Επιστροφή

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για την δημοσιονομική πολιτική κ. Θόδωρου Σκυλακάκη αμέσως μετά την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, προς τους δημοσιογράφους

Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Γραμματέα, Θάνο Πετραλιά, για την εξαιρετική δουλειά του και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, που αποτελεί ένα από τα στηρίγματα του ελληνικού Κράτους. Να πω συμπληρωματικά ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι ένας προϋπολογισμός που θέτει επιτέλους τέλος στο φαινόμενο των υπερπλεονασμάτων, τα οποία λειτούργησαν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Στη διάρκεια της περιόδου 2016-2018 έφτασαν 11,4 δισ. ευρώ, επιπλέον  των όσων μας ζητούσαν οι δανειστές.

Αυτό τελειώνει και είναι το πρώτο βήμα καθώς φέτος έχουμε στην ουσία, για το 2020 εννοώ, σχεδόν μηδενικό υπερπλεόνασμα, προβλέπουμε μόλις 0,08% του ΑΕΠ επιπλέον. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε το δρόμο για μία πολιτική που δεν θα είναι πολιτική λιτότητας, διαρκούς λιτότητας. Στηρίζεται η πολιτική αυτή στην ανάπτυξη που θα προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις και αποτελεί το συνολικό ζητούμενο στόχο και ήδη φαίνεται και ως αποτέλεσμα, της κυβερνητικής πολιτικής. Ο προϋπολογισμός αυτός αφήνει χώρο για τις δαπάνες σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, αλλά δίνει ταυτόχρονα πολύ σημαντικά κίνητρα για να ξεκινήσει επιτέλους η ανάκαμψη και η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ