Γλώσσες

  • EL
  • EN

Text Resize

-A A +A

Απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κ. Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με την προστασία των πολιτών από το ενδεχόμενο απάτης και διασποράς ψευδών ειδήσεων από τον Αρτέμη Σώρρα

Αθήνα, σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:03΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Τώρα περνάμε στις ερωτήσεις που θα απαντήσει η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου.
Πρώτη θα συζητηθεί η δεύτερη με αριθμό 282/12-12-2016 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την «προστασία των πολιτών από το ενδεχόμενο απάτης και διασποράς ψευδών ειδήσεων από τον Αρτέμη Σώρρα».
Κύριε Γεωργιάδη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ. Να παρακαλέσω μόνο ή Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδου ή Σπύρου-Άδωνι Γεωργιάδη. Το Σπυρίδωνος-Αδώνιδος Γεωργιάδη με ενοχλεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Είναι πολύ αυτοκρατορικό. Η Υπηρεσία το γράφει, εγώ απλώς αναγιγνώσκω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για λόγους γλωσσικής συνέπειας και ορθότητας το είπα.
Κυρία Υπουργέ, κανονικά θα έπρεπε αυτό το θέμα να απασχολεί την ελληνική κοινωνία μόνο για να γελάμε. Έρχεται ένας κύριος και λέει «Πούλησα στον Πρόεδρο Ομπάμα τη διαστημική τεχνολογία του θεού Απόλλωνα, για να ταξιδεύουν τα αεροσκάφη του στο σύμπαν. Με πλήρωσε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και έβαλα 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν λογαριασμό υπέρ του ελληνικού χρέους, που θα τα πάρουν οι Έλληνες όταν εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις». Σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου, τον άνθρωπο που θα ισχυριζόταν αυτά θα τον είχαν πάει σε έναν ψυχίατρο να τον εξετάσει ένας γιατρός.
Στην Ελλάδα, όμως, που μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, όχι μόνο ο κύριος αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά υπήρξε και δικαστήριο και συγκεκριμένα το Η’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που με απόφασή του έκρινε ότι πράγματι απεδείχθη ότι ο κύριος αυτός έχει 600 δισεκατομμύρια ευρώ!
Κυρία Πρόεδρε, τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τρεις φορές και κάτι παραπάνω το ΑΕΠ της Ελλάδας. Ο πλουσιότερος άνδρας του πλανήτη, o Μπιλ Γκέιτς, έχει 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Και έχουμε εμείς στην Ελλάδα έναν κύριο που ισχυρίζεται ότι έχει 600 δισεκατομμύρια ευρώ και το δικαστήριο κρίνει ότι απεδείχθη κιόλας! Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο κράτος μας.
Προσπερνάω το θέμα της δίκης και πάω στα δικά σας, κυρία Υπουργέ. Εάν το κράτος μας δεν δράσει γρήγορα, σας διαβεβαιώ, θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και ίσως περισσότερο η Κυβέρνηση, για την ομαδική εξαπάτηση των πολιτών, για το χάσιμο των χρημάτων τους από έναν απατεώνα, αλλά και για προβλήματα που θα προκύψουν σίγουρα σε διάφορες πόλεις με όλο τον εξαγριωμένο κόσμο.
Ο κ. Σώρρας ισχυρίζεται ότι μπορεί κάποιος με κάποια ευρώ –με 28 ευρώ, εάν θυμάμαι καλά, μου είπαν- να του εκχωρήσει τα χρέη του στην εφορία, στο ΙΚΑ και στις τράπεζες και να αναλάβει ο κ. Σώρρας να του τα πληρώνει από το καταπίστευμα των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον θεό Απόλλωνα.
Όσο εμείς, όμως, αυτό το λέμε ως αστείο, ο κ. Σώρρας έχει ανοίξει γραφεία σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελλάδος, μαζεύει χρήματα από Έλληνες πολίτες, τους υπόσχεται ότι θα τους πληρώνει τα χρέη, απελπισμένοι συμπολίτες μας, προφανώς από αφέλεια, πηγαίνουν και του εκχωρούν τα χρέη τους με εξώδικα και αμελούν τις υποχρεώσεις τους γιατί περιμένουν κάποτε να τα πληρώσει ο κ. Σώρρας. Γίνονται σιγά-σιγά επεισόδια σε διάφορες πόλεις και η ελληνική πολιτεία κάθεται και κοιτάζει.
Ρωτάω, λοιπόν: Πρώτον, έχει πάει η εφορία σε κάποιο απ’ αυτά τα γραφεία να ελέγξει πόσα λεφτά εισπράττει ο κ. Σώρρας, με τι παραστατικά τα εισπράττει ο κ. Σώρρας και τι κάνει τα λεφτά ο κ. Σώρρας; Δεύτερον, υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας του οποίου τα χρέη στην εφορία ή στο ΙΚΑ τα έχει πληρώσει ο κ. Σώρρας στα αλήθεια –δηλαδή κάποιος είχε χρέος και το πλήρωσε ο κ. Σώρρας- ή είναι όλα παραμύθια; Τρίτον, τι σκοπεύει να κάνει το κράτος με τις ελεγκτικές του υπηρεσίες για να προστατεύσει χιλιάδες συμπολίτες μας που πέφτουν θύμα αυτής της απάτης;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε.
Τον λόγο έχει η κυρία Υφυπουργός για τρία λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σχετικά με το θέμα της ερώτησής σας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη έχει απαντήσει σε σχετική αναφορά του Βουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη. Και συγκεκριμένα την 7/9/2016 από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έγγραφα σχετικά με τον Αρτέμη Σώρρα. Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η με αριθμό ΑΒΜΒ2016/2035 ποινική δικογραφία κατά παντός υπευθύνου, η οποία την 9/9/2016 χρεώθηκε σε εισαγγελέα προς επεξεργασία και την 12/10/2016 διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης όπου και αναμένονται και τα αποτελέσματα.
Επίσης, στις 23/9/2016 από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αττικής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφορά με θέμα την υπόθεση «Ελλήνων Συνέλευσις - Αρτέμης Σώρρας» για τα χρέη Ελλήνων πολιτών. Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η ΑΒΜΩ2016/151 ποινική δικογραφία κατά παντός υπευθύνου, η οποία την 6/10/2016 χρεώθηκε σε εισαγγελέα προς επεξεργασία και την 7/10/2016 διαβιβάστηκε στον Πταισματοδίκη Αχαρνών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Καταθέτω τα αντίστοιχα έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα Πρακτικά.
Από πλευράς τώρα του Υπουργείου Οικονομικών, η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων διενήργησε προκαταρκτική εξέταση στα πλαίσια εισαγγελικής παραγγελίας και τα αποτελέσματα διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες και ως εκ τούτου καλύπτονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας.
Επίσης, η Διεύθυνση Εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών απέστειλε προς τις ΔΟΥ εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των εξώδικων δηλώσεων που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα του νομικού συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών.
Νομίζω ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Καταθέτω επίσης το υπηρεσιακό σημείωμα για τα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Τον λόγο έχει ο κ. Γεωργιάδης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, με απλά ελληνικά, για να μας ακούσει ο κόσμος, κάποιος συμπολίτης μας πάει και κάνει εξώδικο και λέει «τα χρέη μου θα τα πληρώσει ο κ. Σώρρας», υπάρχει έστω μία περίπτωση στην Ελλάδα, που έχουν εξοφληθεί αυτά τα χρέη στην εφορία από τα 600 δισεκατομμύρια του κ. Σώρρα; Πείτε το να ακουστεί. Γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται τον κ. Σώρρα, αφήνουν τα χρέη τους ανεξόφλητα, μπαίνουν οι τόκοι και θα βρεθούν μπλεγμένοι και κατεστραμμένοι και θα έχει ευθύνη το κράτος αν δεν έχει αντιδράσει.
Δεύτερον, έχετε εσείς, ως Υπουργείο Οικονομικών, τη γνώση ότι έχουμε Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, που έχει καταθέσεις 600 δισεκατομμύρια δολάρια υπό οποιαδήποτε μορφή σε οποιαδήποτε τράπεζα; Έχετε ρωτήσει; Έχει ο κ. Σώρρας αυτά τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια;
Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν τα έχει, αλλά πρέπει να το πει και το κράτος ότι δεν τα έχει, μήπως και το καταλάβει και ο δικαστής, όταν δικάσει, ότι δεν τα έχει και δεν έχουμε πάλι τα ίδια με την προηγούμενη απόφαση όπου βρέθηκε δικαστής που έκρινε ότι τα έχει.
Διότι αν δεν καταφέρουμε εμείς ως κράτος, κυρία Υπουργέ, να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από μία τόσο εξόφθαλμη απάτη, ε, με συγχωρείτε, αλλά είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Πείτε, λοιπόν: Κάποιος συμπολίτης μας, που έχει χρέη και κάνει το εξώδικο στην ελληνική πολιτεία και λέει «θα τα πληρώσει αντ’ εμού ο Σώρρας από τα 600 δισεκατομμύρια», έχει πιθανότητα να πληρωθούν απ’ αυτά τα 600 δισεκατομμύρια τα χρέη του ή τον κοροϊδεύουν, για να τον προστατεύσουμε και να καταλάβει. Αυτό θέλω να μου πείτε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρία Παπανάτσιου, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Γεωργιάδη, οι αρμόδιοι υπάλληλοι παραλαμβάνουν, ως έχουν υποχρέωση, τις εξώδικες δηλώσεις, αλλά ενημερώνουν, όμως, τους πολίτες ότι αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτήν την έννοια έχει και το έγγραφο που κατέθεσα ήδη στα Πρακτικά, που μπορείτε να το πάρετε και να το αναρτήσετε, αν θέλετε, και στη σελίδα σας.
Από εκεί και πέρα, κατόπιν αυτών που ανέφερα και στην πρωτολογία μου, προκύπτει ότι από τα δύο αρμόδια Υπουργεία έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας, η οποία διεξάγεται χωρίς δημοσιότητα, και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα έρευνας, καθώς και οι υπόλοιπες πληροφορίες που έχουν προκύψει από το συλλεγέν υλικό δεν είναι ανακοινώσιμα. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Είναι απατεώνας ή δεν είναι;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Εγώ να το ξέρω; Αυτό θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι εγώ. Η δικαιοσύνη θα απαντήσει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει έλεγχο στα λεφτά;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει τις ανάλογες ενέργειες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Δεν μπορεί να ανακοινώσει τώρα η Υπουργός. Το καταλαβαίνετε, κωλύεται. Αλλά αισθανόμαστε ήσυχοι ότι έχει κάνει τα πάντα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άμα συζητάμε, κυρία Πρόεδρε, αν είναι απατεώνας κάποιος που λέει 600 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν υπάρχει σωτηρία, είμαστε άξιοι της μοίρας μας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Άμα τα είχε στην τράπεζα, οι τράπεζες θα έκαναν γλέντι τώρα.