Επιστροφή

Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα στα Νέα Σαββατοκύριακο

Στις 21 Μαΐου, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την ηγεσία του τόπου που θα οδηγήσει με ασφάλεια, σχέδιο και όραμα την Ελλάδα την ελληνική οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, σταθερότητας, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Θα αξιολογήσουν, θα συγκρίνουν, θα κρίνουν. Με σεβασμό στις επιλογές τους, εκτιμώ και πιστεύω ότι θα επιλέξουν Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διότι, μετά τέσσερα χρόνια στο «τιμόνι» της χώρας, μπορούμε πλέον να μιλάμε με έργα. Συνολικά ως Κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά, έχοντας υπηρετήσει στην απαιτητική θέση του υπουργού Οικονομικών, σε μια εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο, γεμάτη εξωγενείς κρίσεις, μπορώ να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, ότι όχι μόνο τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά εργαστήκαμε σκληρά, συστηματικά και αποφασιστικά όλο αυτό το διάστημα, για να παραδώσουμε σήμερα μια οικονομία πολύ πιο ανθεκτική, πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή και πιο δυναμική σε σχέση με το 2019, όταν την παραλάβαμε. Μια οικονομία με προοπτική, που θα ξεχωρίζει και θα εμπνέει, και κυρίως θα διασφαλίζει τις συνθήκες όπου η νέα γενιά θα μπορεί να ονειρεύεται και να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο.
Τα καταφέραμε; Το βέβαιον είναι ότι διανύσαμε μεγάλη απόσταση, καταγράψαμε απτά αποτελέσματα και διεθνώς αναγνωρίσιμα επιτεύγματα. Χτίσαμε σίγουρα μια γερή βάση για ένα καλύτερο μέλλον, σε ένα ρευστό διεθνές τοπίο. Σε τέσσερα χρόνια υλοποιήσαμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αυξήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, αποτινάξαμε τα δεσμά της Ενισχυμένης Εποπτείας, μειώσαμε δεκάδες φόρους. Καταστήσαμε έτσι την Ελλάδα πιο φιλική σε επενδύσεις και πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών σε άμεσες ξένες επενδύσεις και εξαγωγές. Η οικονομία μας μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, η ανεργία μειώθηκε και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν. Παράλληλα, η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση το 2022, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Μηδένισε το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23 μονάδες του ΑΕΠ. Έτσι, καθίσταται απολύτως εφικτή η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Πρόκειται για πολύ σημαντικά και καθόλου εύκολα και αυτονόητα επιτεύγματα. Επιτεύγματα με αντίκτυπο στη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, χάρη στα οποία μπορέσαμε να  αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κατά 20%, και τις συντάξεις κατά 7,75%, και να στηρίξουμε γενναία την κοινωνία σε κάθε κρίση.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή. Ούτε ισχυριζόμαστε ότι στην πορεία δεν υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Τα αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, με ορθολογισμό, ειλικρίνεια και κοινωνική ευαισθησία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πατρίδα υψηλών προσδοκιών, με μια πιο παραγωγική και δίκαιη οικονομία και ένα πιο ποιοτικό και αποτελεσματικό κράτος, που θα στηρίζει, με συνέπεια, σεμνότητα και ευθύνη, τις προσδοκίες της κοινωνίας για ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο. Προχωράμε, λοιπόν, στον δρόμο της συνέπειας και τη αξιοπιστίας. Προχωράμε για μια οικονομία που θα λειτουργεί εταιρικά και συναγωνιστικά δίπλα στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης, προσφέροντας καλύτερες δουλειές, υψηλότερες αμοιβές και περισσότερες ευκαιρίες, για όλους, πρωτίστως για τη νέα γενιά.

 Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα στα Νέα Σαββατοκύριακο