Επιστροφή

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για την Αμυντική Βιομηχανία

 

Κύριε Συνάδελφε,

Η Ερώτησή σας αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να γίνει ένας ουσιαστικός, τεκμηριωμένος και πάνω σε ρεαλιστική βάση διάλογος για το ευρύτερο ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Και μπορεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση να μας έχει όλους, κατά κάποιο τρόπο, απορροφήσει, όμως η συζήτηση ενός τέτοιου ζητήματος ούτε άκαιρη ούτε παράταιρη είναι.

Και αυτό γιατί η αμυντική βιομηχανία, εκτός από τον αυτονόητο – δημοσίου συμφέροντος – σκοπό που υπηρετεί, αποτελεί και βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας.

Έχουμε λοιπόν υποχρέωση, ειδικά την αμυντική βιομηχανία, ως Πολιτεία να τη στηρίξουμε.

Η σημερινή Κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στα προβλήματα, ούτε τα κλωτσάει λίγο παρακάτω, ούτε τα κρύβει κάτω από το χαλί.

Επιλέγει την δύσκολη οδό επίλυσής τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια Υπουργεία, εδώ και 11 μήνες εργάζεται, μεθοδικά και σοβαρά, ώστε να διορθώσει υφιστάμενες, διαχρονικές στρεβλώσεις και να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

Όμως, απλώς στήριξη επί σαθρών θεμελίων, όχι μόνο δεν επιφέρει το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα, χάνονται και πολύτιμοι δημόσιοι πόροι, οι οποίοι δεν είναι και απεριόριστοι.

Γι’ αυτό, το σχέδιό μας έχει ως στόχους τόσο την βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, όσο και την αναπτυξιακή της πορεία.

Ας μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα.

Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Οικονομικών, βρήκαμε μια ΕΛΒΟ σε μετέωρη κατάσταση.

Ικανοποιήσαμε όλα τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού της, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα «δίκτυ ασφαλείας», δεδομένης της κατάστασης της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, προχώρησε η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία έχει δύο σημαντικούς όρους:

  • το δικαίωμα του Δημοσίου να μετέχει στη νέα ΕΛΒΟ μέχρι ποσοστού 21%, και
  • την υποχρέωση των υποψηφίων να καταθέσουν επιχειρηματικό πλάνο για την εταιρεία.

Αυτά, δυστυχώς, ούτε αυτονόητα ήταν, ούτε υπήρχαν σε προηγούμενες διαδικασίες.

Η υγειονομική κρίση, αναγκαστικά και μόνο διαδικαστικά, λόγω μη λειτουργίας των δικαστηρίων, είχε μπλοκάρει τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Ωστόσο, έχουν μπει γερά θεμέλια και καθαροί όροι.

Και αυτό προσδίδει κύρος και αξιοπιστία στην όλη διαδικασία, η οποία θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις νομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

 

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τη θωράκιση της εθνικής άμυνας και να αντιμετωπίσει τόσο το σύνθετο πρόβλημα της λειτουργίας των ναυπηγείων όσο και τις υφιστάμενες εκκρεμότητες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά την έλευση της πρωτοφανούς πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν στη χώρα μας, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση των διαδικασιών του ν. 4664/2020, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο.

 

Τέλος, δυο λόγια για τα ΕΑΣ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, παρότι δεν εποπτεύει τα ΕΑΣ, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και παρακολουθεί τη γενικότερη πορεία της εταιρείας, παρέχοντας οικονομική στήριξη, όταν αυτό απαιτείται και δικαιολογείται.

Επί των ζητημάτων προσωπικού, γνωρίζετε ότι όταν υφίσταται εκκρεμοδικία ή έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη, η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, αλλά και ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη, δεν επιτρέπουν νομοθετικές ή διοικητικές παρεμβάσεις.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Κύριε Συνάδελφε,

Αναφορικά με την ΕΑΒ, μέσα στο δεκάμηνο, κάναμε πολλά.

Η εταιρεία εξαιρέθηκε από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Ξεμπερδέψαμε το κουβάρι των εισπράξεων, επιδιώκοντας η επιχείρηση να πατάει «στα δικά της πόδια».

Αποτρέψαμε τον οικονομικό στραγγαλισμό της, παρέχοντας πολύτιμο χρόνο προκειμένου να διευθετήσει τελωνειακές εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Νομοθετήσαμε μια ταχεία, αλλά συνάμα και αξιοκρατική, διαδικασία προσλήψεων.

Ανακόψαμε τη χρόνια αιμορραγία σε προσωπικό, μέσω της εξαίρεσης της εταιρείας από την κινητικότητα.

Αποφασίσαμε να τηρείται απαρέγκλιτα η νομιμότητα και η διαφάνεια στις εργασιακές σχέσεις.

Δεν υπάρχει ανοχή ούτε ανεκτικότητα σε γκρίζες ζώνες, που δεν τιμούν κανέναν μας, ούτε την εταιρεία, ούτε τους εργαζόμενους.

Τα δικαιούμενα χρήματα, πρέπει να τα λαμβάνουν νόμιμα οι εργαζόμενοι.

Για να μην υπάρχουν προστριβές με δημόσιους λειτουργούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους και λειτουργούν βάσει της αρχής της νομιμότητας.

Η θέσπιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι το Υπουργείο όχι μόνο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να δώσει λύσεις και να αποκαταστήσει δίκαια αιτήματα, αλλά και ότι η εμπέδωση και η τήρηση της νομιμότητας, των κανόνων και της τάξης είναι μείζονος σημασίας θέματα για την Πολιτεία.

Παράλληλα, από την αρχή έχουμε καταθέσει σχέδιο με βάση το οποίο δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από το συνολικό ποσό που λαμβάνουν, σε θολό πλαίσιο, οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα όμως, η ΕΑΒ, δια των εκπροσώπων της, θα πρέπει να προχωρήσει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες χρονίζουν από το 2018, όταν και έληξε η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

Αλήθεια άραγε, πού είναι η συλλογική σύμβαση εργασίας δύο χρόνια μετά τη λήξη της τελευταίας;

Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για την ανάταξη της εταιρείας, δίπλα με τους συντριπτικά πολλούς εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν σε παίγνια, σε συνθήκες λογικής και δικαίου.

Η στήριξη της Αμυντικής Βιομηχανίας και των εργαζομένων της, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, είναι αποδεδειγμένη.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε.