Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965 και κατάγεται από τα Τρίκαλα Κορινθίας και τον Πύργο Ηλείας. Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Master (1989) και διδακτορικού (1992) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) στην Εναρμόνιση Φορολογίας Επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Υπήρξε Γενικός Διευθυντής Φορολογικού Τμήματος KPMG Ελλάδας έως τον Ιούνιο του 2012, όποτε και παραιτήθηκε για να αναλάβει Υφυπουργός Οικονομικών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1992 ως νομικός και φορολογικός σύμβουλος εμπορικών, βιομηχανικών και τεχνικών εταιριών, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τις εταιρείες συμβούλων Deloitte & Touche (μέχρι το 1995) και KPMG (μέχρι το 2001). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας "Κ. Παπακωστόπουλος & Συνεργάτες" μέχρι το 2005 και στη συνέχεια εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος εταιριών μέχρι το τέλος του 2006 οπότε και επέστρεψε στην KPMG. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, πάνω σε θέματα που αφορούν την φορολογία (2008-2010).

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1990, της Εταιρίας Δημοσιονομικών Μελετών και Φορολογικού Δικαίου, της Ένωσης Ελλήνων Εμπορικολόγων, της Διεθνούς Φορολογικής Ένωσης (International Fiscal Association - IFA) και μέχρι την Υπουργοποίησή του επιστημονικός συνεργάτης του International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) σε εκδόσεις που αφορούν τη φορολογία στην Ελλάδα (The Taxation of Companies in Europe, European Tax Handbook, European Corporate Tax Law, Transfer Pricing Database).

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο ελληνικό φορολογικό δίκαιο (φορολογία εταιρειών, φορολογία φυσικών προσώπων, φορολογία συγχωνεύσεων και εξαγορών αλλά και στο διεθνές φορολογικό δίκαιο συμπεριλαμβανόμενης και της φορολογίας στην ΕΕ). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (European Taxation, Intertax, Bulletin for International Taxation /Fiscal Documentation, International Transfer Pricing Journal) ενώ έχει συμμετάσχει σε συμβουλευτικά έργα που αφορούν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, κοινοπρακτικά δάνεια, χρηματοοικονομικά προϊόντα, συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων καθώς και σε θέματα Χρηματιστηρίου.

Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.