Επιστροφή

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Γιατί να πάει κάποιος να ψηφίσει στις αυριανές εκλογές, αφού η Νέα Δημοκρατία θεωρεί περίπου ως δεδομένο ότι δεν πρόκειται να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση σε λίγες εβδομάδες;
Γιατί το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία. Αυτή την Κυριακή, οι πολίτες θα ορίσουν ποιος θα κυβερνήσει. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η εκλογική δύναμη του πρώτου κόμματος – που είμαι βέβαιος ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία, διότι οι πολίτες επιζητούν σταθερότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια λόγων και πράξεων – και όσο μεγαλύτερη θα είναι η απόσταση από το δεύτερο κόμμα, τόσο πιο εύκολα θα ανοίξει ο δρόμος για την αυτοδυναμία μέσα από μια δεύτερη αναμέτρηση, ακυρώνοντας τις παγίδες της ακυβερνησίας και των περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική.
Απλή αναλογική που είναι ένα προβληματικό σύστημα και τη θέλουν όσοι ποντάρουν σε ένα θολό πολιτικό τοπίο. Γι’ αυτό, δεν χωρούν αψήφιστες και επιπόλαιες επιλογές. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να διακινδυνεύσει όσα με τόσο κόπο και πολυετείς θυσίες πέτυχε και να παρεκκλίνει από τον δρόμο της ασφάλειας και της προόδου. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση και η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Από το 2011 μέχρι το 2019, η χώρα μας είχε κυβερνήσεις δύο ή και τριών κομμάτων. Γιατί αποκλείετε ένα τέτοιο σενάριο για μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ή και τις επόμενες, αν τελικά χρειαστούν;
Διότι σήμερα, σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον με μεγάλες, πρωτόγνωρες γεωπολιτικές προκλήσεις, η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ από σιγουριά, καθαρό ορίζοντα στην πορεία της και καθαρή λύση στην ηγεσία της.
Στη σημερινή συγκυρία, η σταθερή κυβέρνηση είναι εθνική αναγκαιότητα.
Οι θέσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων και οι ετερόκλητες στρατηγικές τους δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υπηρετήσουν την ανάγκη αυτή.
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που διαθέτει σχέδιο, όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα, όπως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορεί να προωθήσει πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
Πιστεύω ότι οι πολίτες θα κρίνουν και θα κάνουν τη σωστή επιλογή.
Θα επιλέξουν και πάλι για Κυβέρνηση, και την επόμενη τετραετία, τη Νέα Δημοκρατία, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κυβέρνηση που διαθέτει ρεαλιστικό σχέδιο και υλοποιήσιμο όραμα για την πατρίδα μας, προσελκύει επενδύσεις, μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αναβαθμίζει το κύρος, τη θέση και την εικόνα της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή, θωρακίζει την άμυνα της χώρας μας, χτίζει ισχυρές, διεθνείς συμμαχίες, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας, οδηγεί, με ασφάλεια, το «καράβι» της οικονομίας σε δύσκολους καιρούς, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή προόδου για τη χώρα μας.

Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν παρουσιάζει κοστολογημένο πρόγραμμα. Το δικό σας το έχετε κοστολογήσει αναλυτικά; Είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότησή του;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δελεάσει τους πολίτες με ένα πρόγραμμα το οποίο έχει 10πλάσιο κόστος από αυτό που αντέχουν τα δημόσια οικονομικά και, συνεπώς, στερείται ρεαλισμού. Ακόμα και αν εφαρμοζόταν κατά ένα μέρος, η χώρα θα οδηγούνταν σε νέες περιπέτειες.
Αντιθέτως, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει κοστολογηθεί αναλυτικά και είναι σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας.
Τα δημοσιονομικά μέτρα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας έχουν συνολικό κόστος ύψους 9,1 δισ. ευρώ στην τετραετία. Αυτός είναι ο υπολογιζόμενος δημοσιονομικός χώρος που έχουμε σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας.
Πιθανότατα μελλοντικά, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, να προκύψει πρόσθετος, εξαιτίας της ακόμη καλύτερης πορείας της οικονομίας. Αυτός, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, θα επιστραφεί στους πολίτες, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μια οριζόντια μείωση στον ΦΠΑ είναι εφικτό να γίνει, με ποιες προϋποθέσεις και από πότε; Ποιες νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών είναι απολύτως εφικτές να γίνουν το προσεχές διάστημα;
Η Κυβέρνηση στο πρόγραμμά της έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων ενίσχυσης των μισθών και του εισοδήματος, μεταξύ των οποίων η αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ, η περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές.
Παράλληλα, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων κάθε έτος και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Τα ανωτέρω μέτρα, με βάση τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, είναι απολύτως εφικτά και ρεαλιστικά. Οποιοδήποτε άλλο μέτρο, στην περίπτωση που προκύψει τα προσεχή έτη υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, θα συζητηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Η Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»