή του κ. Παναγούλη που λέει «τι κάνει η Πολιτική Ηγεσία για να αντιμετωπίσει το όνειδος των μη ελέγχων» και τι θα κάνετε με τις ευθύνες τέλος πάντων.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Η απάντησή μας αυτή είναι πρώτα απ΄ όλα ότι εμείς δεν κουκουλώνουμε τίποτα, εγώ ο ίδιος κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής τον πίνακα με την πορεία της λίστας Λαγκάρντ. Επειδή παρακολουθώ τα πράγματα στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδος από το 1980 δεν είχε γίνει ξανά ποτέ τέτοια αποκάλυψη από Υπουργό Οικονομικών, να βγει και να πει «ορίστε ποια είναι η κατάσταση».  Εμείς εμφανίσαμε την κατάσταση για δύο λόγους, ο ένας λόγος είναι για να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν και ο δεύτερος λόγος γιατί όπως είπα στις προγραμματικές δηλώσεις της Βουλής εμείς έχουμε επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα.
  Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε τη λογική ότι θα καθόμαστε και θα βλέπουμε τα προβλήματα και το θέμα της λίστας Λαγκάρντ και το θέμα της λίστας ακινήτων του Λονδίνου, (πολύ χρήσιμη πραγματικά στις άλλες φορολογίες που θέλουμε να κάνουμε) και το θέμα της λίστας Λιχτενστάιν, το θέμα των σκαφών της Ολλανδίας, η διασταύρωση που γίνεται από το ΣΔΟΕ για τα θέματα του περιεχομένου των φορολογικών δηλώσεων με τις τραπεζικές κινήσεις.
  Όλα αυτά είναι ένας ελεγκτικός πλούτος που θα ενταχθούν σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για να τελειώσουν, δε θα καθόμαστε να τα παρακολουθούμε ή θα τα αλλάζουμε από υπάλληλο σε υπάλληλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, για να το ρωτήσω διαφορετικά αλλά θα ρωτήσω και κάτι άλλο πάνω στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, προφανώς δεν είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του ελέγχου. Διότι ναι μεν δεν έχει ολοκληρωθεί το έτος, αλλά όντως το 2015 βλέπω 80 είναι εκείνες που ξεκίνησαν από τον έλεγχο, 143 ήταν στο πλήρες έτος.
  Θα περίμενε βέβαια κανένας ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος να την ξεκοκάλιζε τη λίστα Λαγκάρντ. Στοχοθεσία υπάρχει ώστε να πείτε ποιο θα είναι το νούμερο που θα είστε εσείς ικανοποιημένος ή ποια θα είναι η χρονική στιγμή που θα είστε εσείς ικανοποιημένος αν λήξει η συζήτηση με τη λίστα Λαγκάρντ; Ή με ποιο νούμερο για φέτος θα πει ότι είμαι ικανοποιημένος αν πετύχω ξέρω ΄γω 300, 400, 500, πόσα;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Θα σας πω. Πρώτα απ΄ όλα πριν σας πω για τη λίστα Λαγκάρντ να σας πω από αυτό που είμαστε ικανοποιημένοι στο Υπουργείο Οικονομικών γι΄ αυτό που μπορέσαμε και κάναμε.
Όπως στην τουριστική περίοδο την ίδια στιγμή που προηγούμενα χρόνια είχαμε 20 και 22 χιλιάδες ελέγχους ή 7 χιλιάδες ελέγχους το προηγούμενο καλοκαίρι, εμείς φτάσαμε τους 40 χιλιάδες ελέγχους. Άρα εμείς και στον τομέα αυτόν και σε άλλους τομείς βάζουμε υψηλούς στόχους και τους πιάνουμε.
Διότι ποτέ στο παρελθόν με τόσο λίγο προσωπικό, (διότι δεν έχουμε περισσότερο προσωπικό από τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε λιγότερο προσωπικό,) δεν είχαμε τόσους πολλούς ελέγχους. Είχαμε στόχο λοιπόν και πιάσαμε το στόχο.
Σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ και με τις άλλες λίστες, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα κάνουμε είναι πως δε θα οδηγηθούν σε παραγραφή κι αυτό το πετυχαίνουμε παρατείνοντας για ένα χρόνο την παραγραφή πρώτον. Και δεύτερον πως μέσα στην επόμενη χρονιά θα βρεθεί τρόπος να ελεγχθεί το σύνολο της λίστας. Και αυτής της λίστας και άλλων υποθέσεων. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι κάτι το εύκολο διότι υπάρχουν..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέτος στο 2015 ή στο 2016;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μα μέσα στο 2015 η λίστα παραγράφεται. Εάν φέρουμε διάταξη και την παρατείνουμε κατά ένα χρόνο, πρέπει το πολύ μέσα στο 2016 ή να χαρίσουμε σε κάποιους φοροφυγάδες φόρους ή να ολοκληρώσουμε τη λίστα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός μας θα είναι για να ολοκληρωθούν οι υποθέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλων των λιστών κ. Πρόεδρε;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Όχι όλων των λιστών μέσα στο 2016, τα εμβάσματα εξωτερικού για παράδειγμα που είναι μόνο για την πρώτη τριετία 2009-2011 24.710 υποθέσεις από ότι θυμάμαι, δεν έχουν τελειώσει ούτε 1.500 και έχουν υψηλή απόδοση σε φόρους αυτά εδώ τα εμβάσματα.
  Θα υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός που θα παίρνει υπόψιν τη μηχανογραφική δυνατότητα του Υπουργείου Οικονομικών, το προσωπικό που έχουμε, τις υποχρεώσεις που έχουμε, για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, όχι όλοι μέσα στο 2016, αλλά στα χρόνια που έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά με νέα παράταση παραγραφής; Γιατί δε θα προλάβουν μέχρι το 2016 να τελειώσουν.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Όχι, δε θα έχουμε παρατάσεις παραγραφής, διότι ο στόχος μας είναι να ασχοληθούμε με νέες και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Δεν έχει νόημα να κάνουμε βουτιές πίσω, έχοντας περιπέτειες μετά στα δικαστήρια, έχοντας προβλήματα στην είσπραξη ή δημιουργώντας προβλήματα και στις επιχειρήσεις, διότι το να ελέγχεται κάποιος δε σημαίνει ότι είναι και ένοχος, υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάρα πολύ ωραία, αλλά επειδή είπατε ότι "βγαίνουν" έσοδα από αυτές τις λίστες εμβασμάτων, δε θα προλάβουμε τις 54 χιλιάδες πόσες είπατε τώρα 24 χιλιάδες, άρα θα χαριστούν;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Όχι, θα ενημερωθείτε γι΄ αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι υπάρχει σχεδιασμός γι΄ αυτό το πράγμα, για τις υπόλοιπες λίστες ο σχεδιασμός θα αντιμετωπίσει αυτό, δηλαδή να μην οδηγηθούν τέτοιες υποθέσεις στην παραγραφή ή στη φορολογική απαξίωση, γιατί μπορεί να γίνει και το ένα και το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς παράταση παραγραφής;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Παράταση παραγραφής θα έχουμε μόνο για φέτος, δε θα λειτουργούμε ελεγκτικά με παρατάσεις παραγραφών, θα λειτουργούμε με το να κάνουμε άλλα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δοθεί προτεραιότητα δηλαδή σε κάποια πράγματα που λήγουν, αυτό μας λέτε;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το 2015 εμφάνισε τον στρατηγικό σχεδιασμό, με βάση τον οποίον έχει γίνει μια αξιολόγηση υποθέσεων. Αυτό θα γίνει και για το 2016 και θα βοηθήσουμε και εμείς, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε περισσότερο στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υποθέσεις που έχουμε μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η παράταση παραγραφής αυτή είναι μόνο για τη Λαγκάρντ; Γιατί η παράταση μέχρι τώρα ήταν και για τα 50 cd.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Όχι, η πρόταση η δική μας θα συζητηθεί με τους θεσμούς και θα οριστικοποιηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να ρωτήσω, έχετε ρωτήσει, γιατί οι δανειστές μέχρι τώρα ήταν κατά των παρατάσεων παραγραφής.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν ήταν κατά των παρατάσεων, ήταν κατά των χαριστικών περαιώσεων και πολύ καλά κάνανε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο οι περαιώσεις, λέμε για τις παρατάσεις.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ίσα-ίσα κιόλας στον 4336 υπάρχει μέσα διάταξη που λέει ότι «θα πρέπει οι υποθέσεις να επιλέγονται όχι με κριτήριο το έτος διαγραφής λέει παραγραφής δηλαδή, αλλά με κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους σαν ελέγχους».
  Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε σε Υπηρεσίες να ελέγχει ένας υπάλληλος μια υπόθεση που θα φέρει 2 εκατομμύρια στο δημόσιο από φόρους κι επειδή έρχεται μία άλλη εντολή, μια εισαγγελική παραγγελία π.χ. που χαρακτηρίζεται σαν επείγουσα, να αφήνουμε αυτή την υπόθεση στην άκρη και να κάνουμε μία άλλη υπόθεση που θα μας φέρει 50 χιλιάδες φόρους.
  Θα πρέπει λοιπόν μέσα στο 2016 να εξασφαλίσουμε ότι η ΓΓΔΕ θα μπορεί να κάνει μια προτεραιοποίηση των υποθέσεων και να πούμε ότι αυτές τις υποθέσεις βάζουμε πρώτες, γιατί αυτές οι υποθέσεις έχουν πολλά χρήματα για το δημόσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Επειδή το θέμα της συνταγματικότητας των παρατάσεων είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, περιμένουμε το Νοέμβριο μια γνωμοδότηση, εάν η γνωμοδότηση είναι αρνητική για σας, έχετε κάποιο Plan B;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ήμουν πάντα αλλεργικός στα Plan B, γιατί όταν φτιάχνεις Plan B έχεις αποφασίσει ότι θα χάσεις το Plan Α. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να καις πίσω γέφυρες και σπαρτά όταν επιτίθεσαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Κύριε Υπουργέ, οι 34 υποθέσεις που θα μείνουν στο ΣΔΟΕ έχουν καμία τύχη με 200 άτομα προσωπικό;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Το εξήγησα πριν με σαφήνεια ότι το προσωπικό που θα παραμείνει στο ΣΔΟΕ, δεν θα ασχοληθεί με αυτές τις 34.000 υποθέσεις. Διότι αυτό θα οδηγούσε και σε εμπλοκή με τη ΓΓΔΕ διότι η ΓΓΔΕ έχει την αρμοδιότητα πλέον του φορολογικού και τελωνειακού ελέγχου, δεν την έχει το ΣΔΟΕ. Αλλά και από τα νούμερα δεν βγαίνει αυτό το πράγμα, δεν μπορεί να γίνει.
  Όταν οι 500 θα ασχοληθούν με τις 3.500 υποθέσεις οι 250 σαν να είναι οι super men θα είναι να ασχοληθούν με τις 38.000; Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Γι αυτό ψάχνουμε λύσεις ρεαλιστικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Μιλάω γι αυτές τις υποθέσεις που προφανώς δεν είναι απλώς τελωνειακές και φορολογικές υποθέσεις.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Να μην ανησυχείτε σε αυτό τον τομέα δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε οποιαδήποτε ελεγκτική δυνατότητα ή πιθανότητα βεβαίωσης φόρων. Όταν αυτή η Κυβέρνηση αναγκάζεται να παίρνει δύσκολα μέτρα στα θέματα φορολογίας, ΦΠΑ στα νησιά, στα θέματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τα λοιπά, δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε ελεγκτική δυνατότητα αναξιοποίητη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ίσως επαναληφθούμε, απλά θέλω να το καταλάβω καλά. Πρώτον, τις λίστες όλες αυτές που κουβεντιάζουμε –είναι κι ένα δύσκολο κομμάτι- ποιος θα αναλάβει να τις ελέγχει τελικά;
  Και το δεύτερο που θα ήθελα να σας ρωτήσω, δηλαδή αν κάνουμε μια προβολή την επόμενη μέρα τι έχουμε; Ένα ΣΔΟΕ στα πρότυπα του IRS που θα ασχολείται μόνο με δύσκολες περιπτώσεις και μια ΓΓΔΕ που θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα κομμάτια των απλών φορολογικών ελέγχων;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Όχι. Έχουμε δυο Υπηρεσίες με διαφορετικά αντικείμενα.  Μέχρι τώρα στην Ελλάδα με το φορολογικό και τελωνειακό αντικείμενο ασχολιόταν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία. Από το τέλος του Οκτωβρίου και μετά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα σε σχέση με το ΣΔΟΕ για το φορολογικό και το τελωνειακό αντικείμενο.
  Η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ η οποία παραμένει, θα ενδυναμωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να ασχολείται με όλα αυτά που προανέφερα. Δεν αποδυναμώνεται, δεν διαλύεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιοι θα αναλάβουν τις λίστες;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Οι λίστες πάνε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία ούτως ή άλλως και μέχρι τώρα είχε λίστες. Το ΚΕΦΟΜΕΠ, το ΚΕΜΕΕΠ, οι Εφορίες και μια σειρά από άλλες Υπηρεσίες, ήταν  Υπηρεσίες που έκαναν ελέγχους, που έκαναν λίστες. Δεν θα κάνουν κάτι καινούργιο. Και όπως είπα και στην αρχή εφοριακοί και τελωνειακοί υπηρετούν στις Υπηρεσίες αυτές, εφοριακοί και τελωνειακοί υπηρετούσαν και στο ΣΔΟΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα επειδή αναφερθήκατε στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. κ. Υπουργέ, εγώ θέλω να ρωτήσω δυο άλλα θέματα.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Να μην φύγουμε όμως από το ΣΔΟΕ, να τελειώσουμε το ΣΔΟΕ παράκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Έχετε εκτιμήσει πόσο πίσω χρονικά πηγαίνουν οι υποθέσεις που ενώ ήταν σε φύλλα προς καταλογισμό, πλέον πηγαίνουν προς πληροφοριακά δελτία; Αυτές πόσο πίσω πάνε οι διαδικασίες με βάση τον τελευταίο νόμο;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Πόσο πίσω πάει εννοείτε χρονικά, ποια χρονιά και μετά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι η χρονιά, η διαδικασία της υπόθεσης, ήταν έτοιμη και πάει προς τα πίσω.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μισό λεπτό, δεν πάει τίποτε προς τα πίσω. Αυτό που γίνεται είναι μια διαδικασία που ήταν λάθος, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ήταν λάθος ότι το ΣΔΟΕ από τότε που έγινε δεν είχε τη δυνατότητα να βεβαιώσει φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τα λοιπά. Έπρεπε από τότε να είχε γίνει, ήταν όμως ένα λάθος που έγινε. Το αφήνουμε στην άκρη αυτό.
Αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι ότι όταν το ΣΔΟΕ ολοκληρώνει έναν έλεγχο, θα πρέπει να κάνει ένα δελτίο πληροφοριών και το δελτίο πληροφοριών να το στείλει στην Εφορία. Να το χρεωθεί εκεί ένας υπάλληλος και να κάνει «έναν έλεγχο από την αρχή» για να βεβαιώσει τους φόρους. Δεν είναι κάτι το οποίο μας κάνει ευτυχείς, είναι όμως κάτι, το οποίο υπάρχει μέσα στη συμφωνία και πρέπει να την υλοποιήσουμε.
Είναι σα να με ρωτάτε «είναι σωστό που αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα νησιά;». Όχι δεν είναι σωστό, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Αυτή είναι η απάντησή μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε εκτιμήσει πόσο μπορεί να καθυστερήσει η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης με αυτή τη διαδικασία;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Έχουμε ήδη στενότατη συνεργασία με την κα Σαββαΐδου ώστε αυτά τα πράγματα να επιταχυνθούν και προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό το πράγμα και να δούμε πως μπορεί να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ποσό έχει προλάβει στους τρεις μήνες να καταλογιστεί από το ΣΔΟΕ και τώρα ξαναγίνεται δελτίο πληροφοριών;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν υπάρχει αυτό το στατιστικό στοιχείο. Το ποσό υπάρχει, δεν διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών αυτό το στατιστικό νούμερο. Το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την στατική, δεν έχει την καλύτερη σχέση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει ποτέ μελέτη για το ποια είναι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Δηλαδή εμείς δεν έχουμε ένα στόχο τι κυνηγάμε, αλλά θα τα κάνουμε κι αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Πρόλαβε να καταλογιστεί, να πέσει, λέγαμε το ΣΔΟΕ επιβάλλει αλλά δεν εισπράττει, τώρα έφτασε στο σημείο να πει …
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν το έχω μαζί μου αυτό το στοιχείο, αλλά μπορώ να σας το βρω και να σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Δηλαδή αν είναι 200 εκατομμύρια που ακούστηκε, το θέμα είναι μετά πόσο σύντομα θα βρεθούν αυτά τα 200 εκατομμύρια αν τώρα πληρώνονται.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν το διαθέτω το στοιχείο, αλλά επειδή είστε ικανότατοι δημοσιογράφοι με πολύ καλές σχέσεις στο χώρο του ΣΔΟΕ, όλους αυτούς που σας έλεγαν ότι κλείνει, καταργείται, διαλύεται, κουκουλώνει τις υποθέσεις ο Αλεξιάδης, να τους πείτε να σας δώσουν και τα νούμερα να τα γράψετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι από αυτά που μας είπατε εσείς, αν εγώ δεν το σημείωσα σωστά. Λέτε ότι οι έλεγχοι θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ και η Βουλή θα αποφασίσει τι θα γίνει και χτες συζητήσαμε τα τεχνικά κλιμάκια και αποφασίσατε να μείνουν οι υποθέσεις στο ΣΔΟΕ;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ο 4336 προβλέπει ότι μεταφέρονται στο ΣΔΟΕ οι 3.500 υποθέσεις, το προβλέπει με σαφήνεια και για τις άλλες υποθέσεις λέει μέσα ότι «… η αντιμετώπιση των υπολοίπων υποθέσεων που θα παραμείνουν στην Ε.Γ. του ΣΔΟΕ θα καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 31/10/2015». Θα έρθει διάταξη τις επόμενες μέρες, δεν ξέρω αν θα είναι στο νομοσχέδιο αυτό που θα κατατεθεί Δευτέρα – Τρίτη ή αν θα είναι σε επόμενο μέχρι τέλος του μήνα, διότι έχουμε αρκετό τραχανά μπροστά μας να μαζέψουμε, θα λυθεί αυτό το θέμα.
  Η πρώτη συζήτηση που έγινε στα τεχνικά κλιμάκια -η πρώτη συζήτηση όχι απόφαση- ήταν να μεταφερθεί το σύνολο των υποθέσεων του ΣΔΟΕ από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, η ΓΓΔΕ να κάνει την αξιολόγηση και την προτεραιοποίηση των υποθέσεων αυτών και να αποφασιστεί το τι είναι να γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά και τι άλλο θα έχει το νομοσχέδιο της Δευτέρας;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Είπαμε να πούμε σήμερα για το ΣΔΟΕ, εσείς θέλετε να πούμε για όλα!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει μέσα κι αυτό;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Για το θέμα ΣΔΟΕ δεν θα έχει τη Δευτέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, πριν ανοίξει το θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το θέμα του ΣΔΟΕ για να το ολοκληρώσουμε και μετά ανοίξτε για άλλα θέματα.
  Ο τρόπος του ελέγχου έτσι όπως πιάνει το χρονικό περιθώριο είναι ένα τρίμηνο. Δηλαδή ένας άνθρωπος μπορεί να πάρει μέχρι 4 υποθέσεις. Δηλαδή 500 άνθρωποι 2.000 υποθέσεις. Θα αλλάξει αυτός ο τρόπος του ελέγχου; Θα γίνει πιο γρήγορος ή πιο αργός;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Θα επανεξετάσουμε και τη δομή του Υπουργείου Οικονομικών και τη λειτουργία του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι δυνατό να ταλαιπωρούμε υπαλλήλους, να ταλαιπωρούμε επιχειρήσεις, να δημιουργούμε προβλήματα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες προτεραιότητες.
  Μέσα στο ’16 το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πάρα πολλές αλλαγές. Κρατάτε λευκές σελίδες γιατί έχετε να γράφετε πάρα πολλά γι αυτά που είναι να κάνουμε, αλλά επειδή έχουμε πει πάρα πολλά για σχεδιασμούς μην πούμε άλλους σχεδιασμούς σήμερα. Για τα θέματα του ΣΔΟΕ είπαμε να μιλήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ΣΔΟΕ ρωτάω.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Για το θέμα του ΣΔΟΕ υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση;
κ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, για το ελεγκτικό αντικείμενο που προαναγγείλατε είναι η ερώτηση … σε μεγάλες επιχειρήσεις προληπτικές και λοιπά. Θέλω να ρωτήσω αν η .. γι αυτή την απόφαση της υπόθεσης έχετε κάποια στοιχεία πρώιμα, κάποιες ενδείξεις για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή; Για απόκρυψη εισοδήματος; Τι ακριβώς …;  Είναι καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε την κουβέντα στην Ελλάδα, ποια είναι η κλιμάκωση της φοροδιαφυγής.  Διότι εάν τελικά η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ο φούρνος, το σουβλατζίδικο, ο ηλεκτρολόγος και ο υδραυλικός και τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ετήσια την υπολογίζουμε μαζί με το λαθρεμπόριο ότι είναι 15 με 20 δισεκατομμύρια, πόσους υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και φούρνους και σουβλατζίδικα έχουμε;
  Βεβαίως υπάρχει φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, θα τα κυνηγήσουμε και αυτά αλλά δεν είναι αυτή η πρώτη προτεραιότητά μας. Η πρώτη προτεραιότητάς μας όπως είπα στη Βουλή είναι συγκεκριμένοι κλάδοι, επιχειρήσεις που έχουμε ενδείξεις ότι γίνεται φοροδιαφυγή, ή φοροαποφυγή.
  Και εγώ θεωρώ πολύ πιο ανέντιμη και επικίνδυνη η φοροδιαφυγή που κάνει ένας μεγάλος Όμιλος, δεν θέλω να πω ονόματα και να θίξω υπολήψεις τα γράφετε εσείς κάθε μέρα στα έντυπά σας, ο οποίος επιλέγει να χρησιμοποιήσει είτε το θέμα των τριγωνικών συναλλαγών, είτε των ενδοομιλικών, είτε διάφορα άλλα συστήματα για να αποφύγει να πληρώσει φόρους και βλέπουμε τα διάφορα στελέχη αυτού του Ομίλου να βγαίνουν μετά σε διάφορα Συνέδρια και να μιλάνε για την ηθική, για την ανταγωνιστικότητα, για την επιχειρηματικότητα και τα λοιπά.
  Θα πάμε παντού. Όπως είπα με σαφήνεια το μοναδικό άβατο που υπάρχει για μας, είναι του Αρείου Όρους. Τίποτε άλλο άβατο δεν υπάρχει. Θα πάμε παντού και βλέπετε ότι δεν προαναγγέλλουμε τα πράγματα. Είχα πει από το καλοκαίρι γι αυτό που γίνεται με τις ταμειακές μηχανές. Είδατε οι έλεγχοι που βγήκαν το τι βγάζουν και αυτά εδώ ξέρετε είναι σαν τα πουλόβερ: αν βρεις από  που ξηλώνεται, μετά το ξηλώνεις όλο. Και αυτό  θα το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι γιατί ακούγεται ότι από την επιχείρηση αυτή για τις εταιρείες μαϊμού και τα λοιπά, έχετε φτάσει σε περίπου 400 περιπτώσεις που αφορούν και εταιρείες πώλησης λογισμικού, αλλά και εταιρείες που το αγόραζαν. Αληθεύει τέλος πάντων το μέγεθος σε πρώτη φάση; Και τελικά αυτές οι εταιρείες θα είναι μεγάλες; Γιατί για να το προμηθευτείς κι αυτό το μηχάνημα είναι και λίγο ακριβό, πρέπει να κάνεις ένα τζίρο.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Είχα προειδοποιήσει αν θυμάστε από την πρώτη συνέντευξη Τύπου που είχαν κάνει και είχα πει από τότε να προσέξουν αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται με αυτό το σπορ είτε είναι επιχειρηματίες, είτε έχουν άλλες δραστηριότητες διότι είναι στοχοποιημένοι και θα ελεγχθούν. Αυτοί που έχουν κάνει τέτοια πράγματα, επειδή έχουν αφήσει πίσω τους ίχνη, θα βρεθούν και θα πληρώσουν τους φόρους.
  Διότι αυτοί κάνουν ένα διπλό έγκλημα: κλέβουν και το δημόσιο – κλέβουν και τον πολίτη. Διότι του δίνουν την πλαστή απόδειξη από την πλαστή ταμειακή μηχανή, τη μαϊμού ή την αδήλωτη, ή τον παράλληλο φορολογικό μηχανισμό και μετά όταν έρχεται η Εφορία και η Αστυνομία να τους ελέγξει, διαμαρτύρονται και λένε «Γιατί ελέγχετε εμάς και δεν ελέγχεται τους άλλους δίπλα;» και έχουν το θράσος να πάνε και στην Αστυνομία όπως κάνουν στο Αμύνταιο και να μηνύσουν τους ελεγκτές και να τρέχουν οι ελεγκτές στο αυτόφωρο. Αυτά τα τρελά πράγματα γίνονται σε αυτή τη χώρα! Αλλά όλα αυτά να ξέρετε υπάρχει πολιτική βούληση να χτυπηθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι καταναλωτές που έχουν πάρει πλαστές αποδείξεις θα κυνηγηθούν, εφόσον τις έχουν βάλει μέσα στη φορολογική τους δήλωση;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ας κάνουμε πρώτα το βασικό και μετά να πάμε να κάνουμε και το άλλο. Άλλωστε να είστε σίγουρη ότι μέσα στο ’16 δεν θα χρειάζεται να βάζετε χαρτιά μέσα στη δήλωση. Θα κάνουμε πλήρες ψηφιακό το σύστημα, επειδή υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Σε ό,τι αφορά τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ως ισοδύναμο για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Τι σκέφτεστε να κάνετε κ. Υπουργέ; Δηλαδή αυτό τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα … εξωτερικού. Και το δεύτερο το οποίο θέλω να πω είναι αν έχετε κάποιο ποσοστό φόρου, για τις αδήλωτες καταθέσεις εντός και εκτός να τελειώνουμε από αυτή την υπόθεση.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Βεβαίως. Σε ό,τι αφορά το θέμα των αδήλωτων καταθέσεων. Όπως έχω πει με σαφήνεια πάρα πολλές φορές και ίσως έχω γίνει και κουραστικός, το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που είχε απεικονιστεί στο 4336.
  Φέρνουμε τώρα τα πρώτα προαπαιτούμενα, προχωρούμε μήνα – μήνα στα άλλα προαπαιτούμενα. Φέρνουμε το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και το εξωτερικό και αμέσως μετά φέρνουμε το περιουσιολόγιο. Όλα αυτά έχουν μία λογική σειρά μεταξύ τους.
  Η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε αυτούς που έχουν κεφάλαιο στο εξωτερικό και το εσωτερικό και δεν τα έχουν δηλώσει, θα είναι αυτό το νομοσχέδιο. Το αν τώρα θα έχει συντελεστή 11-20-40-50 ή 80% δεν μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, δεν θα είναι χαριστικό με την έννοια ότι θα αφήσουμε κάποιους οι οποίοι έχουν χρήματα είτε από υποθέσεις διαφθοράς, είτε από φοροδιαφυγή, είτε από άλλα θέματα να τα νομιμοποιήσουν, αλλά από την άλλη μεριά είμαστε και ρεαλιστές να ξέρουμε ότι αν με νομοσχέδιο του πεις του άλλου «Πλήρωσε 40% φόρο, πλήρωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις, φάε και μια ποινική δίωξη στο κεφάλι για όλα αυτά» δεν θα ’ρθεί κανένας.
  Θα λειτουργήσουμε με ρεαλισμό στα πρότυπα αυτού που έκαναν άλλες χώρες έτσι ώστε να έρθουν αυτά τα κεφάλαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς τα πού κλείνετε κ. Υπουργέ; Αυτό είναι σημαντικό, δηλαδή ένα μέγεθος.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Νομίζω η κλίση μας είναι συγκεκριμένη και επιβεβαιωμένη πολιτικά από τον ελληνικό λαό τρεις φορές μέσα στο ’15.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα μέγεθος κ. Υπουργέ.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Να σας πω. Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, εάν πας και κάνεις ένα νομοσχέδιο που έχει για παράδειγμα μέσα ποινικές κυρώσεις για τα θέματα φοροδιαφυγής, είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Άλλο οι ποινικές κυρώσεις για άλλα αδικήματα, αν δηλαδή αυτά τα χρήματα είναι από λαθρεμπόριο ή από άλλα ποινικά αδικήματα από κλοπές και τα λοιπά, δεν θα το νομιμοποιήσεις και γι αυτό, αλλά για τα φορολογικά θα δώσεις μια απαλλαγή.
  Και φυσικά πρέπει να διαγράψεις κάποια πρόστιμα και προσαυξήσεις για να γίνει ελκυστικό. Πιο συγκεκριμένα πράγματα όμως θα σας πω όταν είμαστε πιο έτοιμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα έχω πει διακόσιες φορές θα σας το πω τελευταία φορά. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του ’15 θα είναι όπως και ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του ’14. Για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του ’16 ετοιμάζουμε καινούργιο περιεχόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα ισοδύναμα κ. Υπουργέ.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Σε αυτά που εξετάζουμε για είτε ισοδύναμα, είτε για φορολογίες που θα βοηθήσουν να μειώσουμε ή να καταργήσουμε άλλες, διότι εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτε άλλο από αυτό που λέει το Σύνταγμα: να πληρώνουν όλοι χωρίς διάκριση ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Αν θέλεις να ελαφρύνεις το ΦΠΑ στα νησιά, αν θέλεις να ελαφρύνεις κάποια εισοδήματα κάτω από ένα όριο, πρέπει να επιβαρύνεις κάτι άλλο, ή να τυπώσεις χρήμα. Εμείς δεν θέλουμε να τυπώσουμε χρήμα.
  Γι αυτό εμείς αυτό που λέμε ότι ψάχνουμε να βρούμε φορολογίες που να είναι λογικές και να έχουν σχέση με το Σύνταγμα. Δεν μπορώ να καταλάβω κ. Ρογκάκο επειδή έχετε μεγάλη πείρα πως είναι δυνατό να πληρώνει ένας πολίτης που έχει ένα σπίτι αξίας 50.000 € το έχω πει πενήντα φορές το παράδειγμα για να καλύψει την βασική του ανάγκη (εμπορική αξία 50.000 €) να πληρώνει ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ένας άλλος που έχει στο Λονδίνο το σπίτι του αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ, να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ συμβολικά. Έλληνας φορολογούμενος είναι και αυτό δεν είναι Δίκαιο.
  Αυτό που μας έχει έρθει σαν πρόταση και είναι πολύ καλή πρόταση και την εξετάζουμε, είναι η αντιγραφή του νόμου Μόντι ο οποίος επέβαλλε μια φορολογία και είπε με σαφήνεια ότι όταν είσαι Ιταλός φορολογούμενος και έχεις ακίνητο στο εξωτερικό, πληρώνεις ένα φόρο με 0,76% νομίζω προέβλεπε ο συντελεστής. Εάν η χώρα που έχεις το ακίνητο έχει άλλο συντελεστή, αν δηλαδή η χώρα έχει 0,5% και η Ιταλία έχει 0,76% πληρώνεις στην Ιταλία τη διαφορά. Και η βάση για να επιβληθεί ο φόρος είναι η αξία που υπολογίζει η χώρα στην οποία είναι το ακίνητο.
  Δεν θέλω όμως η συνέντευξη όλη να πάει στα θέματα τα άλλα φορολογίας και να μπει στα ψιλά το θέμα του ΣΔΟΕ. Θέλω το θέμα του ΣΔΟΕ να μείνει ψηλά, γι αυτό άλλη μια ερώτηση για να κλείσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Το 90% για τα ακίνητα εξωτερικού είναι σε offshore κ. Υπουργέ. Αυτό το πρόβλημα το έχουμε λύσει; Δηλαδή εγώ στην Αγγλία δεν θα το είχα στο πρόσωπό μου.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κατ αρχάς να σας πω αυτό από τα δεδομένα που έχει το Υπουργείο Οικονομικών δεν ισχύει, διότι από την πρώτη λίστα ακινήτων που έχουμε στο Λονδίνο, πάνω από το 50% της λίστας είναι σε φυσικά πρόσωπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως μεταφέρονται σε offshore.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ναι μεταφέρονται σε offshore αλλά με το περιουσιολόγιο θα πρέπει να δηλώσει κάποιος και τη συμμετοχή του σε κάποιο Νομικό Πρόσωπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πότε κ. Υπουργέ;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Άρα περιουσιολόγιο το Νοέμβριο. Επειδή πρέπει να φύγω υπάρχουν κι άλλες δουλειές, στα τέλη κυκλοφορίας είναι δεδομένο το τι κάνουμε και θα έχουμε πιθανά πολύ  μικρές διαφοροποιήσεις δεν είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή να το πούμε.
  Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας και καλή σας συνέχεια.