Επιστροφή

Ομιλία της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την υποστήριξη της τροπολογίας σχετικά με την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ (10.4.2017)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Η τροπολογία που φέρνουμε στη Βουλή είναι η τροποποίηση του άρθρου 13 του ν. 2971/2001. Έχει να κάνει με την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού. Κάθε χρόνο φέρνουμε κάποιες αποφάσεις. Επειδή έχουν προκύψει κάποια θέματα με το ΣτΕ τα τελευταία χρόνια, αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε το άρθρο 13. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη διεξαγωγή και ηλεκτρονικά των δημοπρασιών. Στην περίπτωση που θα γίνουν δημοπρασίες ηλεκτρονικά, θα είναι τρία τα έτη παραχώρησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Για τη χρήση του αιγιαλού. Στην κυρία Ιγγλέζη πείτε τα αυτά.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Για τη χρήση του αιγιαλού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστόδουλοπουλου): Γιατί είπατε παραχώρηση και μας κόπηκε το αίμα!

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όχι, κυρία Πρόεδρε. Παραχώρηση χρήσης. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Γίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα καθορίζει και θα ισχύει για τα επιμέρους ζητήματα.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να αναφέρω και μερικά άλλα ζητήματα.

 Η παραχώρηση μπορεί να γίνεται απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών σε δημοτικές ανώνυμες εταιρείες, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι δημοπρασίες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης, είναι δυνατή η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης απευθείας, με ή χωρίς αντάλλαγμα, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με σκοπό την έρευνα και μελέτη του οικοσυστήματος των ακτών, όπως για παράδειγμα, η περίπτωση της φώκιας, της καρέτα-καρέτα κ.λπ.

 Επίσης είναι δυνατή η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους, την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου με τη διαδικασία και τους όρους της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. (ΜΤ)

Στις όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εν γένει κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής ή ναυταθλητικά σωματεία, εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, χωρίς δημοπρασία, για χρονικό διάστημα μέχρι τρία έτη, για τους σκοπούς που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.

Η παράγραφος 5 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 αντικαθίσταται ως εξής, ότι «επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση με ή χωρίς αντάλλαγμα της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης σε δήμους για την άσκηση των δραστηριοτήτων της παραγράφου 3. Για την παραχώρηση στους δήμους εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και όλα τα θέματα που ρυθμίζονται στην κοινή απόφαση της παραγράφου 2β. Η περαιτέρω εκμίσθωση χώρων του παρόντος άρθρου σε τρίτους επιτρέπεται με τη διαδικασία που προβλέπεται στην ίδια απόφαση».

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον αιγιαλό και την παραλία που περιβάλλει ή εντός του οποίου βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και ιστορικοί τόποι, απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση της απλής χρήσης του αποτελεί η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Και για να το πούμε πιο απλά, οι παραλίες πλέον θα διατίθενται με ηλεκτρονικές διαδικασίες απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και θα είναι για τρία χρόνια. Οι όμοροι, αυτοί δηλαδή που πίσω από την παραλία έχουν κάμπινγκ, ξενοδοχεία ή οτιδήποτε άλλο, θα τα παίρνουν πάλι για τρία χρόνια για να μην έχουμε συνέχεια δημοπρασίες που στοιχίζουν και στο κράτος, αλλά και για να μπορούν να κάνουν πιο αξιόλογες επενδύσεις οι επαγγελματίες. Μια τρίτη κατηγορία παραμένει στους δήμους, οι οποίοι θα κάνουν τις δημοπρασίες και θα τις δώσουν στους ενδιαφερόμενους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Και οι δήμοι ηλεκτρονικά;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Οι δήμοι όχι ηλεκτρονικά σε πρώτη φάση. Κάθε χρόνο θα βάζουμε ηλεκτρονικά όσο περισσότερες παραλίες μπορούμε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Οι εγκαταστάσεις, οι ομπρέλες;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ναι, για τις ομπρέλες μιλάμε. Θα γίνει όπως κάθε χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Σας παρακαλώ, κύριε Βλάχο. Θα πάρετε την τροπολογία και θα την δείτε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Όσον αφορά την πάκτωση…

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όχι, δεν θα υπάρχει πάκτωση, με τον τρόπο που γίνονται πάντα. Και οι καντίνες που προβλέπονται και αυτές θα είναι τροχήλατες. Θα μπορούν, όμως, να κάνουν πιο αξιόλογες εγκαταστάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.